Οι λόγοι που ένα φυτό εσωτερικού χώρου μαραίνεται είναι συγκεκριμένοι. Τα φυτά χρειάζονται τη φροντίδα μας για να διατηρηθούν ζωντανά …
Φυτά για το μπαλκόνι μας και συμβουλές φροντίδας
Η ζωή στην πόλη μας στερεί την επαφή με τη φύση. Αξίζει να μετατρέψουμε το μπαλκόνι μας σε πράσινη γωνιά, πάντα, όμως, με τη σωστή φροντίδσ των φυτών μας.
Πολλοί από εμάς θεωρούν την κηπουρική ένα άκρως αγχολυτικό χόμπι, χάρη στο οποίο ξεχνάμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και μεθάμε από τα αρώματα και τα χρώματα των φυτών. Φροντίζοντας τα φυτά αισθανόμαστε πως επιτελούμε ένα πολύ χρήσιμο έργο.
Από την άλλη, αρκετοί δεν διαθέτουμε τον απαιτούμενο χρόνο ή την όρεξη για να περιποιηθούμε επαρκώς τα φυτά μας. Σε αυτήν την περίπτωση, πολλά καλλωπιστικά φυτά, όπως το γεράνι και ο πανσές, ή καλλωπιστικοί θάμνοι, όπως η καμέλια, αποτελούν την ιδανική λύση. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και γι’ αυτά τα φυτά θα πρέπει να δαπανάμε χρόνο, ώστε να δέχονται την κατάλληλη φροντίδα.
Πότισμα
Το πότισμα είναι πρωταρχικό στο κομμάτι της περιποίησης. Αν και αρκετά καλλωπιστικά φυτά καλύπτονται με 1-2 φορές πότισμα την εβδομάδα, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός. Έτσι, η ορτανσία, για παράδειγμα, χρειάζεται έως και 4 φορές πότισμα την εβδομάδα. Επίσης, οι ανάγκες ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, το πότισμα γίνεται πιο αραιά σε σύγκριση με το καλοκαίρι, καθώς, λόγω της ζέστης, τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό. Οι πρωινές ώρες είναι ιδανικές κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, το καλοκαίρι, όμως, μπορούμε να τα ποτίζουμε και τις βραδινές. Εάν έχουμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, θα πρέπει να διαθέτουν τρύπες στο κάτω μέρος, ώστε το φυτό να μη μαζέψει υπερβολική υγρασία. Καλό θα ήταν κάτω από τη γλάστρα να είναι τοποθετημένο ένα πιατάκι, ούτως ώστε να μη λερώνει το νερό –με το χώμα και το λίπασμα– το μπαλκόνι μας. Εάν λείπουμε συχνά από το σπίτι, το αυτόματο πότισμα θα μάς λύσει τα χέρια.
Χώμα και μεταφύτευση
Ιδανικό είναι το φυτόχωμα, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά. Η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή ζαρντινιέρα καλό είναι να γίνεται στις αρχές της άνοιξης.
Ιδιαίτερες συνθήκες
Αν και είναι ανθεκτικά, οφείλουμε να προσέχουμε τα καλλωπιστικά φυτά μας. Δεν πρέπει να εκτίθενται σε παγωνιά ή δυνατούς ανέμους. Επίσης, τα περισσότερα χρειάζονται αρκετό ήλιο για να αναπτυχθούν, γεγονός που δεν αποτελεί πρόβλημα λόγω του κλίματος της χώρας μας. Προσοχή όμως! Κάποια φυτά χρειάζεται να βρίσκονται σε σκιερό μέρος, όπως η ορτανσία. Τα κακτάκια, ακόμη, θα πρέπει να φυλάσσονται στο εσωτερικό του σπιτιού τον χειμώνα.
Λίπασμα
Πρόκειται για έξτρα περιποίηση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Το λίπασμα ενισχύει το φυτό χαρίζοντάς μας το θέαμα της ζωηρής βλάστησης και του καταπράσινου φυλλώματός του. Κατάλληλα είναι τα υγρά ή τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα, ώστε να μην προκληθούν εγκαύματα. Λίπασμα με άζωτο θα χρησιμοποιήσουμε εάν θέλουμε πλούσια βλάστηση, ενώ λίπασμα με φώσφορο και κάλιο εάν θέλουμε περισσότερα άνθη. Η χρήση του λιπάσματος 1-2 φορές τον μήνα, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, είναι αρκετή.
Έντομα
Τα έντομα απειλούν την υγεία και την ομορφιά των φυτών μας. Εφαρμόζουμε κάθε δύο εβδομάδες διάλυμα μίας κουταλιάς της σούπας πράσινο σαπούνι με ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκό οινόπνευμα πάνω στο φύλλωμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να συμβουλευτούμε γεωπονικά καταστήματα, ώστε να αποφύγουμε τους δυσάρεστους επισκέπτες.