Φερουλικό οξύ: προστατευτική ασπίδα κατά των ελεύθερων ριζών

Συντάκτης: Τάνια Ατζιαμή, Αισθητικός-Make up artist

Σίγουρα γνωρίζετε πόσο σημαντικά είναι τα αντιοξειδωτικά για την επιδερμίδα, καθώς όταν εφαρμόζονται τοπικά επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, μειώνοντας τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών στο δέρμα.

Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και καταστρέφουν το κολλαγόνο, τον ιστό δηλαδή που ευθύνεται για την σφριγηλότητα και νεανικότητα της επιδερμίδας και τον εμποδίζουν να αναπτυχθεί περισσότερο. Επιπλέον, οι ελεύθερες ρίζες μειώνουν και την ποσότητα ελαστίνης στο δέρμα. Σε αυτό το σημείο έρχεται το φερουλικό οξύ, το ισχυρό αυτό φυτικό αντιοξειδωτικό να δράσει ως προστατευτική ασπίδα κατά των ελεύθερων ριζών.

Είναι πολύ σπουδαίο αντιοξειδωτικό, καθώς είναι δυνατότερο και από τις γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ουσίες, βιταμίνες C και Ε. Μάλιστα ο συνδυασμός τους θεωρείται ως ο καλύτερος για σίγουρη επιτυχία για αντιγήρανση. Για τις βιταμίνες αυτές μιλούσαν όλοι τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως ήρθε το φερουλικό οξύ να τις διαδεχθεί.

Τι είναι το φερουλικό οξύ;

Το φερουλικό οξύ, όπως προαναφέραμε, είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα τοιχώματα των κυττάρων πολλών φυτών, όπως η βρώμη, το ρύζι και το σιτάρι αλλά συχνά δημιουργείται και στα εργαστήρια για περισσότερη οικονομία.

Ευεργετικές ιδιότητες

Είναι θαυμάσιο για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών. Για το λόγο αυτό είναι ιδανική επιλογή για τη ρουτίνα περιποίησης για να αντιμετωπίσει ή να καθυστερήσει την καταστροφή του κολλαγόνου και της ελαστίνης και την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Επίσης, ενισχύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, μειώνει τις φλεγμονές και προλαμβάνει ή επιδιορθώνει τις καφέ κηλίδες καθώς αποτελεί έναν ισχυρό λευκαντικό παράγοντα. Λόγω των λευκαντικών του ιδιοτήτων είναι κατάλληλο για δέρματα με δυσχρωμίες, ηλιακές κηλίδες και φακίδες.

Είναι εξαιρετικό συστατικό για τις επιδερμίδες με ακμή, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχει. Βοηθάει τα σπυράκια να ηρεμήσουν και αντιμετωπίζει τα σημάδια που αφήνει η ακμή.

Το φερουλικό οξύ έχει φωτοπροστατευτικές ιδιότητες καθώς μειώνει τις βλάβες από τη UVA και UVB ακτινοβολία και άρα προστατεύει από τη φωτογήρανση και το ηλιακό έγκαυμα. Έτσι, μπορεί να είναι ακόμη πιο ευεργετικό όταν η εφαρμογή του γίνεται το πρωί.

Η γενική εικόνα της επιδερμίδας θα αλλάξει προς το καλύτερο. Θα προσφέρει μεγάλη λάμψη, φοβερή ανάπλαση και φρεσκάδα στο δέρμα.

Πώς χρησιμοποιείται

Το φερουλικό οξύ στο δέρμα χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνες C και Ε, η ρεσβερατρόλη, καθώς σταθεροποιεί και διπλασιάζει την ισχύ των συστατικών αυτών στο προϊόν που θα επιλέξετε. Επίσης, συνδυάζεται άψογα με τη βιταμίνη Β και τη νιασιναμίδη για μία πιο λεία όψη και με ρετινόλη για φωτεινότητα και ομοιόμορφο τόνο.

Εφαρμόστε κάθε πρωί σε καθαρό δέρμα 2-3 σταγόνες από τον ορό φερουλικού οξέος, πριν την ενυδατική σας κρέμα και την αντηλιακή. Προτιμήστε να το χρησιμοποιείται μία φορά την ημέρα, κυρίως το πρωί.

Αν χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο οξύ, όπως γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, προτιμήστε να το χρησιμοποιείται το βράδυ γιατί μπορεί να αλλάξουν το pH της επιδερμίδας και να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών.

Συντάκτης: Τάνια Ατζιαμή, Αισθητικός-Make up artist

Influence:

Λατρεύω οτιδήποτε σχετίζεται με την ομορφιά, από περιποιήσεις προσώπου και σώματος, μακιγιάζ, μαλλιά μέχρι και ορισμένα θέματα διατροφής και υγιεινής ζωής…