Προγράμματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Μία εναλλακτική λύση με σημαντικές προοπτικές για τις σπουδές μετά το λύκειο είναι αυτή των προγραμμάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Οι τομείς που καλύπτουν είναι πολλοί και διαφορετικοί. Τα πτυχία από τα ιδρύματα αυτά αναγνωρίζονται από τα αντίστοιχα του εξωτερικού σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές ή κάτι παρόμοιο. Ο μόνος αρνητικός παράγοντας είναι πως τέτοια ιδρύματα βρίσκονται σχεδόν αποκλειστικά στην Αθήνα εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Σας παρουσιάζουμε τα πανεπιστήμια αυτά.

City – LiberalStudies

Είναι το Διεθνές Ακαδημαϊκό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield στη Θεσσαλονίκη. Δίνει τη δυνατότητα στους νέους να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους στο αντικείμενο της επιλογής τους, να αποκτήσουν το πτυχίο ενός κορυφαίου Βρετανικού Πανεπιστημίου και παράλληλα να γίνουν μέλη μίας διακεκριμένης ακαδημαϊκής κοινότητας με εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής καριέρας. Η σχέση του CITY College και του Sheffield δεν είναι μια απλή συνεργασία Κολεγίου με Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, καθώς το CITY College αποτελεί μέρος του Πανεπιστημίου. Το διαθέτει τρία ακαδημαϊκά προγράμματα: Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών, Τμήμα Πληροφορικής και Τμήμα Ψυχολογίας.

La Verne

Λειτουργεί ως παράρτημα του Πανεπιστημίου La Verne της Καλιφόρνια στην Αθήνα. Προσφέρονται μαθήματα για πτυχίο Bachelor στις εξής ειδικότητες: Αγγλική Φιλολογία, Οικονομικά, Λογιστική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Marketing, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Μαθηματικά, Πολιτικές Επιστήμες, Ψυχολογία και Κοινωνιολογία. Το La Verne είναι αναγνωρισμένο από την Επιτροπή αναγνώρισης Κολεγίων και Πανεπιστημίων Ανωτάτων Σπουδών της Ένωσης Σχολείων και Κολεγίων των Δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών (Western Association of Schools and Colleges). Σε επίπεδο Masters προσφέρονται οι εξής ειδικότητες: Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), Finance, International Management, Marketing, Information Technology, On-Line MBA Telecommunications, Bachelor και Certificate πρόγραμμα στην ειδίκευση διδασκαλίας Αγγλικών σαν δεύτερη γλώσσα (TESOL) καθώς και το M.Ed. TESOL Special Emphasis και το Postgraduate TESOL Certificate.

Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Το Κολέγιο δίνει τη δυνατότητα πτυχίου BSc (Hons) στους τομείς του InternationalAgribusinessManagement και του Agro – Environmental Systems Management. Τοπρόγραμμα επικυρώνεται από το University of Wales Institute, Cardiff.

BCA – Business Studies

Διαθέτει προγράμματα όπως Business Management, Shipping, Computer Science, Hotel & Tourism Management, Psychology, Advertising, Marketing, Communications & PR και Accounting & Finance. Το BCA έχει αποκλειστική “franchised” συνεργασία, με ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του Λονδίνου, το London Metropolitan University που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του London Guildhall University με το University of North London. Μέσω της franchised συνεργασίας με το London Metropolitan University, oι φοιτητές του BCA έχουν την δυνατότητα να μετεγγραφούν σε όποιοδήποτε Ακαδημαϊκό εξάμηνο του Πανεπιστημίου επιθυμούν κατά την διάρκεια της φοίτησής του στο ΒCA. Επίσης βάσει των συνεργασιών με τα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας, είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα του οποίου η ποιότητα των σπουδών είναι πιστοποιημένη από το Higher Education Quality Council, το οποίο έχει μετονομαστεί σε Quality Assurance Agency (Q.A.A.) και αποτελεί επίσημο όργανο του Βρετανικού Υπουργείου Παιδείας. Επίσης υπάρχει συνεργασία με το American Hotel & Lodging Association (AHLA) έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ξενοδοχειακής και τουριστικής εκπαίδευσης της Αμερικής δίνει την δυνατότητα μιας σύγχρονης και υψηλής κατάρτισης σε νέους σπουδαστές.

