Φορέστε μια μαρινιέρα και ξεκλειδώστε την πόρτα στο καλοκαίρι

Συντάκτης: Χριστίνα Βαμβακίδου

Είναι αλήθεια ότι τα ρούχα που φοράμε επηρεάζουν πολλές φορές τη διάθεσή μας. Αυτό συμβαίνει σε μένα κάθε αρχή του καλοκαιριού με τη μαρινιέρα. Αυτό το κλασσικό ριγέ μπλουζάκι με τις οριζόντιες ρίγες στο λευκό φόντο μου φτιάχνει τη διάθεση. Έχει πάνω του μια απόχρωση ξεγνοιασιάς, ανεμελιάς και χαράς. Τη μαρινιέρα την αγαπώ γιατί έχει συμβολισμό, γιατί φωνάζει εκδρομή, γιατί ξεκλειδώνει την πόρτα στο καλοκαίρι.

Η ιστορία της μαρινιέρας είναι υπέροχη. Οι Γάλλοι ψαράδες της Βρετάνης διάλεξαν να φορούν την μπλούζα με γαλάζιες λεπτές ή χοντρές ρίγες ως μέρος της καθημερινότητάς τους. Μάλιστα στην αυθεντική βρετονική μπλούζα τα μανίκια είναι κοντά για να μην λερώνονται, όταν οι ψαράδες καθαρίζουν τα ψάρια και τα κουμπιά είναι εσωτερικά για να μην σκαλώνουν στα δίχτυα.  Το 1858 το Γαλλικό ναυτικό υιοθέτησε τη μαρινιέρα ως μέρος της επίσημης στολής του ναυτικού. Λέγεται ότι οι άσπρες και μπλε ρίγες βοηθούσαν να εντοπίζονται ευκολότερα οι ναυτικοί σε περίπτωση που έπεφταν στη θάλασσα.

Η Coco Chanel φόρεσε πρώτη τη ναυτική μπλούζα, το 1917 στη Deauville της Γαλλίας. Aργότερα ο Pablo Picasso, ο Μarlon Brando, o James Dean, η Audrey Hepburn πόζαραν φορώντας μια μαρινιέρα κάνοντας έτσι διάσημη τη μπλούζα.  To 2008 ο Γάλλος μόδιστρος Jean Paul Gautier φόρεσε το ριγέ μπλουζάκι και το χρησιμοποίησε σε όλες τις συλλογές του, καθιστώντας το έτσι ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια στην ιστορία της μόδας. Από τότε φοριέται σε όλες τις παραλλαγές, σε ζωηρούς χρωματικούς συνδυασμούς, πέρα από το μαύρο και το μπλε, σε κόκκινο, κίτρινο, πράσινο.

Παρατηρώ τους ανθρώπους στο δρόμο, στα καφέ που φορούν μαρινιέρες και νιώθω ότι είμαστε όλοι συνωμότες του ίδιου μυστικού. Μετρώ τις ρίγες όπως μετρώ τις μέρες για το καλοκαίρι. Φοράω τη μαρινιέρα και φοράω την προσμονή των διακοπών. Φοράω την μαρινιέρα με τζιν, μπαλαρίνες κι ένα μικρό φουλάρι στο λαιμό κι αυτή είναι η στολή μου για το καλοκαίρι. Με φέρνει πιο κοντά στη θάλασσα, στο νησί μου, στις διακοπές.  Μου δίνει πίστη για όλα αυτά που εύχομαι να συμβούν αυτό το καλοκαίρι.

Αγοράστε μια μαρινιέρα, αν δεν έχετε ακόμα μία στην γκαρνταρόμπα σας. Φορέστε μια μαρινιέρα και γίνετε το ναυτάκι της ζωής σας που θα σαλπάρει για καινούριους τόπους.

Συντάκτης: Χριστίνα Βαμβακίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.