Φωτογραφίες: στιγμές μέσα από τον φωτογραφικό φακό και στιγμές μέσα από τα κινητά

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σε μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει την παλιά «ρεαλιστική» μας ζωή. Οι όμορφες φωτογραφικές μας μηχανές έχουν μπει πλέον στην άκρη και τη θέση τους έχουν πάρει τα διάφορα ηλεκτρονικά πολυεργαλεία, τα οποία έχουν άπειρες δυνατότητες όσον αφορά τις φωτογραφίες.

Φωτογραφίες: Παρελθόν και παρόν

Παλαιότερα βγαίναμε έξω από το σπίτι και επιδιώκαμε να απαθανατίσουμε όλες τις όμορφες και ευχάριστες στιγμές μας. Έχοντας μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι, «προσπαθούσαμε να αποτυπώσουμε» τους περιπάτους μας στη θάλασσα, τα πικ-νικ μας στην εξοχή και τις Κυριακάτικες οικογενειακές μας στιγμές. Ορεινές χειμερινές αποδράσεις, καλοκαιρινές διακοπές και «σουαρέ» με φίλους: «πόσες μνήμες άραγε ξυπνάνε» μέσα από μία φωτογραφία!

Στις μέρες μας τις φωτογραφικές μηχανές, τις έχουν αντικαταστήσει τα κινητά και τα tablet. Όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε βγάζουμε φωτογραφίες: σε γιορτές και γενέθλια, σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε επαγγελματικά meetings, σε συνέδρια, σε οικογενειακές συνεστιάσεις κοκ. Και όλες αυτές τις φωτογραφίες, «τις ποστάρουμε» στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχουν και στα οποία έχουμε ενεργούς λογαριασμούς.

Φωτογραφίες: Κινητά, νέοι και social media

Τα κινητά είναι πλέον προέκταση του χεριού μας και επί καθημερινής βάσεως «παίρνουν φωτιά». Από το πρωί που ξυπνάμε έως το βράδυ που πέφτουμε για ύπνο, οι φωτογραφίες «δίνουν και παίρνουν». Προβάλλουμε τον εαυτό μας σε όλες τις πτυχές και τα επίπεδα της ζωής μας: κοινωνικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, φιλικό κοκ. Ανεβάζοντας τις φωτογραφίες μας, «διψάμε» για αποδοχή (likes), όμορφα σχόλια, επαίνους και θετική κριτική.

Φωτογραφίες: στιγμές μέσα από τον φωτογραφικό φακό και στιγμές μέσα από τα κινητά


Διαβάστε επίσης: Γιατί έχουμε την ανάγκη να κοινοποιούμε διαρκώς φωτογραφίες και βίντεο στα social media μας

Οι νέοι παθιάζονται περισσότερο, για να πούμε την αλήθεια, με τις φωτογραφίες. Είναι εκείνοι που επηρεάζονται από διάσημους (influencers) και προσπαθούν να τους μιμηθούν και να τους αντιγράψουν. Οι νεαρές ηλικίες επιδιώκουν πολλούς ακολούθους, αναγνωρισιμότητα και πολλά likes. Η εικόνα παίζει σπουδαίο ρόλο γι’ αυτούς και θεωρούν ότι τους καθορίζει για την μελλοντική τους εξέλιξη και την μετέπειτα πορεία τους. «Ζουν για τις φωτογραφίες» και ασχολούνται υπερβολικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φωτογραφίες: στιγμές μέσα από τον φωτογραφικό φακό και στιγμές μέσα από τα κινητά


Διαβάστε επίσης: Πώς να ποζάρεις στις φωτογραφίες για να δείχνεις φανταστική!


Φωτογραφίες: Επιχειρήσεις, υπηρεσίες και εμπορικοί σκοποί

Πολλές επιχειρήσεις προβάλλουν και προωθούν επίσης τα προϊόντα τους (ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, κοσμήματα, τοπικά προϊόντα κοκ.) διαμέσου των social media. Δηλαδή, αναρτούν τις καλύτερες φωτογραφίες ή ακόμη και βίντεο από τα προϊόντα που είναι προς πώληση. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν την ανάδειξη των εν λόγω προϊόντων και προσπαθούν να πείσουν τους υποψήφιους πελάτες και αγοραστές. Παρουσιάζουν τα προσφερόμενα αγαθά ή ακόμη και υπηρεσίες. Προσπαθούν λοιπόν, τα ανωτέρω να τα κάνουν όσο πιο ελκυστικά γίνεται, έτσι ώστε να δελεάσουν όσα περισσότερα άτομα είναι δυνατόν.

Όπως και να ’χει, οι φωτογραφίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είτε μέσα από τις φωτογραφικές μηχανές, είτε μέσα από τα κινητά σηματοδοτούν τις στιγμές μας, τα βιώματά μας και τις αναμνήσεις μας.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.