ICBS Business College

Κολέγια Επιχειρησιακών Σπουδών ICBS σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα είναι πιστοποιημένα ιδρύματα από τους παρακάτω διεθνείς φορείς πιστοποίησης: Kingston University London, που ελέγχει τα προγράμματα σπουδών, καθορίζει τη διδακτέα ύλη, βαθμολογεί τις εργασίες και τα γραπτά των εξετάσεων των σπουδαστών και εκδίδει τον τίτλο σπουδών που είναι ισότιμος με τους τίτλους των σπουδαστών που φοιτούν στο πανεπιστήμιο στη Μεγάλη Βρετανία, BCA (British Accreditation Council), Naric (National Recognition Information Centre), The Quality Assurance Agency for Higher Education (που πραγματοποιεί τους ποιοτικούς ελέγχους των προσφερόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών των Βρετανικών κρατικών πανεπιστημίων και των συνεργαζόμενων με αυτά κολεγίων του εξωτερικού) και Association of MBA’s (είναι η διεθνής Ένωση των προγραμμάτων ΜΒΑ ανά τον κόσμο. Tο ICBS Business College είναι το πρώτο Ελληνικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα που έγινε το 2002 μέλος του ΑΜΒΑ). Τατετραετή προγράμματα σπουδών Bachelor είναι: Business Administration, Marketing, Accounting and Finance, Business Computing, Marketing Communications & Public Relations και Tourism & Hospitality Management.

Aegean Omiros College

Προσφέρει ειδικότητες και ακαδημαϊκά προγράμματα σε κλάδους όπως της Διοικητικής Επιστήμης και της Πληροφορικής αλλά και πέραν αυτών. HND,BSc, MBA Computing – Management -Sound Engineering – Multimedia. Συνεργάζεται με το University of Central Lancashir, το Anglia Ruskin University, το Birmingham City University για διάφορες ειδικότητες και επίσης προσφέρει Μεταπτυχιακά Προγράμματα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου της Ουαλίας (University of Wales).

North College

Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης με άμεση συνεργασία με το βρετανικό University of Huddersfield. Προσφέρει 37 bachelors και17 masters στα τμήματα του για Business & Computing, Art & Design, και Humanities & Social Sciences.

Ελληνοβρετανικό

Λειτουργεί ως Παράρτημα Βρετανικού Πανεπιστημίου και προσφέρει στην Ελλάδα Βρετανικά Πανεπιστημιακά Προγράμματα ενώ συνεργάζεται από το 1990 με Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, το δεύτερο σε μέγεθος Βρετανικό Πανεπιστήμιο. Προσφέρει τίτλους MBA από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, με εξειδίκευση στους τομείς: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικά, Μάρκετινγκ και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Με αναγνώριση ως Ανεξάρτητο Ίδρυμα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Independent Institution of Higher Education) από το BAC (Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης) και με τριπλό ποιοτικό έλεγχο – από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, από το BAC (British Accreditation Council) και από το QAA (Quality Assurance Agency).

University of Indianapolis, Athens Campus

Το κολλέγιο Ινδιανάπολης στην Αθήνα είναι ενταγμένο πλήρως στην ιδιοκτησία και επιμέλεια του μητρικού ιδρύματος, του University of Indianapolis στην Ιντιάνα των ΗΠΑ. Αξιολογείται σαν ένα Top Tier University από το US News & World Report, είναι αξιολογημένο/ πιστοποιημένο από το High Learning Commission of North Central Association of Schools and Colleges. Το κολλέγιο περιλαμβάνει πολλούς κλάδους προπτυχιακών σπουδών. Ενδεικτικά αναφέρουμε Accounting, Human Resource, Communication, International Business, International Relations, Management & Administration, Marketing και πολλά άλλα.

New York College

Το New York College λειτουργεί σε συνεργασία με το State University της Νέας Υόρκης, ESC, και έχει αναπτύξει συνεργασία με το University of Greenwich της Αγγλίας. Προσφέρει διπλώματα Bachelor, Master και Ph.D. degrees σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους (όπως International Business, Communications, International Relations, Business Shipping, Tourism Management, Internet Engineering & Web Management, Science Degree in Education: Teaching and Learning (ETAL) κ.α.) πάντα σε συνεργασία με διακεκριμένα Ευρωπαϊκά και Αμερικάνικα πανεπιστήμια, που εγγυούνται στους σπουδαστές το αυθεντικό πτυχίο του εκάστοτε συνεργαζόμενου πανεπιστημίου.

