Φωτογραφία: ένα χόμπι που αφήνει αναμνήσεις

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Όλοι έχουμε μαγευτεί αμέτρητες φορές από την ομορφιά διάφορων τοπίων, από τα χρώματα του ουρανού την ώρα του ηλιοβασιλέματος, από την ανατολή του ήλιου, από τα αγριεμένα πολλές φορές νερά της θάλασσας ή από την επιβλητικότητα ενός βουνού. Επίσης, όλοι έχουμε ζήσει ανεκτίμητες στιγμές πλάι στην οικογένειά μας ή με φίλους, διακοπές, εκδρομές, πάρτι και αποφοιτήσεις. Και τέλος, οπωσδήποτε όλοι μας έχουμε δει παράξενες εικόνες στο δρόμο που μας έκαναν να γελάσουμε, να θυμώσουμε, να λυπηθούμε και σίγουρα να προβληματιστούμε.

Τα πάντα γύρω μας είναι εικόνες, είναι στιγμές. Αυτές τις στιγμές συχνά έχουμε την ανάγκη να τις «αιχμαλωτίσουμε» με σκοπό να τις κρατήσουμε ζωντανές για πάντα. Και φυσικά αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από τη φωτογραφία. Μια φωτογραφία δεν είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί με μια απεικόνιση. Είναι μια εικόνα που μιλά και δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα. Είναι εκείνες οι στιγμές που αποφασίσαμε να κρατήσουμε για πάντα ζωντανές μέσα μας. Να λοιπόν γιατί η φωτογραφία είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χόμπι!

Σε ποιους απευθύνεται;

Η φωτογραφία ως χόμπι δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Με τη φωτογραφία μπορεί να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία ή φάση της ζωής του. Εξάλλου το χόμπι αυτό δεν κάνει διακρίσεις. Ίσως το μόνο προαπαιτούμενο να είναι η φαντασία. Όσο περισσότερη φαντασία διαθέτει κανείς, τόσο πιο ικανοποιητικό θα είναι το αποτέλεσμα.

Και ο εξοπλισμός;

Αυτό είναι κάτι που επίσης δε μας απασχολεί. Για να τραβήξει κάποιος ωραίες φωτογραφίες δεν χρειάζεται να έχει στην κατοχή του κάποιο πανάκριβο εξοπλισμό. Αρκεί ακόμα και η κάμερα του κινητού τηλεφώνου ή μια οικονομική φωτογραφική μηχανή. Και πάλι η φωτογραφία ως χόμπι δεν κάνει διακρίσεις. Και πάλι το βασικότερο συστατικό για επιτυχημένο αποτέλεσμα είναι η φαντασία.

Σε κάθε περίπτωση προσφέρονται σεμινάρια και μαθήματα φωτογραφίας

Για εσάς που ενδιαφέρεστε να μάθετε τα πάντα για την τέχνη της φωτογραφίας και να ασχοληθείτε πιο εντατικά με αυτό, μαθήματα και σεμινάρια προσφέρονται από διάφορους δήμους, αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία που παρέχουν πολλές ώρες μαθημάτων σχετικών με την ιστορία της φωτογραφίας, τις τεχνικές, τις λειτουργίες και τους σκοτεινούς θαλάμους. Για κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να σας ζητηθεί μια περισσότερο επαγγελματική φωτογραφική μηχανή.

Ένα χόμπι που μπορεί να αποφέρει κέρδη

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί ιστοσελίδες στις οποίες ερασιτέχνες ή και επαγγελματίες φωτογράφοι ανεβάζουν το υλικό τους με σκοπό την πώληση. Βεβαίως, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, αφού οι ιστοσελίδες αυτές απευθύνονται σε ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, μπορούμε μέσα από το χόμπι μας να προσπαθήσουμε να πρωτοτυπήσουμε και να δοκιμάσουμε κιόλας να έχουμε κέρδος από αυτό.

Ένα χόμπι που τραβάει τα βλέμματα

Σίγουρα όλοι έχουμε συναντήσει ανθρώπους στο δρόμο που από το λαιμό τους κρέμεται μια φωτογραφική μηχανή ή ανθρώπους που περιμένουν ο ήλιος να φτάσει στο κατάλληλο σημείο για να ακουστεί αυτό το πολυπόθητο «κλικ» από τη μηχανή τους. Μάλιστα, καμιά φορά το βλέμμα μας μένει να χαζεύει αυτούς τους ανθρώπους ίσως λόγω της αγάπης που αισθάνονται για τη φωτογραφία ή λόγω του θαυμασμού που αισθανόμαστε εμείς όταν παρατηρούμε με πόση λεπτότητα και λεπτομέρεια χειρίζονται αυτό που κάνουν.

Γιατί λοιπόν να είμαστε από την πλευρά των ανθρώπων που παρατηρούν αυτούς που φωτογραφίζουν και να μη δοκιμάσουμε κι εμείς οι ίδιοι να ασχοληθούμε με αυτό το χόμπι; Εξάλλου, με ένα χόμπι σαν τη φωτογραφία «αναγκαζόμαστε» να βγούμε από την καθημερινότητά μας, να πάμε μερικά βήματα μακρύτερα και να δούμε τον κόσμο γύρω μας με έναν διαφορετικό τρόπο!

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.