Φλωρεντία: το κέντρο της Αναγέννησης που αξίζει να επισκεφτείς

Συντάκτης: Κατερίνα Μπασαγιάννη

Η Φλωρεντία αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους και παραμυθένιους προορισμούς λόγω της βαθιάς ιστορίας των Μεδίκων, των καλλιτεχνικών της θησαυρών, της εξαίσιας αρχιτεκτονικής της, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της καταπράσινης φύσης της.  Είναι η πόλη της Αναγέννησης, της τέχνης και του πολιτισμού, είναι η πόλη που γέννησε τους πιο γνωστούς και λαμπρούς καλλιτέχνες της Αναγεννησιακής και μεταγενέστερης περιόδου. 

Η Φλωρεντία είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τοσκάνης, γνωστή για τον μεγάλο αριθμό μουσείων και μνημείων, για το ιστορικό της κέντρο και τις μαγικές της πλατείες. Για να απολαύσετε πραγματικά και στο έπακρο την πόλη θα χρειαστείτε τουλάχιστον πέντε με επτά ημέρες. 

Φλωρεντία: το κέντρο της Αναγέννησης που αξίζει να επισκεφτείς

Πρώτη στάση στην Φλωρεντία είναι η γνωστή Galleria dell Accademia με το υπέροχο γλυπτό του Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου και τους αναγεννησιακούς της πίνακες. Συνεχίζοντας τον δρόμο προς το κέντρο της πόλης, αξίζει μια επίσκεψη στο γνωστό Mercato Centrale, την μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά της Ευρώπης με πολλά μαγαζιά όπου μπορείς να δοκιμάσεις χιλιάδες υπέροχες γεύσεις. Μετά την αγορά μπορείτε να επισκεφτείτε το Medici Chapels, το γνωστό μαυσωλείο με τάφους Ιταλών Δουκών. Ανάμεσα στους τάφους θα δείτε και τον τάφο του Michelangelo.

Σήμα κατατεθέν της Φλωρεντίας αποτελεί η αμέσως επόμενη στάση που είναι ο Καθεδρικός ναός (Duomo) της Φλωρεντίας. Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1296 σε γοτθικό ρυθμό και περιλαμβάνει επίσης το Βαπτιστήριο και το Καμπαναριό του Giotto. Τα τρία κτίρια είναι τμήμα του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Λίγο παρακάτω θα συναντήσετε το Palazzo Vecchio (παλαιό Ανάκτορο) με τον πανύψηλο  πύργο του, το οποίο χτίστηκε το 1298, βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία και αποτελεί το κέντρο της πολιτικής δραστηριότητας της πόλης.

Στην Φλωρεντία θα συναντήσει κανείς στη συνέχεια την πιο γνωστή και παγκοσμίως διάσημη Πινακοθήκη, την Uffizi Gallery με έργα των παγκοσμίως γνωστών καλλιτεχνών Leonardo da Vinci, Botticelli, Caravaggio, Rembrandt, και Goya. Πώς όμως αυτός ο λαμπρός χώρος που φιλοξενεί σήμερα πολύτιμα αναγεννησιακά έργα κατέληξε να γίνει Πινακοθήκη; Αξίζει να γίνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις απαρχές αυτού του χώρου. 

Ο Κόζιμο A΄ των Μεδίκων στην προσπάθειά του να αναμορφώσει τη διοικητική μηχανή της Φλωρεντίας μετέτρεψε το Palazzo Vecchio σε επίσημη κατοικία του. Χρειαζόταν, λοιπόν, νέα γραφεία (Uffizi) για τις διοικητικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια. Επομένως, τον Οκτώβριο του 1559 αποφάσισε να αναθέσει στον Τζόρτζιο Βαζάρι το κτίριο που θα στέγαζε τα 13 ανώτατα δικαστήρια. Στη συνέχεια, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής των Uffizi, ο Κόζιμο θέλησε να ενώσει το Palazzo Vecchio με το νέο Palazzo Pitti. O Βαζάρι έχτισε έτσι το 1565 ένα μακρύ διάδρομο που ξεκινούσε από τα Uffizi, διέσχιζε τον ποταμό Άρνο περνώντας πάνω από την γέφυρα Ponte Vecchio και κατέληγε στο Palazzo Pitti. Μετά τον θάνατο του Κόζιμο A΄ το 1574, ο διάδοχός του Φραγκίσκος μετέτρεψε τα τότε γραφεία διοίκησης Uffizi στο πρώτο δημόσιο μουσείο του κόσμου, προκειμένου να αποδώσει τιμή και δόξα στην οικογένεια των Μεδίκων. Όλοι οι Μέδικοι, γνωστοί στην ιστορία ως εξαιρετικά φιλότεχνοι, μετασχημάτισαν κατά αυτόν τον τρόπο την πόλη τους στο πρώτο κέντρο του αναγεννησιακού κινήματος. Εξ αυτού του λόγου η Πινακοθήκη Uffizi, το καύχημα των τότε μεγάλων δουκών της Φλωρεντίας, φιλοξενεί σήμερα ως επί το πλείστων αριστουργήματα της Αναγέννησης.

Μετά την όμορφη ξενάγηση στο μουσείο Uffizi και κατηφορίζοντας προς τα νότια θα βρεθείτε στην πιο γνωστή γέφυρα της Ιταλίας, την Ponte Vecchio (παλαιά Γέφυρα). Στην γέφυρα αυτή μπορείτε να απολαύσετε τον Άρνο ποταμό και τα δεκάδες ακριβά και γνωστά κοσμηματοπωλεία. Η ομορφιά της συγκεκριμένης γέφυρας συγκίνησε ακόμα και τον Χίτλερ, οποίος διέταξε κατά τις ανατινάξεις γεφυρών, αυτή να μείνει άθικτη. 

Τέλος, κρατήστε για μια ξεχωριστή και ξεκούραστη μέρα το Palazzo Pitti και τους Κήπους Boboli. Μέσα στο Palazzo Pitti (ανάκτορο της Φλωρεντίας) θα βρείτε το παλιό αρχοντικό των Μεδίκων και πίσω από αυτό εκτείνονται οι περίφημοι κήποι Boboli (Giardini di Boboli) στους οποίους μπορείτε να πάτε προκειμένου να απολαύσετε την καταπράσινη φύση και τα ξεχωριστά μνημεία που βρίσκονται εκεί. Έπειτα, κατά τη δύση του ηλίου, κατευθυνθείτε προς την Πλατεία Michelangelo για να απολαύσετε από ψηλά ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα. Η πόλη από ψηλά προσδίδει ένα ιδιαίτερα ειδυλλιακό συναίσθημα και αξίζει να το επισκεφτείτε σε κάθε περίπτωση. 

Συντάκτης: Κατερίνα Μπασαγιάννη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.