Φόρτιση μπαταριών με τα αυτιά!

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Φόρτιση μπαταριών με τα αυτιάΘα μας… κουφάνουν οι Αμερικάνοι! Ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τρόπο για να φορτίζουν μπαταρίες με το αυτί. Οι μπαταρίες αυτές, θα χρησιμοποιούνται σε εμφυτευμένες ηλεκτρονικές συσκευές.

Τα πειράματα έδειξαν πως οι μπαταρίες αυτές θα φορτίζουν με την απορρόφηση ηλεκτρικού δυναμικού από το εσωτερικό του αυτιού. Το νέο αυτό είδος μπαταρίας θα λειτουργεί μέσω του κοχλία, αντλώντας ιόντα σε μια μεμβράνη μέσω των κυττάρων του αυτιού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι εντελώς ακίνδυνο και δεν θα επηρεάζουν την ακοή, αν και πραγματοποιήθηκαν σε ινδικά χοιρίδια.

Η διαδικασία που πραγματοποιήθηκε είχε ως εξής: Η συσκευή τέθηκε αρχικά σε λειτουργία με μια εντολή μέσω ραδιοκυμάτων, αλλά στη συνέχεια ήταν σε θέση να χρησιμοποιεί αυτόνομα το ηλεκτρικό δυναμικό των κυττάρων του αυτιού. Μάλιστα ο πομπός διατηρήθηκε σε λειτουργία επί 5 περίπου ώρες χωρίς παρενέργειες στην ακοή του χοιριδίου. Ο πομπός μετέδιδε ασύρματα σε ένα εξωτερικό δέκτη διάφορες πληροφορίες για την χημική κατάσταση του αυτιού.

Σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Στάνκοβιτς, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο από νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, «Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως τώρα αυτή η φυσική μπαταρία». Αξιοσημείωτο είναι πως η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει για την ύπαρξή της εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια. Ωστόσο η στάση αυτή είναι εν μέρει δικαιολογημένη. Υπήρχαν σοβαροί φόβοι μέχρι πρότινος πως η συσκευή αυτή μπορεί να βλάψει την ακοή. Μπορεί να δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η ανακάλυψη αυτή όμως θα μπορέσει να βοηθήσει πολλούς.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr