Φιλία, ένας πλατωνικός έρωτας

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η φιλία είναι ένα συναίσθημα πανανθρώπινο, μία ανάγκη του ανθρώπου που εκδηλώνεται σε κάθε εποχή, σε κάθε κοινωνία, σε κάθε ιστορική περίοδο. Ο σπουδαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης την είχε χαρακτηρίσει ως “ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα.”

Είναι ένα συναίσθημα που διαχρονικά έχει υμνηθεί, έχει αναλυθεί αλλά και εξιδανικευτεί, όπως ακριβώς και ο έρωτας. Οι άνθρωποι την έχουν ανάγκη για να αισθάνονται περισσότερο δυνατοί, αλλά και για να ξεδιπλώνουν την επιθυμία για συνεύρεση με άλλους ανθρώπους και έτσι να απολαμβάνουν τη ζωή περισσότερο.

Ορισμός φιλίας

Με τη λέξη φιλία εννοούμε τη σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων, η οποία χαρακτηρίζεται από την αμοιβαία πλατωνική αγάπη και μέσα σε αυτή δεν υπεισέρχεται το συμφέρον και η ιδιοτέλεια. Χρειάζεται να αγαπάνε ο ένας τον άλλον αληθινά και να στηρίζονται στις δυσκολίες και τις χαρές της ζωής.

Πώς μπορεί κάποιος να χτίσει αληθινές φιλίες;

Η φιλία είναι και αυτή μία υπόθεση που απαιτεί χρόνο, αφοσίωση, δουλειά. Στην εποχή μας, όλοι και περισσότεροι παραδέχονται πως δυσκολεύονται να χτίσουν αληθινές φιλίες και δηλώνουν διαρκώς πως η φιλία περνάει και αυτή κρίση. Είναι γεγονός πως ο σημερινός ατομικισμός και η ιδιοτέλεια δυσχεραίνει την προσπάθεια του ανθρώπου να βρει, να δημιουργήσει και να διατηρήσει φιλίες, αλλά τίποτα δεν είναι αδύνατο! Η φιλία είναι αληθινή όταν βασίζεται στην άδολη αγάπη και όχι το συμφέρον και απουσιάζουν από εκείνη αρνητικά συναισθήματα, όπως ζήλεια, φθόνος, ανταγωνισμός. Ο  καλός φίλος είναι εκείνος που στη δύσκολη στιγμή θα μας απλώσει το χέρι και θα ενδιαφερθεί για εμάς πραγματικά. Ο καλός φίλος σε αποδέχεται για αυτό που είσαι και γνωρίζει πώς να σε ενθαρρύνει όταν λιγοψυχείς.

Φιλία, ένας πλατωνικός έρωτας

Ακόμα και αν κάποιος έχει ανάγκη για φιλία και στενότερες σχέσεις με ανθρώπους, καλό είναι να μην παρασύρεται εξαιτίας της ανάγκης του αυτής και ανοίγει την καρδιά του σε κάθε άνθρωπο που γνωρίζει. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζονται με το προσωπείο του φίλου αλλά στο τέλος ανακαλύπτουμε πως δεν ήθελαν το καλό μας.

Η φιλία ως συναίσθημα είναι τόσο δυνατό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πλατωνικός έρωτας. Η σαγήνη που μπορεί να αισθανόμαστε για τους φίλους μας, ο θαυμασμός, η ανάγκη να τους έχουμε στη ζωή μας  όπως και η επιθυμία να βρισκόμαστε κοντά τους, υπάρχουν  με την ίδια δύναμη που όλα αυτά υφίσταται σε μία ρομαντική σχέση.

Δε χρειάζονται πολλοί φίλοι!

Δε χρειάζονται πολλοί φίλοι για να είμαστε καλά, αυτό που μας χρειάζεται είναι να περιτριγυριζόμαστε από αληθινά άτομα που μας προσφέρουν την αγνή φιλία τους.

Το συναίσθημα της φιλίας είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο και σίγουρο εκείνος που το βιώνει στην πραγματική του ζωή είναι ευλογημένος!

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…