Φρειδερίκος Νίτσε, ο επαναστάτης φιλόσοφος

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Ο Φρειδερίκος Νίτσε ανήκει στους πιο δημοφιλείς, καινοτόμους, πρωτότυπους αλλά και παρεξηγημένους φιλοσόφους του 20ου αιώνα. Κοφτερό μυαλό, πρωτοτυπία σκέψης και απόψεις που κλόνισαν τη φιλοσοφική σκέψη εκείνης της εποχής – και όχι μόνο. Ανήκει σε εκείνους τους φιλοσόφους που πίστεψαν, όσο λίγοι, στη δύναμη του ανθρώπου και στην υποχρέωση του ίδιου να γίνει καλύτερος.

Πληροφορίες για τη ζωή του

Ο Φρειδερίκος Νίτσε γεννήθηκε το 1844 στο Ρένκεν της Λειψίας και πέθανε το 1990 στη Βαϊμάρη σε ηλικία μόνο 55 ετών (κατά πάσα πιθανότητα η αιτία θανάτου ήταν κακοήθης όγκος στον εγκέφαλο). Υπήρξε σπουδαίος συγγραφέας, ποιητής  και ένας από τους διασημότερους φιλοσόφους του 20ου αιώνα. Χαρακτηρίζεται από μερικούς μελετητές, ως ένας από τους πρώτους υπαρξιστές φιλοσόφους.

Η ευστροφία και φωτεινότητα του πνεύματός του αποδεικνύεται από το γεγονός πως μόλις στα 25 του χρόνια διορίστηκε καθηγητής στην Ελβετία, στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μία συγγραφική πορεία, η οποία έμελλε να επηρεάσει σημαντικά την φιλοσοφική σκέψη του 20ου αιώνα.

Ο Φρειδερίκος Νίτσε αναλύοντας μοναδικά την πορεία της Ιστορίας, διαπίστωσε πως αυτό που έφερνε την πρόοδο ήταν ο έλεγχος των αδύναμων από τους δυνατούς, των φτωχών από τους πλούσιους. Όμως, εμφανίστηκαν  διάφορες φιλοσοφικές αντιλήψεις και θρησκείες (πχ, Χριστιανισμός), και ανατάραξαν την κοινωνική κατασκευή, επειδή θεώρησαν πως όλοι πρέπει να είναι ίσοι.  Έτσι αντιστράφηκαν οι όροι με τους οποίους ο πολιτισμός δημιουργούνταν, οι ηγέτες και εκείνοι που είχαν δύναμη, θεωρήθηκαν ίσοι με τον όχλο.

Συμφωνούσε με τον Σοπενχάουερ ως προς το ότι η ψυχή δεν είναι αθάνατη και απαρνείτο την πίστη σε μία ανώτερη δύναμη. Για τον Νίτσε, η ζωή ούτε διαθέτει αλλά και ούτε στερείται αξίας εγγενώς , αποτελεί πάντοτε αντικείμενο κριτικής εκτίμησης, απόρροια εκείνου που ασκεί την κριτική.

Ο Νίτσε διαμήνυσε στο γνωστότερο ίσως βιβλίο του-που αποτελεί και το πιο αντιπροσωπευτικό του- το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα, πως αυτό που εξυψώνει τον άνθρωπο είναι η «η ιδέα της θέλησης, της δύναμης και του υπεράνθρωπου έχουν σημασία και όχι οι χριστιανικές αντιλήψεις για την ευσέβεια, την καρτερία και την ισότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…