Οι φίλοι φαίνονται στα εύκολα ή στα δύσκολα;

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Πόσους φίλους μπορείτε να απαριθμήσετε; Και πώς αντιλαμβάνεστε τη φιλία;

Δύο ερωτήσεις που είναι πάντα καίριες και που όλοι αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά. Ο κάθε ένας από εμάς έχει στο μυαλό του μία διαφορετική άποψη για την φιλία, πράγμα που τον οδηγεί να θέτει διαφορετικά όρια και γνωρίσματα για κάποιον που θεωρεί φίλο του.

Σε μία ερώτηση, όμως, ακόμα δεν έχει δοθεί σαφή απάντηση. Πότε ‘εξακριβώνεται’ ότι κάποιος είναι φίλος σου, όταν σε στηρίζει στα εύκολα ή στα δύσκολα;

Οι περισσότεροι θα βιαστούν να απαντήσουν ότι φαίνεται οπωσδήποτε στα δύσκολα, αγνοώντας την εξίσου μεγάλη σημασία του άλλου μέρους. Ας δούμε πρώτα τη μία πλευρά. Οι φίλοι είναι οι άνθρωποι εκείνοι που έχουμε διαλέξει να τους αφιερώνουμε τον χρόνο και τον εαυτό μας. Εκείνοι που ενίοτε θέλουμε να μας συμβουλεύουν και να μας βοηθούν, όταν και αν χρειαστούμε. Γιατί σε εκείνους θα απευθυνθούμε πρώτα για ένα πρόβλημα μας, όταν δεν θέλουμε να ανησυχήσουμε την οικογένειά μας. Οπότε, σε γενικά πλαίσια, πάντα περιμένουμε την άμεση ανταπόκρισή τους σε μία επείγουσα κατάσταση και αν δεν την δούμε τότε αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε ή και να αμφιβάλλουμε για τη φιλία και την αγάπη τους.

Από την άλλη μεριά όμως, αν σας έκαναν την εξής ερώτηση, θέλετε οι φίλοι σας να χαίρονται με τις χαρές σας ή να λυπούνται με τις λύπες σας, τι θα απαντούσατε; Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Προφανώς και η απάντηση θα ήταν να χαίρονται μαζί σας. Το έχετε όμως νιώσει αυτό ή σας φαίνεται ακατόρθωτο; Το να χαίρεται κάποιος για εσάς όταν είστε καλά και να σας το δείχνει, αγνά χωρίς ζήλιες, είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορείτε να επιτύχετε σε αυτόν τον τομέα. Να υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι δίπλα σας που, ανεξάρτητα με το πως είναι αυτοί, να μπορούν να συνερίζονται την ευτυχία και την επιτυχίας σας. Ειδικά σε μια τόσο ανταγωνιστική εποχή, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι.

Είναι πολύ απαιτητικό να σας σταθεί κάποιος στα δύσκολα, είναι όμως πολύ σημαντικό να σας στέκεται στα εύκολα. Ένας φίλος χρειάζεται να σας παρέχει και τα δύο αν θέλει να είναι πραγματικός φίλος. Να μην είναι εκεί μόνο όταν σας παρουσιάζεται δυσκολία αλλά να μπορεί να την αποδεικνύει και κάθε μέρα.

Συνοπτικά, ο κάθε φίλος μας είναι ξεχωριστός και διαφορετικός. Τον διαλέξαμε και τον διαλέγουμε ακόμα καθημερινά για όλα αυτά που κάνει για εμάς καθώς και για αυτά που κάνουμε εμείς για αυτόν. Δεν είναι μόνο για να περνάμε καλά μαζί ούτε μόνο για να εμφανίζεται όταν έχουμε μια δυσκολία. Είναι ένας εναρμονισμένος συνδυασμός αυτών των δύο, που καταφέρνει να γεμίζει ταυτόχρονα και τους δυο μας.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…