Φλωρεντία- η καρδιά της Αναγέννησης χτυπάει δυνατά!

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Φλωρεντία, μια πόλη που ακούγεται ονειρική και μόνο από το όνομά της. Εκεί γεννήθηκε η Αναγέννηση και αναδείχθηκαν πλήθος τεχνών, με κυρίαρχη τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική. Το ιστορικό της κέντρο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO από το 1982, ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Οι λάτρεις των τεχνών θα ακούσουν την καρδιά τους να χτυπάει δυνατά στο πρώτο αντίκρυσμα της Φλεωρεντίας.

Η πρωτεύουσα της Τοσκάνης, ακούει στο όνομα της όμορφης Φλωρεντίας. Τοποθετημένη στις όχθες του ποταμού Αρνό αποτέλεσε την γεννήτορα πόλη και καρδιά της Αναγέννησης, ειδικότερα για την τέχνη και την αρχιτεκτονική της. Η οικογένεια των Μεδίκων κυριάρχησε τη χρυσή εποχή, στην «Αθήνα» της μεσαιωνικής περιόδου. Ο Λαυρέντιος των Μεδίκων χαρακτηριστικά είχε αναθέσει έργα στους Michelangelo, Leonardo da Vinci Botticelli, ενώ είχε φροντίσει να εμφανιστούν στην πόλη και οι σημαντικότεροι μουσικοί της εποχής, όπως οι Alexander Agricola, Johannes Ghiselini και Heinrich Isaac.

Ιστορική αναδρομή

Η μουσική έπαιζε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο πάντα στην πόλη, με τις πρώτες όπερες να πραγματοποιούνται στο τέλος του 16ου αιώνα. Σήμερα, η καρδιά της μουσικής χτυπάει στο Maggio Musicale Fiorentino στο θέατρο Comunale, όπου λαμβάνει χώρα, ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ μουσικής (μαζί με αυτά των Bayeruth και Salzburg), το Maggio Musicale Festival. Το θέατρο Comunale, με χωρητικότητα 2000 θεατών, έχει φιλοξενήσει τους μεγαλύτερους συνθέτες και ερμηνευτές της σύγχρονης ιστορίας, όπως οι: Vittorio Gui, Bruno Walter, Δημήτρη Μητρόπουλο, Wilhelm Furtwangler, Zubin Meha, von Karajan, Muti, Μαρία Κάλλας, αλλά και παραγωγούς και σεναριογράφους, όπως οι: Max Reinhard και Gustav Grudgens, Luchino Visconti, και Franco Zeffirelli, Luca Ronconi, Bob Wilson, Giorgio De Chirico, και Oscar Kokoschka.

Το Maggio Musicale Fiorentino, ιδρύθηκε το 1933, από τον Vittorio Gui, και το 1937, πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ (που διαρκεί όλο το Μάιο και τον Ιούνιο) θα δείτε διάφορα κονσέρτα, μπαλέτα αλλά και εκθέσεις.

Αξιοθέατα

Αν πάτε, να βολτάρετε στις πανέμορφες πλατείες: την κεντρική πλατεία Piazza della Signora που περιλαμβάνει τα περισσότερα μνημεία από οποιαδήποτε πλατεία στον κόσμο, ενώ επιπλέον, αποτελεί το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης. Τη γνωστή Piazza del Duomo με τον καθεδρικό ναό και το καμπαναριό Campanile di Giotto.

Η Piazza della Repubblica, ιδανική για τον καφέ της, ενώ στις πλατείες Piazza Santa Croce, Piazza San Lorenzo και Piazza Santa Maria Novella θα επισκεφθείτε τις ομώνυμες βασιλικές εκκλησίες. Η Piazza della Santissinma Annuziata θα σας κερδίσει με την αναγεννησιακή ομορφιά της, ενώ τους φιορεντίνους θα τους πετύχετε κυρίως στις Piazza San Marco και Piazza Santo Spitito. Μια πανοραμική θέα της πόλης σας προσφέρει η Piazzale Michelangelo, ενώ στην Piazza Pitti θα θαυμάσετε το Palazzo Pitti.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Φλωρεντία:

  • Ιδρύθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα το 59 π.χ. στην Κασσία Οδό (Via Cassia) που συνδέει τη Ρώμη με το Βορρά.

  • Ήταν πρωτεύουσα του ιταλικού βασιλείου από 1865 έως και το 1870 φιλοξενώντας την πρώτη βουλή.

  • Οι συρράξεις μεταξύ Οστρογότθων και Βυζαντινών είχαν οδηγήσει στη συρρίκνωση του πληθυσμού στους περίπου χιλίους κατοίκους.

  • Εκεί γεννήθηκε, μεγάλωσε και διέγραψε πολιτική πορεία ως σύμβουλος διεθνών θεμάτων στην φλωρεντινή Δημοκρατία, ο γνωστός πολιτικός στοχαστής και συγγραφέας Νικολό Μακιαβέλι (διασημότερο έργο του ο «Ηγεμών»).

  • Μια από τις μεγαλύτερες μορφές της ανθρώπινης ιστορίας ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι της Φλωρεντίας.

  • Γεννημένος στην Τοσκάνη και μεγαλωμένος στη Φλωρεντία ήταν και μια ακόμα μυθική μορφή της Αναγέννησης, ο Μιχαήλ Άγγελος.

  • Η πόλη είναι, επίσης, περήφανη για πολλά ακόμα σπουδαία ονόματα των τεχνών, όπως των: Μποτιτσέλι, Ντονατέλλο, Γκιότο, Αντζέλικο, Φίλιππο Λίππι και πολλών άλλων.

  • Τον 20ο αιώνα, με την ανάπτυξη του τουρισμού, του εμπορίου και των οικονομικών συναλλαγών ο πληθυσμός της πόλης τριπλασιάστηκε.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.