Φιλοξενία ενός αδέσποτου: Η προετοιμασία

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Χωρίς σύνορα και περιορισμούς, η φιλοζωία αποτελεί μια στάση ζωής, ικανή να αλλάξει τις εγωιστικές νοοτροπίες και να προωθήσει τον εθελοντισμό. Εκατοντάδες φιλοζωικά σωματεία και οργανισμοί προστατεύουν τα αδέσποτα ζώα που κινδυνεύουν από ασιτία και ασθένειες, προσφέροντάς τους φροντίδα και μια ανοιχτή αγκαλιά! Φιλοξενώντας ένα αδέσποτο… σώζουμε μια ζωή, ακόμα και προσωρινά, μέσα από τις αντιξοότητες του δρόμου…

Με τους εθελοντές να προσφέρουν ένα ζεστό καταφύγιο σε πολλές αδέσποτες «ψυχές», δίνεται η δυνατότητα στα σωματεία να προστατεύσουν ακόμα περισσότερα αδέσποτα. Έτσι, αποτελούμε και εμείς έναν από τους κρίκους της αλυσίδας του εθελοντισμού και συμβάλλουμε στο φιλοζωικό έργο, ενώ παράλληλα δοκιμάζουμε τον εαυτό μας σε ανάλογη περίπτωση υιοθεσίας. Μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μιας υιοθεσίας; Ποια λάθη πρέπει να αποφύγουμε και ποια είναι η κατάλληλη προετοιμασία για μια φιλοξενία αδέσποτου;

Η προσφορά της φιλοξενίας ενός αδέσποτου

Η αυτοπεποίθηση που αποκτά ένα αδέσποτο, όταν δέχεται φροντίδα και φιλοξενία, συνήθως βοηθά στη θετική εξέλιξη της προσωπικότητάς του, κυρίως όταν αναφερόμαστε σε πολύ ήρεμα και ντροπαλά ζώα. Η εξοικείωση με τον τρόπο ζωής μέσα στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει το αδέσποτο σε μια μόνιμη ευτυχία, καθώς μπορεί να υιοθετηθεί είτε από εμάς τους ίδιους είτε από κάποιο φιλικό μας πρόσωπο. Άλλωστε, μέσα από την παρατήρηση της συμπεριφοράς του είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί η πιο κατάλληλη οικογένεια, που θα του χαρίσει όμορφες στιγμές.

Η διάρκεια φιλοξενίας και οι υποχρεώσεις

Το ιδανικό θα ήταν να κρατήσουμε κοντά μας το ζώο μέχρι να εμφανιστεί η οικογένεια που θα το υιοθετήσει. Συνήθως η φιλοξενία κυμαίνεται από 20 ημέρες μέχρι ένα μήνα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν όλο το χρόνο το σπίτι τους για φιλοξενία αδέσποτων.

Όσον αφορά στις υποχρεώσεις μας, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, καθώς σε περίπτωση που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, υπάρχει άμεση επιστροφή του αδέσποτου στο χώρο του σωματείου. Η καθημερινή σίτιση, η φροντίδα και οι βόλτες, όπως επίσης και η ασχολία μαζί του θεωρούνται βασικά στοιχεία στη φιλοξενία. Παράλληλα, πρέπει να δίνουμε πληροφορίες στους υπεύθυνους για την υγεία και τη συμπεριφορά του αδέσποτου.

Τα στοιχεία του αδέσποτου ζώου

Πριν πάρουμε την απόφαση της φιλοξενίας ενός αδέσποτου, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για την υγεία του και το ιστορικό της ζωής του. Είτε κουτάβι είτε μεγάλο σε ηλικία, είναι σημαντικό όταν διαθέτουμε ήδη κάποιο άλλο ζώο, να είναι εμβολιασμένο, αποπαρασιτωμένο και στειρωμένο, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ζευγαρώματος ή μετάδοσης ασθενειών.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επιλογή του αδέσποτου. Πρέπει να γνωρίζουμε για το χαρακτήρα του ζώου, αν είναι ζωηρό ή επιθετικό με τα παιδιά, ώστε να είμαστε καλυμμένοι από κάθε άποψη ασφάλειας. Ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε πόσο χώρο διαθέτουμε, για να επιλέξουμε αν μπορούμε να φιλοξενήσουμε μικρόσωμο, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους αδέσποτο. Έχει πολύ ενέργεια και χρειάζεται πολύ ώρα βόλτα; Είναι άτακτο ή μαθαίνει γρήγορα; Η προετοιμασία είναι απαραίτητη, καθώς η φιλοξενία ενός ζώου δεν οδηγεί προς το μπαλκόνι του σπιτιού!

Η παροχές των σωματείων

Το πιο σύνηθες είναι τα σωματεία να μας προμηθεύουν με τα αναγκαία του αδέσποτου, όπως είναι το μπώλ, το λουρί, η τροφή και η οικονομική κάλυψη σε περίπτωση που χρειαστεί ιατρική περίθαλψη ή φάρμακα. Επίσης μας παραδίδουν το αδέσποτο ήδη εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο, ώστε να μην δημιουργηθεί κίνδυνος για την υγεία του. Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία με τους υπεύθυνους θεωρείται σωτήρια.

Αν επιθυμείτε να φιλοξενήσετε και εσείς ένα αδέσποτο μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιο από τα παρακάτω τηλ:

Φάρμα αδέσποτων (Fazoo.gr), Μαρκόπουλο Αττικής: 6982977330

Φιλοζωικό σωματείο Stray.gr, Αθήνα : 6975656835

Φιλοζωϊκό σωματείο Παλαιού Φαλήρου: 2109818037, 6974702240

Σύλλογος Ζωόφιλων Αγίας Παρασκευής: 2106390916, 6986390629

Φιλοζωικό σωματείο Άργος, Θεσσαλονίκη: 2310-281219, 6944748968

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.