Οι λόγοι για τους οποίους το free wifi και τα hotspot δεν είναι πραγματικά ασφαλή

Συντάκτης: Πάνος Κλάρος

Ο κόσμος καθημερινά μετακινείται και μαζί με αυτόν μετακινείται και ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών οι οποίες είναι αποθηκευμένες στις φορητές συσκευές που φέρουν οι πολίτες. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η πληροφορία είναι πολύ μεγάλη σε όγκο και άμεσα προσβάσιμη. Οι πληροφορίες διευκολύνουν την ζωή εκατομμυρίων πολιτών είτε αυτοί είναι επαγγελματίες, είτε φοιτητές, είτε καθημερινοί άνθρωποι που θέλοντας να απολαύσουν τον καφέ ρίχνουν και μια ματιά στα νέα των ηλεκτρονικών εφημερίδων.

Έτσι πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για να προσελκύσουν πελάτες και να τους αφήσουν ικανοποιημένους χρησιμοποιούν δίκτυα free WiFi και hotspot. Οι λόγοι για τους οποίους αυτά τα δίκτυα δεν είναι πλέον ασφαλή είναι ότι δέχονται επιθέσεις από crackers. Οι crackers δημιουργούν εικονικά δίκτυα βρίσκοντας τα κενά ασφαλείας αυτών των δικτυών με απώτερο σκοπό να κλέψουν κωδικούς και προσωπικά δεδομένα πολιτών και επιχειρήσεων. Επίσης ένας λόγος που αυτά τα δίκτυα γίνονται συχνά στόχοι είναι ότι ο κόσμος συνδέεται οικειοθελώς και είναι σχετικά εύκολο να διοχετευθεί κακόβουλο λογισμικό. Όταν γίνει σύνδεση σε εικονικό hot spot η free Wi-Fi τότε ξεκινά η συλλογή των δεδομένων μας.

Συμπερασματικά οι λόγοι είναι τα κενά ασφαλείας και το κακόβουλο λογισμικό, όμως πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι οι τεχνικοί και οι Hackers είναι αυτοί που εργάζονται ώστε να βρουν αυτά τα κενά ασφαλείας και τα εικονικά δίκτυα ώστε να μας προστατέψουν από τυχόν επιθέσεις και κακόβουλα λογισμικά.

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο η μάχη στον κυβερνοχώρο θα συνεχίζεται μεταξύ καλών και κακών. Εμείς σαν χρήστες μπορούμε να κάνουμε χρήση λογισμικού προστασίας από επιθέσεις και αν αντιληφθούμε το οτιδήποτε το αναφέρουμε στον IT της εκάστοτε επιχείρησης.

Συντάκτης: Πάνος Κλάρος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.