Mediterranean College

Το Mediterranean College έχει συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο University of Derby για την παροχή πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών. Πιστοποιείται και αναγνωρίζεται από το ΒAC (Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης Ανεξάρτητης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης) ως ίδρυμα που παρέχει ανώτατη εκπαίδευση. Χαρακτηριστική είναι και η διαρκής εποπτεία της ακαδημαϊκής ποιότητας, των συνεργαζόμενων με το Mediterranean College Βρετανικών Πανεπιστημίων, από τον κρατικό φορέα ανώτερης εκπαίδευσης της Μ. Βρετανίας QAA (Quality Assurance Agency). Αναφέρουμε ενδεικτικά δύο από τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει το Mediterranean College: ΜΒΑ, MSc Cognitive Behavioural Psychotherapy και MSc Integrative Counselling and Psychotherapy.

City Unity College

Το ίδρυμα αυτό συνεργάζεται με πολλά ξένα πανεπιστήμια. Κύριος φορέας είναι το City University of Seattle ( USA) στο οποίο οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους ή να παρακολουθήσουν μέρος αυτών σε οποιοδήποτε παράρτημα του πανεπιστημίου, ανεξαρτήτως του έτους που σπουδάζουν στο City Unity και με πλήρη αναγνώριση των σπουδών τους. Άλλα πανεπιστήμια είναι το Liverpool John Moores University (ένα από τα κορυφαία κρατικά πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας), το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας (University of Wales), τo DCT International Hotel & Business Management School της Ελβετίας, το University of Nish, της ομώνυμης Σέρβικης πόλης και τέλος το Staffordshire University, όπου μέσω του City Unity College στην Αθήνα οι φοιτητές εγγράφονται απευθείας και μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμά τους δια της εξ αποστάσεως φοίτησης.

iCon International Training

Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων, μεταπτυχιακά προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης στελεχών επιχειρήσεων. Συνεργάζεται άμεσα με το University of Leicester μέσω προγραμμάτων, αλλά και με άλλα ιδρύματα, όπως το Heriot Watt University του Εδιμβούργου και το University of Surrey. Σημαντικό είναι πως το Masterin Finance και Marketing προσφέρεται στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της iCon International Training.

The American College of Greece – Deree

Από τα πιο δημοφιλή ιδρύματα στη χώρα μας. Περιλαμβάνει και Γυμνάσιο – Λύκειο (Pierce College) αλλά αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι το Deree College. Είναι αναγνωρισμένο και πιστοποιημένο από την New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον σημαντικότερο και αρχαιότερο οργανισμό πιστοποίησης των ΗΠΑ. Το Κολλέγιο προσφέρει τίτλους Bachelor of Science και Bachelor of Arts σε 19 ειδικότητες και τίτλους Master σε 5 ειδικότητες. Λειτουργεί σε ιδιόκτητο campus 260 στρεμμάτων στην Αγία Παρασκευή και έχει και δεύτερο campus στο κέντρο των Αθηνών.

Αθηναϊκή Εκπαιδευτική Εταιρεία

Η Αθηναϊκή Εκπαιδευτική Εταιρεία – Κολλέγιο Rene Descartes είναι ο αποκλειστικός εκπρόσωπος και προσφέρει το Bachelor in Banking & Insurance, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας, το E-learning στην Οικονομική Διαχείριση Μονάδων Υγείας, το ΜΙΝΙ ΜΒΑ Διοίκηση Μονάδων Υγείας καθώς και εξειδικευμένα ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια.

