Φιλίες αντρών και γυναικών

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Έχουμε ακούσει να λένε ότι οι φιλίες μεταξύ αντρών είναι πιο γερές, ότι δεν υπάρχει φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών ή ότι οι γυναίκες είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να καταρρίψουμε αυτά τα στερεότυπα. 

Υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις

Το ότι οι φιλίες των αντρών βασίζονται στην ειλικρίνεια και οι φιλίες των γυναικών στον ανταγωνισμό είναι ένα στερεότυπο που επικρατεί. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να συναντήσεις αυτές τις δύο περιπτώσεις, όπως και τα αντίστροφά τους. Το μυστικό, λοιπόν, δεν κρύβεται στο φύλο, αλλά στον άνθρωπο. 

Για αρκετό καιρό, ακόμα μέχρι και σήμερα, η κοινωνία ασκούσε απίστευτη πίεση στις γυναίκες για το πώς πρέπει να ζουν, να συμπεριφέρονται και τι εικόνα θα έπρεπε να έχουν. Αυτόματα, τις έκανε να αναπτύσσουν τρομερές ανασφάλειες και να νιώθουν ότι βρίσκονται σε διαρκή ανταγωνισμό με τις γυναίκες γύρω τους, αναπόφευκτα και με τις φίλες τους. Αντίστοιχα, η κοινωνία δεν πίεζε τόσο πολύ το αρσενικό φύλο, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται τα ίδια ανταγωνιστικά συμπλέγματα σε αυτούς και να έχουν κάποιες πιο υγιείς σχέσεις. 

Με τα χρόνια, τα κοινωνικά πρότυπα άρχισαν να ασκούν πίεση και στις γυναίκες και στους άντρες, με επακόλουθο να καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι άντρες είναι πιο καλοί φίλοι. Έτσι, ανεξαρτήτου φύλου, αυτοί που επεδίωκαν και πετύχαιναν να έχουν γερές φιλίες και ουσιαστικές είναι οι άνθρωποι που κατάφεραν να δουλέψουν τις ανασφάλειές τους με τους εαυτούς τους. Δεν είναι το χρωμόσωμα Υ που μας κάνει καλύτερους φίλους. Το ότι προσπαθούμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας για τον εαυτό μας, είναι. 

Φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα

Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της άποψης ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ των δύο φύλων. Αντίστοιχα, όμως, υπάρχουν και πολλοί που υποστηρίζουν το αντίθετο. Ποια είναι η αλήθεια;

Για καιρό, μάθαμε να δικαιολογούμε τις πράξεις μας ή τα θέλω μας με βάση τις ορμές ή τα φυσικά μας ένστικτα. Ως είδος, όμως, που εξελίσσεται βλέπουμε ότι αυτό που μπορεί να κυριαρχήσει είναι ο χαρακτήρας μας και όχι κάποια «ανεξήγητα» σκοτεινά σημεία του εγκεφάλου μας. Το ότι δύο άτομα διαφορετικού φύλου είναι φίλοι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναπτύξουν και άλλα συναισθήματα ο ένας για τον άλλο. Αντίστοιχα, δεν είναι κανόνας ότι άτομα του ίδιου φύλου δεν μπορούν να γίνουν κάτι παραπάνω από φίλοι. 

Στις ανθρώπινες σχέσεις δεν υπάρχει κανόνας και εξαίρεση και δεν θα έπρεπε να “τσουβαλιάζουμε ανθρώπους”, ανάλογα με τα στερεότυπα. Το ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θα ένιωθαν άνετα να έχουν φιλικές σχέσεις με το αντίθετο φύλο, δεν είναι κακό ούτε κατακριτέο. Αλλά δεν είναι και νόμος. Εξαρτάται πολύ από τον χαρακτήρα του καθενός, τα θέλω του, το τι του αρέσει και σε ποια κριτήρια βασίζει και θεμελιώνει τις φιλίες του. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.