Φοιτητές διδάσκουν τις νέες τεχνολογίες σε ηλικιωμένους

Συντάκτης: Παναγιώτα Γιαννούλη

Ποιος είπε ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας δε γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το Facebook, το iPad, τα smart phones και τους υπολογιστές; Στο Hallmark του Lower Manhattan πλήθος ηλικιωμένων προσπαθούν να εξοικειωθούν με τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Σκοπός τους είναι να μειώσουν το χάσμα τους με τη νεότερη γενιά. Καθηγητές μάλιστα σ’ αυτή την πρωτοβουλία είναι φοιτητές του Πανεπιστημίου PACE της Νέας Υόρκης.

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από τη γεροντολόγο και καθηγήτρια πληροφορικής στο PACE Jean Coppola, η οποία ζήτησε από το εν λόγω Πανεπιστήμιο να πραγαματοποιηθούν σεμινάρια υπολογιστών για ηλικιωμένους το 2005.

Σιγά σιγά αυτά τα μαθήματα έγιναν πολυ δημοφιλή σε όλη την Αμερική. Σήμερα αυτό το σεμινάριο διαρκεί εφτά εβδομάδες σε εγκαταστάσεις στο Manhattan και στο Westchester. Μάλιστα οι ηλικιωμένοι που θέλουν να παρακολoυθήσουν αυτά τα σεμινάρια είναι περισσότεροι από τους μαθητές που έχει να διδάξει η Coppola.

Η ιδέα αυτή βασίζεται επίσης στο συλλογισμό της πως η διδασκαλία ανάμεσα σε άτομα του ίδιου οικογενειακού περιβάλλοντος δεν είναι εποικοδομητική. “Ένας γιος ή μια κόρη δεν μπορεί να διδάξει έναν ενενηντάχρονο ή ογδοντάχρονο πως λειτουργεί ένας υπολογιστής” λέει η Coppola, η οποία προσπάθησε να κάνει το ίδιο ανεπιτυχώς με τη μητέρα της.”Αντίθετα, κάποιος ξένος θα δείξει περισσότερη υπομονή”, ισχυρίζεται η καθηγήτρια.

Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ηλικία δεν αποτελεί πλέον περιοριστικό στοιχείο. Όσων χρονών και αν είμαστε έχουμε το δικαίωμα να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα δούμε και στη χώρα μας τους παππούδες μας να αποκτούν laptops και να φτιάχνουν μόνοι τους προφίλ στο facebook!

Συντάκτης: Παναγιώτα Γιαννούλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.