Κολλέγιο Athens GSM

Σκοπός του κολλεγίου είναι να αποτελέσει το πανεπιστήμιο «πρώτης επιλογής» για τις επιχειρήσεις, τα στελέχη και τους επαγγελματίες, στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκει και ερευνά. Η συνεργασία AthensGSM και Nottingham Trent University συνίσταται κυρίως στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων. Επίσης συνεργάζεται με το City College του Λονδίνου και το International Advertising Association (IAA) της Νέας Υόρκης. Τα πτυχία που λαμβάνουν όσοι φοιτούν με επιτυχία στα πτυχιακά (bachelor σε Business Accounting & Finance, Business Marketing και Business Information Management & Systems) και μεταπτυχιακά (Master σε “Science in Management” και “Business Administration”) προγράμματα του αναγνωρισμένου κρατικού βρετανικού πανεπιστημίου Nottingham Trent University χορηγούνται απ’ ευθείας από το Πανεπιστήμιο και είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που θα λάμβαναν αν φοιτούσαν στο Nottingham (έδρα του Πανεπιστημίου).

ΒΑΚΑΛΟ Art & Design College

Το Κολλέγιο Βακαλό παρέχει ένα ολοκληρωμένο τριετές πρόγραμμα σπουδών στο Design, με δύο ειδικότητες: τις Γραφιστικές Εφαρμογές (Graphic Design) και την Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου (Interior Design) διεθνώς αναγνωρισμένο και επικυρώνεται με την απονομή του πλήρους και διακεκριμένου πανεπιστημιακού τίτλου Bachelor of Arts (Honours) in Design από το κρατικό βρετανικό Πανεπιστήμιο του Derby. Λειτουργεί επίσης μεταπτυχιακά τμήματα, που απονέμουν τον -επίσης επικυρωμένο από το Πανεπιστήμιο του Derby- επίσημο τίτλο Master of Arts in Design, με δύο ειδικότητες: Οπτική Επικοινωνία και Διαδραστικά Μέσα, και Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου.

Athens Information Technology

To Athens Information Technology αποτελεί συνεργασία της INTRACOM με το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και πιο συγκεκριμένα με το Information Networking Institute του Carnegie Mellon. Δίνει τρία Masters, το MSc in Information Networking and Telecommunications, το MScITT και το ΜΒΙΤ.

Αμερικάνικο Κολέγιο Θεσσαλονίκης –ACT

Το ACT είναι τμήμα του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος Ανατόλια, και προσφέρει πτυχία Bachelor και MBA σε ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών αντικειμένων: Διοίκηση Επιχειρήσεων, ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, επιστήμη υπολογιστών, πληροφοριακά συστήματα διοίκησης, διαδίκτυο και πολυμέσα. Τα προγράμματα έρευνας και διεθνούς συνεργασίας του κολεγίου περιλαμβάνουν Κέντρο Βαλκανικών Σπουδών, προγράμματα εκπαίδευσης και ανταλλαγής στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, προγράμματα δικτύωσης CISCO.

Athens Institute of Technology

Το Athens Institute of Technology αναλαμβάνει με απόλυτη υπευθυνότητα τους υποψήφιους εκείνους που αποφασίζουν την εισαγωγή τους σε μια από τις Κορυφαίες Σχολές των Elite Βρετανικών Πανεπιστημίων. Κάποια από αυτά είναι το University of Cambridge, το U.C.L, το University of Oxford, το Imperial και άλλα. Δίνονται Bachelor σε ειδικότητα Μηχανικού Η/Υ ενώ προσφέρεται PhD Program σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Aalborg.

Foundation College

Το Foundation College, είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εφάρμοσε τα Foundation Courses στην Ελλάδα. Foundation Course αποκαλείται το ειδικό προπαρασκευαστικό πρόγραμμα σπουδών για εισαγωγή σπουδαστών σε πανεπιστήμια της Αγγλίας. Το πρόγραμμα αποτελείται από ειδικά ακαδημαϊκά μαθήματα που διδάσκονται στην Αγγλική και προετοιμάζουν τον απόφοιτο λυκείου για να γίνει δεκτός σε Αγγλικό πανεπιστήμιο και να παρακολουθήσει άνετα τις σπουδές του. Συνεργάζεται άμεσα με περισσότερα από 90 κρατικά πανεπιστήμια της Βρετανίας. Ορισμένα τμήματα Foundation είναι αυτά των Μηχανικών και Επιστημών, Ανθρωπιστικών Σπουδών, Αρχιτεκτονικής, Βιολογικών Επιστημών και Διοίκησης και Οικονομικών.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr