Φροντίδα δέρματος για άνδρες

Συντάκτης: Μυρσίνη Τουμπατζόγλου, Make up Artist

Φροντίδα δέρματος για άνδρεςΗ εποχή που η περιποίηση του προσώπου ήταν καθαρά γυναικεία υπόθεση έχει ξεπεραστεί. Παρόλο που η αντρική επιδερμίδα είναι παχύτερη κατά 20% από τη γυναικεία επιδερμίδα και πλούσια σε ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, έχει ακριβώς την ίδια ανάγκη ενυδάτωσης και περιποίησης. Δυστυχώς, φαίνεται πως η πλειοψηφία των ανδρών στρέφουν την προσοχή τους στα αυτοκίνητα ή ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες, παραμελώντας τη φροντίδα του προσώπου τους. Οι περισσότεροι προφανώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να “προμηθευτούν” με το πέρας των χρόνων ένα καινούριο πρόσωπο.

Η λειτουργία του δέρματος

Το δέρμα είναι το πιο μεγάλο σε επιφάνεια όργανο του σώματος και η κατάστασή του έχει άμεση συνέπεια στη λειτουργία του σώματος. Η σπουδαιότητά του έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι συμβάλλει στη διατήρηση της σωματικής θερμοκρασίας, προλαμβάνει την αφυδάτωση, προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το καυσαέριο, το κρύο, η ζέστη, ο ήλιος, και η ρύπανση με όλες τις μορφές της. Αποτελεί συνάμα σημαντικό στοιχείο της εμφάνισής μας και γι’ αυτό χρειάζεται εντατική φροντίδα και προσοχή για να παραμένει υγιές και ελκυστικό.

Η όψη του ανδρικού δέρματος χωρίς περιποίηση

Δεν έχει σημασία το γεγονός αν η εργασία ενός άνδρα πραγματοποιείται σε ένα καθαρό περιβάλλον ή σε εξωτερικό χώρο. Είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση το δέρμα του να διατηρείται καθαρό και προστατευμένο.

  • Αν αφήσει το δέρμα του χωρίς περιποίηση, θα δημιουργηθούν νεκρά κύτταρα στην επιφάνειά του με αποτέλεσμα να είναι λιπαρό και βαρύ.
  • Όταν οι αδένες εκκρίνουν πολύ λίγο σμήγμα ειδικά αν το δέρμα είναι εκτεθειμένο σε ξηρά ατμόσφαιρα, μπορεί να δημιουργηθούν γραμμές και ρυτίδες από πρόωρη γήρανση.
  • Η ανδρική επιδερμίδα αποδυναμώνεται καθημερινά με το ξύρισμα με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο ευαίσθητη.

Γι’ αυτούς τους λόγους είναι ανάγκη να τη φροντίζει κανείς.

Τρόποι περιποίησης του προσώπου

  • Κατά τον καθαρισμό του προσώπου πρέπει να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό και απαλό σαπούνι, ειδικά στην περίπτωση που το δέρμα σας είναι ευαίσθητο. Πρέπει να ξεβγάζετε καλά το δέρμα σας και να το στεγνώνετε με μία απαλή και βαμβακερή πετσέτα, με απαλές κινήσεις.
  • Επίσης, μια πολύ καλή λύση για τον καθαρισμό του δέρματος είναι και η απολέπιση. Αυτό μπορεί να γίνει με χρήση των ανάλογων προϊόντων καθαρισμού.
  • Το πλύσιμο με χονδρό άγριο ύφασμα αντί με τα χέρια μόνο, βοηθά στην αποκόλληση των ακαθαρσιών από το δέρμα, διεγείρει το αίμα στην επιφάνεια και τρέφει τα κύτταρα.
  • Μετά τον καθαρισμό και την απολέπιση ενυδατώστε το πρόσωπό σας ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας και την ηλικία σας. Το λιπαρό δέρμα δεν χρειάζεται πάντα ενυδάτωση, αρκεί ένα προϊόν έχοντας ως βάση έλαιο και νερό. Το ευαίσθητο δέρμα έχει ανάγκη από ένα προϊόν με βάση έλαιο και νερό, χωρίς χρωστικές ουσίες ή αρώματα.
  • Ο άντρας που εργάζεται εκτεθειμένος στον ήλιο για πολλές ώρες καλό θα ήταν να χρησιμοποιεί μια αντηλιακή κρέμα.
  • Πριν το ξύρισμα καλό είναι αρχικά να μαλακώνετε τα γένια σας, ακουμπώντας στο πρόσωπό σας για λίγα δευτερόλεπτα μία πετσέτα βρεγμένη με ζεστό νερό. Έπειτα, χρησιμοποιήστε άφθονη κρέμα ξυρίσματος, για να τα μαλακώσετε ακόμα περισσότερο. Περάστε το ξυράφι από το δέρμα σας μία φορά, με φορά ίδια με αυτήν προς την οποία αναπτύσσονται οι τρίχες, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσετε ερεθισμό στο δέρμα σας.

Συντάκτης: Μυρσίνη Τουμπατζόγλου, Make up Artist

Influence:

Το 2004 ξεκινά στο ΙΕΚ Νίκαιας την πρώτη της επαφή με τα πινέλα και τα χρώματα…