Φως + πάνελ = η λύση στην κρίση!

Συντάκτης: Χρύσα Νταή

Τα χωράφια σας καθρεφτίζουν; Οι σκεπές ασήμισαν; Οι ταράτσες απέκτησαν κι αυτές σκεπές, και μάλιστα ασημένιες; Είναι πλέον πραγματικότητα και όχι προσδοκία η προτίμηση φωτοβολταϊκών πάνελ, ικανών να μετατρέψουν ακόμα και την τελευταία αχτίνα του ήλιου σε ισχυρή ηλεκτρική τάση!

Κι αν έχει συννεφιά; Και πώς θα ξέρω πόσα χρειάζονται; Κι αν δεν χωράνε στην ταράτσα μου; Κι αν θέλουν να βάλουν κι άλλοι στην πολυκατοικία;

Τα φωτοβολταϊκά το σκέφτηκαν νωρίτερα!

Η απάντηση λέγεται net-metering. Είναι η δωρεάν αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας! Όταν με ήλιο παράγεται περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειαζόμαστε, αυτή δανείζεται δωρεάν στο δίκτυο, ώστε να την πάρουμε πίσω το βράδυ ή στη συννεφιά… ενώ αν χρειαστούμε λιγότερη απ’ ότι παράγουμε, η πλεονάζουσα ενέργεια «αποθηκεύεται» για την επόμενη περίοδο. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας μετά την ολοκλήρωση του έτους χάνεται, αλλά αυτό συμβαίνει για να εγκαταστήσουμε μόνο όσα φωτοβολταϊκά χρειαζόμαστε και όχι περισσότερα!

Κι αν… δεν είναι δικό σας το σπίτι; Μπορείτε και εσείς, γιατί επιτρέπεται η εγκατάσταση συστήματος από όσους έχουν νόμιμη χρήση του χώρου, όπως φυσικά οι ενοικιαστές!

Στη γενιά του φωτός επιτρέπεται, επίσης, χρήση πολλών συστημάτων ανά κτίριο -ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν πολλοί καταναλωτές στο ίδιο κτίριο- αλλά και η τοποθέτηση σε πέργκολες ή και σε γειτονικά γήπεδα!

Πλέον και… μη γειτονικά εξοχικά ή οικόπεδα μπορούν να εκμεταλλευτούν, αφού πλέον είναι σε ισχύ και το virtual net-metering! Έτσι, επιχειρήσεις που δεν έχουν δική τους στέγη συμψηφίζουν την κατανάλωσή τους με ένα σύστημα που βρίσκεται σε άλλο χώρο, νοικοκυριά που δεν έχουν πρόσβαση σε στέγη μπορούν να κάνουν το ίδιο, ενώ Δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν ελεύθερους χώρους για την παραγωγή της δικής τους καθαρής ενέργειας!

Και για χρήμα… που δεν ξεχειλίζει από τα μπατζάκια… το κόστος των σημερινών φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί τόσο, που πλέον συμφέρει περισσότερο η αγορά και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού συστήματος για 25-30 χρόνια από την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος από το δίκτυο για το ίδιο διάστημα. Ανάλογα με την κατανάλωση, η απόσβεση πραγματοποιείται σε περίπου 5 με 10 χρόνια.

Είσαι λοιπόν διατεθειμένος να εξοικονομήσεις χρήματα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ; Να ξεγνοιάσεις σε 10 χρόνια και συντομότερα από το ρεύμα στo σπίτι ή στην επιχείρησή σου; Να αξιοποιήσεις ένα αχρησιμοποίητο χωράφι ή οικόπεδο σου προς όφελός σου; Nα παράξεις με καθαρό τρόπο τη δική σου ενέργεια; Να βοηθήσεις με ένα λιθαράκι το περιβάλλον και το κλίμα;

Συντάκτης: Χρύσα Νταή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr