Φενγκ Σούι για Παιδιά

Συντάκτης: Saky Koulibaly

10 συμβουλές εγκεκριμένες από ειδικούς για ένα γαλήνιο παιδικό δωμάτιο.

Η δυσκολία στο νυχτερινό ύπνο είναι μία από τις πιο αγχώδεις καταστάσεις για τα παιδιά και τους γονείς: εφιάλτες, πόνοι και νευρικότητα μπορούν να διαταράξουν την ξεκούραση του παιδιού. Το ίδιο μπορεί να επιφέρει και το δυσμενές περιβάλλον του παιδικού δωματίου.

Πολλοί γονείς συμβουλεύονται ειδικούς του φενγκ σούι ώστε να διαμορφώσουν τα παιδικά δωμάτια, προκειμένου να τα βοηθήσουν στον ύπνο. Παρακάτω απαριθμούνται δέκα αλλαγές όπως προτείνονται από ειδικό του φενγκ σούι.

1. Διακοσμήστε το ταβάνι

Ιδανικά, το ταβάνι του παιδικού δωματίου πρέπει να είναι χαμηλό. Σε διαφορετική περίπτωση, το παιδί έχει την αίσθηση του υπερβολικά μεγάλου χώρου με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι χάνονται.

Αν το ταβάνι είναι ψηλό, μπορείτε να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση μικρότερου χώρου κατά 30-60 εκατοστά πάνω από το κεφάλι του παιδιού, κρεμώντας μία γιρλάντα με το όνομά του ή φωτάκι σε απαλό χρώμα.

Μπορείτε επίσης να χωρίσετε τον τοίχο, βάφοντάς τον σε δύο διαφορετικά χρώματα. Συνίσταται λευκό για το επάνω μέρος και παστέλ αποχρώσεις για τις χαμηλότερες επιφάνειες.

Αν το ταβάνι είναι πολύ ψηλό, υπάρχουν κατασκευές περίπου 182-213 εκατοστών από το έδαφος, με την εγκατάσταση των οποίων μπορείτε να μειώσετε αισθητά το ύψος.

Μία ακόμη επιλογή είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς θόλου πάνω από το χώρο όπου τα παιδιά παίζουν ή πάνω από την κούνια ή το παιδικό κρεβάτι.

2. Επιλέξτε χαμηλά, στρογγυλεμένα έπιπλα και χαλάκια

Πρόκειται για μία ακόμη τεχνική που θα ζωντανέψει την ενέργεια στο χαμηλό επίπεδο. Τα ψηλά ερμάρια μπορεί να τρομάζουν το παιδί. (Φανταστείτε να κοιμάστε δίπλα σ’ ένα ερμάρι διπλάσιο απ’ το μπόι σας).

Να θυμάστε λοιπόν να επιλέγετε μικρότερα έπιπλα-περίπου στο μισό του μεγέθους που θα προοριζόταν για το δωμάτιο ενός ενήλικα, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Συνίσταται επίσης η επίπλωση με στρογγυλεμένα έπιπλα, τόσο από άποψη ασφαλείας όσο και συμβολικά- συμβάλλοντας στην αίσθηση ηρεμίας.

Τέλος, στρώστε καλόγουστα, μαλακά, παιχνιδιάρικα, σε παστέλ αποχρώσεις χαλάκια που θα κάνουν το παιδί να θέλει να παίζει στο δωμάτιό του ώστε ν’ αναπτύξει αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.

3. Επιλέγετε απαλά χρώματα

Οι τοίχοι βαμμένοι σε παστέλ και κρεμ αποχρώσεις υποβάλλουν την ηρεμία και τη χαλάρωση. Χρώματα όπως το ροδακινί, το ροζ, το απαλό κίτρινο, το καφέ, το μπεζ, το κρεμ ή το μπεζ-γκρι, δημιουργούν αίσθημα ζεστασιά και ασφάλειας.

Η κούνια και τα κλινοσκεπάσματα πρέπει επίσης να είναι από την ίδια χρωματική παλέτα ή ακόμη και απλούστερων, πιο εύθυμων αποχρώσεων.

Ενώ μία ικμάδα από πράσινο λάιμ ή γαλάζιο χρώμα ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη διάθεση για παιχνίδι, το σύνολο της παλέτας δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα έντονο.

Ένας τοίχος σε μπλε ηλεκτρίκ ή έντονο πορτοκαλί θα διαταράξει αισθητά τον ύπνο του παιδιού.

Παρομοίως, δεν είναι καλή ιδέα ούτε τα έντονα χρώματα και μοτίβα στα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα. Οι γονείς συχνά κάνουν το λάθος ν’ αφήνουν στα παιδιά τους την επιλογή των σκεπασμάτων. Τα σεντόνια με τα θέματα και ζωηρά χρώματα της Walt Disney μπορεί να είναι θελκτικά, την ίδια όμως στιγμή είναι ακατάλληλα έντονα για την ώρα του ύπνου.

4. Αποσυμφορήστε τη συλλογή των παιχνιδιών

Πρόκειται για την αγαπημένη διαδικασία των λάτρεων του φενγκ σούι. Είναι αναγκαία η αποσυμφόρηση για τη δημιουργία ενός αρμονικού περιβάλλοντος. Τα πρώτα αντικείμενα που πρέπει ν’ αφαιρεθούν είναι τα πλαστικά, έντονα χρωματιστά παιχνίδια που δεν χρησιμοποιεί το παιδί.

Ενώ μπορεί εύκολα να θεωρήσετε ότι αυτά ίσως λείψουν από το παιδί σας, (μπορείτε να τα χαρίσετε σε δωρεά), ενδέχεται να προβάλλετε τον προσωπικό σας φόβο στέρησης.

Στην πραγματικότητα, το παιδί μπορεί να χαρεί, διαπιστώνοντας ότι μπορεί εύκολα να βρίσκει τ’ αγαπημένα του παιχνίδια!

5. Αναδιατάξτε την επίπλωση

Αυτή η απλή αναδιάταξη μπορεί να μετατρέψει το περιβάλλον του ύπνου άμεσα (συνίσταται και για ενήλικες).

Στρέψτε το κρεβάτι τους σύμφωνα με τις οδηγίες του φενγκ σούι, το κεφάλι του παιδιού πρέπει να είναι στραμμένο προς έναν στέρεο τοίχο, όχι παράθυρο και να έχει καλή θέαση της πόρτας.

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να βλέπει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το δωμάτιο. Μετακινήστε το κρεβάτι αν είναι κάτω από οριζόντιες ή αιχμηρές γωνίες στο ταβάνι. Το κρεβάτι ή η κούνια πρέπει να έχουν σταθερό κεφαλάρι και όχι μπάρες.

Το παιδί έχει ανάγκη από κάθε δυνατό μέσο ώστε ν’ αναπτύξει το αίσθημα της ασφάλειας.

6. Επιλέξτε απαλό φωτισμό

Τα έντονα φώτα απαγορεύονται στα παιδικά δωμάτια! Διατηρήστε χαμηλό φωτισμό έχοντας εναλλακτικές για τις περιόδους που το παιδί χρειάζεται περισσότερο φως, όπως ένα φωτάκι νυκτός που θα μπορεί να χρησιμοποιεί, ένα πορτατίφ με απαλό φωτισμό, μία λάμπα, ένα φωτάκι-σελιδοδείκτη για το διάβασμα πριν τον ύπνο.

7. Πτυσσόμενη κούνια

Κατά τη μεταβατική περίοδο από την κούνια στο κρεβάτι του νηπίου, η εύρεση του κατάλληλου επίπλου, που δε θα είναι πολύ μεγάλο, είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Μία αγαπημένη επιλογή προσφέρει η πτυσσόμενη κούνια που μετατρέπεται σε παιδικό κρεβάτι.

Βασική ιδέα είναι η προσφορά ανεξαρτησίας με τη σταδιακή αφαίρεση κομματιών του κρεβατιού.

8. Είναι ήδη γνωστό: οι ηλεκτρικές συσκευές δεν έχουν θέση στο παιδικό υπνοδωμάτιο

Ούτε τηλεόραση, ούτε κονσόλες παιχνιδιών ούτε φορητοί υπολογιστές. Η υπερβολική έκθεση στην οθόνη μπορεί να εξασθενίσει τη συγκέντρωση και να διαταράξει σοβαρά τον ύπνο.

Το ίδιο ισχύει και για το υπνοδωμάτιο των ενηλίκων. Στο θέμα αυτό μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα για τη διαρρύθμιση του φενγκ σούι: https://fengshuiwithme.pathwright.com/library/feng-shui-basics-for-your-home/71431/about/.

9. Εμπνεύστε το παιδί σας να συνδεθεί με τη φύση

Ένα αυτοκόλλητο τοίχου ή μία ταπετσαρία με θέμα τη φύση στο παιδικό υπνοδωμάτιο μπορεί να υποβοηθήσει την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Εικάζεται ότι τα παιδιά κάτω των έξι ετών, επειδή είναι πολύ κοντά και εναρμονισμένα με τη φύση, αγαπούν να βλέπουν εύθυμες αναπαραστάσεις δέντρων. Να θυμάστε ότι έχει σημασία το μέγεθος του αυτοκόλλητου, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν ξεπερνά τα 121-152 εκατοστά.

10. Ακούστε τα παιδιά σας

Ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που καλείστε να κάνετε αν το παιδί σα αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο είναι ν’ αφουγκραστείτε τους φόβους του με σοβαρότητα.

Αντί ν’ απορρίπτετε το φόβο του παιδιού σας για τα φαντάσματα ως ανυπόστατο, αποδεχτείτε τον, δώστε του προσοχή, κάνοντάς του ερωτήσεις.

Συχνά θ’ ανακαλύψετε ότι στην πραγματικότητα δε φοβούνται τις παρουσίες που τα περιβάλλουν, αλλά ότι έχουν απλή περιέργεια.

Αν ωστόσο το παιδί έχει εφιάλτες και νυχτερινούς φόβους για φαντάσματα ή τέρατα, τότε ίσως μπορείτε να καθιερώσετε ένα μικρό τελετουργικό για να τα διώχνετε, πριν το παιδί κοιμηθεί.

Εξαιρετική ιδέα είναι το λιβάνισμα ή ο καθαρισμός με φασκόμηλο. Λιβανίστε κάθε γωνιά του δωματίου λέγοντας ευχές, ώστε το παιδί να νιώσει ασφάλεια.

Μην ξεχνάτε να το κάνετε και σε μπάνια και ν’ ανοίγετε τα παράθυρα μετά το τελετουργικό με το λιβάνι ή το καθάρισμα με φασκόμηλο.

Πηγή: mbg (Άρθρο της Marianne Gordon)

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Είναι πιστοποιημένη σύμβουλος φενγκ σούι από τη δυτική σχολή του φενγκ σούι. Εντρυφά επί 20 ολόκληρα χρόνια τη φιλοσοφία του φενγκ σούι

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.