Φοιτητική ζωή μέσα στην πανδημία

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Η φοιτητική ζωή χρόνια τώρα αποτελεί το όνειρο χιλιάδων νέων. Είναι τα ανέμελα, ανεξίτηλα και αθώα χρόνια «της ανώριμης και άγουρης εφηβικής μας ηλικίας».

Η αλήθεια είναι ότι στη παρούσα φάση και με την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ανασφάλεια και δίλημμα. Πολλά παιδιά «θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να ανοίξουν τα φτερά τους», φεύγοντας από το πατρικό τους. Η πρόσφατη πανδημική κρίση του COVID-19 δυστυχώς όμως, δεν αφήνει περιθώρια και επιλογές για σπουδές μακριά από το σπίτι. Η φοιτητική ζωή σε άλλη πόλη, «θάβεται» και γίνεται ανεκπλήρωτο όνειρο αρκετών εφήβων. 

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η ακρίβεια, η φτωχοποίηση και το δυσβάσταχτο πλέον κόστος ζωής αποτελούν την νέα πραγματικότητα. Οι νέοι αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία, έτσι ώστε να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και να συνεισφέρουν οικονομικά στο σπίτι. 

Τα νοικοκυριά «έχουν γονατίσει» και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα και την αποπληρωμή υποχρεώσεων. Επομένως, εκ των πραγμάτων, φαντάζει «άπιαστο όνειρο» η φοιτητική ζωή μακριά. 

Η ανεργία μαστίζει, συν τοις άλλοις, την νεολαία και η αγορά εργασίας έχει γίνει πολύ απαιτητική και σκληρή. Οι νέοι απογοητεύονται «από τις κλειστές πόρτες», το ψάξιμο δίχως ανταπόκριση, την συχνή απόρριψη στις δουλειές. Προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, να παλέψουν για μία καλύτερη ζωή, ένα όμορφο μέλλον και ένα καλύτερο αύριο. 

Οι συνθήκες σήμερα καθηλώνουν τους νέους και τους αποτρέπουν από σοβαρές αποφάσεις, όπως είναι η φοίτηση σε τόπο μακρινό από τον τόπο διαμονής τους. Οι αποφάσεις οι συγκεκριμένες, είναι απαγορευτικές, διότι υπερτερεί η λογική και οι νόμοι του βιοπορισμού και της επιβίωσης. Μπροστά στους τελευταίους, οι νέοι λυγίζουν και επιλέγουν να σπουδάσουν στην ίδια τους την πόλη και κοντά στο σπίτι τους. Η επιλογή αυτή, με βάση την υπάρχουσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την πανδημία, αποτελεί μονόδρομο.

Επομένως, οι νέοι προσαρμόζονται θέλοντας και μη, λόγω των ανωτέρω συνθηκών. Η οικονομική αβεβαιότητα και δυσπραγία που επικρατεί δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο για σπουδές και φοιτητική ζωή μακριά από το σπίτι. 

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.