Φόβος επιτυχίας: μήπως έχεις και εσύ;

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Ίσως στη ζωή μας χρειαστεί να ακούσουμε και να επαναλάβουμε εκατοντάδες φορές πως τα παιδικά μας βιώματα και τα γονεϊκά μας πρότυπα, έχουν επηρεάσει την ύπαρξή μας, σε βαθμό τόσο μεγάλο που οτιδήποτε και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε στο μέλλον θα είναι μάταιο. Θεωρούμε, λανθασμένα, βασική μας υποχρέωση να κρατήσουμε για πάντα στο συνειδητό μας, τα τραύματα και τις αρχές με τις οποίες μεγαλώσαμε.

Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν, αν απλά αναλογιστούμε πως, όπως και εμείς κάνουμε λάθη και ουδέποτε θεωρήσαμε τους εαυτούς μας μέντορες κάποιου, έτσι και οι γονείς μας δεν ήταν ούτε οι πιο έμπειροι άνθρωποι στον κόσμο, ούτε και πλημμύριζαν από αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Κάνοντας την παραπάνω εισαγωγή, ήθελα να επισημάνω, πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς μας «κυνηγούσαν» και αντιμετώπιζαν την επιτυχία και πως ίσως ένα κομμάτι της αντίληψής μας έμεινε προσκολλημένο στην αντιμετώπιση αυτή, η οποία, ίσως τελικά, αποδείχτηκε λανθασμένη. Μόλις αποκωδικοποιηθεί και γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο έπρατταν, αυτόματα θα ανακαλύψουμε την αιτία του γιατί συμπεριφερόμαστε αμήχανα στην πιθανότητα της επιτυχίας.

Ας δώσουμε για αρχή έναν ορισμό για τη φράση «φόβος επιτυχίας»

Ο φόβος επιτυχίας είναι οτιδήποτε μας κρατάει από το να δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας, ώστε να επιτύχουμε αυτά που πραγματικά επιθυμούμε.

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό, είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα ζήτημα που επιβάλλεται να λύσουμε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και μετά τι;


Γιατί μας διακατέχει ο φόβος της επιτυχίας;

  1. Παιδικά βιώματα

Είτε γιατί βλέπαμε τους γονείς μας συνεχώς να παλεύουν και να προσπαθούν, χωρίς αποτέλεσμα, είτε γιατί μία δική μας αποτυχία μάς στιγμάτισε, καθώς συνδυάστηκε με τους άκαρπους κόπους μας, είναι αρκετό για να καταλάβουμε γιατί οι περισσότεροι φοβόμαστε να γίνουμε επιτυχημένοι.

  1. Ενοχές

Ίσως, για κάποιο λόγο, έχουμε συνδυάσει την επιτυχία με την απληστία ή με τους τρόπους επίτευξής της από δρόμους που οι περισσότεροι «πατούν επί πτωμάτων», ή πιστεύουμε πως απλά δεν μας αξίζει ο προορισμός αυτός, γιατί οφείλουμε να είμαστε ταπεινοί και ολιγαρκείς.

  1. Ευθύνη

Το να επιτύχεις σημαίνει πως αυξάνονται οι ευθύνες σου. Ο φόβος της επιτυχίας, λοιπόν, ίσως προέρχεται από μία εσωτερική διαμάχη με τον εαυτό μας, ο οποίος δεν θέλει να χαλάσει τη γαλήνη του και να αποκτήσει περισσότερες ευθύνες.

  1. Μοναξιά

Πολλοί φοβούνται πως ο δρόμος της επιτυχίας είναι μοναχικός και πως τίποτα δεν επιτυγχάνεται χωρίς απώλειες. Έχουμε μάθει πως δεν μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, για αυτό και υποσυνείδητα πιστεύουμε, πως το να πετύχουμε, σημαίνει αυτόματα πως θα χάσουμε κάτι άλλο.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος προς το ταξίδι του προς την επιτυχία είναι το να πιστέψει πως η επιτυχία είναι ο αυτοσκοπός και όχι απλά το αποτέλεσμα.

Ο δρόμος για την επιτυχία δεν πρέπει να μοιάζει με αγώνα αλλά με διαδρομή που στη διάρκειά της θα μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό και τις δυνατότητές μας.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στα οφέλη του ταξιδιού αυτού και όχι σε αυτά που πρέπει να θυσιάσουμε. Συνήθως, αυτά που θυσιάζονται είναι και αυτά που μας πήγαιναν πίσω, άρα αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να πάρετε μια ξεκάθαρη απόφαση για το πώς και γιατί θέλετε να επιτύχετε και να ζυγίσετε αυτά που θα επωφεληθείτε στο μέλλον και αυτά που θα χρειαστεί να χάσετε τώρα. Η ζυγαριά θα είναι δική σας και το αποτέλεσμά της επίσης δικό σας. Οτιδήποτε θα σας επηρεάζει είναι και αυτό κάτι που εσείς θα έχετε επιτρέψει να σας επηρεάσει.

Ας μην ξεχνάμε πως η εξέλιξη δεν μοιάζει με μια ανοδική ευθεία γραμμή αλλά με ένα καρδιογράφημα. Ίσως βρούμε εμπόδια, ίσως σκεφτούμε να τα παρατήσουμε, αλλά όλα αυτά ανήκουν στη διαδικασία και στο μακρύ ταξίδι της επιτυχίας.

Βάλτε ένα στόχο, πιστέψτε σε αυτόν και φτάστε τον με όλη σας τη δύναμη. Πισωγυρίστε! Έχετε το δικαίωμα, Αμφισβητήστε! Κάντε πίσω, φοβηθείτε, χαρείτε, βιώστε όλα τα συναισθήματα της πορείας , αλλά εφόσον κλειδώσετε το στόχο σας να ξέρετε πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα καταφέρει να σας σταματήσει από το να πετύχετε αυτό που όλοι τόσο επιθυμούμε. Την επιτυχία.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.