Φοιτητικό laptop: Αγορά καινούργιου ή αναβάθμιση παλιού;

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Φοιτητικό laptop: Αγορά καινούργιου ή αναβάθμιση παλιού;Οι νεοεισαχθέντες στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, είναι γεμάτοι χαρά για την επιτυχία τους είτε μέσω των πανελληνίων εξετάσεων είτε μέσω ιδιωτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Πέραν της ηθικής ικανοποίησης, οι γονείς συνηθίζουν να κάνουν κάποιο υλικό δώρο απαραίτητο για την μελλοντική τους πορεία, όπως είναι ένας φορητός υπολογιστής. Τα δημοφιλή μηχανήματα, που εξυπηρετούν κάθε απαίτηση, είναι ιδανικά για τους φοιτητές. Το flowmagazine.gr κατόπιν επικοινωνίας με ειδικούς στον χώρο της πληροφορικής και υπεύθυνους καταστημάτων, σας παρουσιάζει τι πρέπει να προσέξετε για την αγορά ή την αναβάθμιση ενός laptop.

Βασικά χαρακτηριστικά

Ένα κλασικό φοιτητικό laptop δεν είναι απόλυτη ανάγκη να διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξαρτήματα. Για τους φοιτητές προτείνονται οι διπύρηνοι επεξεργαστές, ενώ η μνήμη 1-2 GB είναι ικανοποιητική. Σύμφωνα δε με τον Υπεύθυνο του τμήματος αγορών πληροφορικής της αλυσίδας Electronet, κ. Πέτρο Παπαγεωργίου: «Ένας σκληρός δίσκος χωρητικότητας 500GB είναι αρκετός, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγονται για τέτοια χρήση οι υπερβολές σε επεξεργαστή όπως π.χ. ο Intel Core i3». Απαραίτητη είναι η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο καθώς και θύρα Ethernet.

«Για την αντιγραφή εργασιών και γενικά αρχείων, καλό θα ήταν το laptop να διαθέτει και DVDR», επισημαίνει ο κ. Κώστας Καρπουζας υπεύθυνος του Reused.gr. Το πιο διαδεδομένο και κατάλληλο λειτουργικό περιβάλλον θεωρείται αυτό των Mircosoft Windows 7. Η οθόνη συστήνεται να είναι άνω των 14 ιντσών, με πιο διαδεδομένη τη διάσταση των 15.6 ιντσών.

Προγράμματα

Απαραίτητο για κάθε φοιτητή είναι το Office, για να μπορεί να κάνει εργασίες, παρουσιάσεις και πράξεις, λίστες ή σημειώσεις σε υπολογιστικά φύλλα (Word, Powerpoint, Excel). Από εκεί και πέρα πολλοί επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν τον «παλαιολιθικό» πλοηγό Internet Explorer. Δοκιμάστε να κατεβάσετε το Google Chrome ή τον Mozilla Firefox. Όπως κάθε χρήστης του διαδικτύου έτσι και οι φοιτητές δεν θα πρέπει να παραλείπουν τα «αντιβιοτικά». Ο κ. Καρπουζας προτείνει τα Microsoft Essential και CCleaner, δύο δωρεάν εργαλεία για την ασφάλεια του υπολογιστή σας.

Φοιτητικό laptop: Αγορά καινούργιου ή αναβάθμιση παλιού;Εύρος τιμών

Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την προτίμηση του πελάτη. Ωστόσο για έναν φοιτητή το κόστος ενός καινούργιου αξιοπρεπούς laptop κυμαίνεται από 350 έως 500 ευρώ. Με τα συγκεκριμένα χρήματα, ο χρήστης θα έχει στην κατοχή του ένα μηχάνημα, που θα του προσφέρει όλα όσα χρειάζεται τόσο για την ακαδημαϊκή όσο και για την κοινωνική του ζωή.

Εναλλακτική λύση για όσους θέλουν ένα καλό μηχάνημα και δεν μπορούν να πάρουν ένα καινούργιο, προσφέρουν οι εταιρείες που ανακατασκευάζουν μεταχειρισμένους φορητούς υπολογιστές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο εμπορικός και οικονομικός διευθυντής του Laptop Repair Center, κ. Μιχάλης Φραγκάκος: «Με την υπηρεσία Refurbish, μπορείτε να αγοράσετε ανακατασκευασμένα laptop διετίας, σε τιμές που ξεκινούν από 150 ευρώ». Πρόκειται μάλιστα για μια από τις λίγες εταιρείες που φέρνει τις business σειρές μεγάλων εταιρειών και κάνει refurbish στη Microsoft.

Οι συναλλαγές επίσης για την αγορά υπολογιστή και ηλεκτρονικών γενικότερα είναι προτιμότερο να γίνεται διαδικτυακά. Μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες προσφορές, σε σύγκριση με την αγορά από το κατάστημα. Μάλιστα δεν υπάρχει κανένας φόβος καθώς οι συναλλαγές πλέον γίνονται με κάθε πιστοποιητικό αξιοπιστίας και εγκυρότητας.

Εγγύηση-σέρβις

Οι εγγυήσεις συνήθως για ένα laptop είναι διάρκειας δύο ετών. Καλύπτουν κάθε βλάβη ενώ με βάση τη συμφωνία πραγματοποιείται και το ανάλογο service (π.χ. Next day service). Ο κ. Φώτης Μπόκας, με καθήκοντα customer service στην εταιρεία iRepair, αναφέρει πως καλό θα ήταν να γίνεται σε ετήσια βάση ένας καθαρισμός στο laptop για την απομάκρυνση της σκόνης. Το μηχάνημα υπερθερμαίνεται και πιθανώς να υποστεί και άλλες βλάβες. Το κόστος αυτού του καθαρισμού είναι περίπου στα 40 ευρώ.

Φοιτητικό laptop: Αγορά καινούργιου ή αναβάθμιση παλιού;«Φτηνό κι ας χαλάσει ή ακριβό για είμαστε σίγουροι;»

Όλοι οι υπεύθυνοι που μίλησαν στο flowmagazine.gr συμφώνησαν πως είναι προτιμότερη λύση ένα λίγο πιο ακριβό πλην αξιόπιστο laptop. Στα συγκεκριμένα μηχανήματα δεν γίνονται εύκολα αναβαθμίσεις. Όπως είπε ο κ. Καρπουζας , «Αυτά που αντικαθίστανται ή βελτιώνονται είναι η μνήμη, ο σκληρός δίσκος και το λειτουργικό». Τα υπόλοιπα μέρη του υπολογιστή όπως η μητρική δεν συμφέρουν να αλλαχθούν. Το κόστος για να κάνετε βελτίωση της συγκεκριμένης τάξης υπολογίζεται από 40 έως 200 ευρώ.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr