FAQ σε σχέση με το πρόγραμμα εκπαίδευσης Life Skills

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Ποιες είναι οι 10 βασικές δεξιότητες της ζωής; Γιατί αξίζει κανείς να παρακολουθήσει το νέο πρόγραμμα Life skills; Τι θα αποκομίσει; Σε αυτές αλλά και σε άλλες πολλές ερωτήσεις απάντησε η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Εύη Ξυραφά στη συζήτηση που είχαμε σε σχετικό podcast.

Το Νοέμβριο ξεκινά η 6η ομάδα του Life skills. Γι’ αυτό το σκοπό συζήτησα μαζί με την κα. Εύη Ξυραφά αναφορικά με το νέο τρίμηνης διάρκειας πρόγραμμα του Believe In You, που θα ξεκινήσει προσεχώς.

Σε αυτό το άρθρο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τι απαντά η δημιουργός του Believe In You, σε πολλές ερωτήσεις που ενδεχομένως να έχετε σε σχέση με το εν λόγω πρόγραμμα.

FAQ σε σχέση με το πρόγραμμα εκπαίδευσης Life Skills

FAQ για το πρόγραμμα εκπαίδευσης Life Skills

 • Ποιες είναι οι 10 βασικές δεξιότητες ζωής που υπάρχουν;
 1. Θετική σκέψη
 2. Αυτοπεποίθηση
 3. Διαχείριση άγχους
 4. Συναισθηματική Νοημοσύνη
 5. Επικοινωνία
 6. Γλώσσα σώματος
 7. Διεκδικητικότητα
 8. Διαπραγματεύσεις
 9. Στοχοθεσία
 10. Διαχείριση χρόνου
 • Η κάθε ενότητα συνδέεται με τις υπόλοιπες;

«Υπάρχει απόλυτη σύνδεση μεταξύ των ενοτήτων, τόσο των διαδοχικών, όσο και όλων μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση φροντίζω να δείχνω τη σύνδεση από ενότητα σε ενότητα, ώστε να γίνεται ξεκάθαρο πώς η μία δένει με την άλλη. Πώς η μία οδηγεί στην άλλη. Είναι και ένας έμμεσος τρόπος επανάληψης, που, ως γνωστόν, ενισχύει τη μάθηση.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το ότι συνδέονται, π.χ. από το ότι δεν γίνεται να έχεις αυτοπεποίθηση,  εάν δεν σκέφτεσαι θετικά  ή να έχεις αυτοπεποίθηση χωρίς να μπορείς να διαχειριστείς το άγχος σου».

 • Από ποια ηλικία μπορεί να έρθει κανείς για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα;

«Το πρόγραμμα το έχω σχεδιάσει για ενήλικες. Ωστόσο στο 1ο  Life skills είχε έρθει μια κοπέλα που ήταν 16 ετών. Στην αρχή προβληματίστηκα αναφορικά με αυτό,  αλλά επειδή η συγκεκριμένη ήταν αρκετά ώριμη για την ηλικία της, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Εν γένει  το εύρος ηλικιών για την παρακολούθηση του προγράμματος είναι από 18 ετών έως και 60. Το μέσο target group είναι 30-45 ετών.»

 • Ποια είναι η συνολική διάρκεια του προγράμματος; Και πόσες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος;

«Το πρόγραμμα είναι τρίμηνης διάρκειας και θα πραγματοποιηθούν συνολικά 12 συναντήσεις.»

 • Ως επί το πλείστον το παρακολουθούν άνδρες ή γυναίκες: Και τι επαγγέλλονται οι περισσότεροι που το παρακολουθούν;

«Το παρακολουθούν τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες. Στο παρελθόν υπήρξαν ομάδες του Life Skills που ήταν πλειοψηφία γυναίκες ή πλειοψηφία άνδρες. Κάποια ήταν 50-50. Γενικότερα κάθε σύνθεση είναι ευπρόσδεκτη.

Το παρακολουθούν:

 • Φοιτητές
 • Απόφοιτοι πανεπιστήμιου
 • Στελέχη εταιριών
 • Ελεύθεροι επαγγελματίες
 • Επιχειρηματίες
 • Άνεργοι
 • Ιδιωτικοί υπάλληλοι
 • Δημόσιοι υπάλληλοι

Γενικότερα έχουν έρθει άτομα πάσης φύσεως επαγγελμάτων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο target group επ‘ αυτού.»

FAQ σε σχέση με το πρόγραμμα εκπαίδευσης Life Skills

 • Η κάθε ομάδα του Life Skills από πόσα άτομα περίπου απαρτίζεται;

«Ο μέσος όρος είναι 10-15 άτομα. Επίσης η εκάστοτε ομάδα είναι σταθερή. Είναι η ίδια από την αρχή μέχρι το τέλος του προγράμματος.»

 • Τι πιστεύεις ότι μπορεί να εμποδίσει κάποιον από το να παρακολουθήσει το πρόγραμμα

«Πολλοί ίσως να πιστεύουν:

“Είναι πολύ αργά για μένα για να το παρακολουθήσω”

“Δεν είναι για μένα αυτό το πρόγραμμα…”

Από πλευράς μου θα πω ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη γνώση και στη μάθηση. Οποιοδήποτε θέλει να μάθει, εγώ μπορώ να τον βοηθήσω να μάθει. Όσο έχεις ανοιχτό το μυαλό σου, τόσο μπορείς να μαθαίνεις. Και όσο μαθαίνεις τόσο πιο ανοιχτό είναι και τόσο  πιο νέος νιώθεις. Κάλλιο αργά παρά αργότερα…»

FAQ σε σχέση με το πρόγραμμα εκπαίδευσης Life Skills

 • Πως είναι το κλίμα στις συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων; Ενθαρρύνει π.χ. ο ένας τον άλλον;

«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό και στις 5 προηγούμενες ομάδες που έκανα. Οι περισσότεροι έχουν γίνει φίλοι μεταξύ τους, ενώ με αρκετούς προσωπικά έχω κρατήσει επαφή.

Το κλίμα  από το πρώτο μάθημα εξασφαλίζω να είναι φιλικό και ευχάριστο και πολύ συχνά βλέπεις ο ένας να εμψυχώνει τον άλλον…»

 • Συνήθως τι έχεις δει να δυσκολεύει τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του προγράμματος;

«Οι περισσότεροι στην αρχή δυσκολεύονται να μιλήσουν μπροστά στους άλλους. Έχουν το φόβο της δημόσιας ομιλίας, το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο γενικά. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που το ξεπερνάμε πολύ γρήγορα.

Κάτι άλλο που δυσκόλευε τους συμμετέχοντες ήταν το ότι κάποιοι δεν έκαναν τις ασκήσεις που τους είχα δώσει.  Αυτό δεν ξέρω ποια δυσκολία κρύβει. Ίσως να κρύβεται η έλλειψη πειθαρχίας ή η έλλειψη χρόνου. Να σημειώσω ότι αυτό το συναντάω κυρίως στους άνδρες.

Άλλοι ίσως να μην έχουν τον χρόνο για να παρακολουθήσουν στο σύνολό του το πρόγραμμα. Για οποιουσδήποτε λόγους,  προσωπικούς ή επαγγελματικούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν τους ενθαρρύνω να γραφτούν στο πρόγραμμα, γιατί είναι σημαντικό να το δουν ολοκληρωμένο».

 • Τι  feedback έχεις πάρει  από όσους έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα;

«To feedback που έχω πάρει είναι πάρα πολύ θετικό. Και αυτό είναι κάτι που με χαροποίει ιδιαίτερα.

Έχω δει άτομα να:

 • Αλλάζουν το ντύσιμό τους
 • Χάνουν κιλά
 • Να πετυχαίνουν τους στόχους τους
 • Να αποκτούν αυτοπεποίθηση
 • Να έχουν γίνει πιο διεκδικητικοί
 • Να φτιάχνουν την προσωπική τους ζωή
 • Να μπορούν να διαχειρίζονται το άγχος τους

Ένα πολύ σημαντικό feedback που μου έχουν μεταφέρει είναι ότι είμαι μεταδοτική και ότι μπορώ να γίνομαι εύκολα κατανοητή σε όσα λέω με τον τρόπο που τα λέω.»

 • Υπάρχει κάποιο επιπλέον πλεονέκτημα του προγράμματος που θα ήθελες να αναφέρεις;

«Το σημαντικότερο είναι ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους. Σε όλους εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους.  Είναι επίσης πολύ συμπυκνωμένο. Μεστό στη γνώση που σου δίνει, χωρίς να κουράζει. Γίνεται μέσα σε  3 μήνες. Το να μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου μέσα σε ένα 3μηνο είναι κάτι εξαιρετικό!

Είναι εξάλλου οικονομικά προσιτό γι’ αυτό που προσφέρει. Το να κάνεις μια επένδυση στον εαυτό σου που μπορεί να σου βελτιώσει την προσωπική και επαγγελματική ζωή, αν μη τι άλλο, αξίζει!

Τέλος είναι αποτελεσματικό. Εάν κάποιος είναι αποφασισμένος να «μεταμορφώσει»  τον εαυτό του,  σας εγγυώμαι ότι θα το καταφέρει μέσα από το πρόγραμμα αυτό.»

Κλείνοντας

Το Believe In You έρχεται να καλύψει ένα κενό, που δεν φρόντισε να καλύψει ποτέ το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το τελευταίο, δεν μας έμαθε ποτέ πώς να διαχειριζόμαστε το άγχος μας, πώς να είμαστε διεκδικητικοί πώς να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους γύρω μας κ.α.

Το κενό αυτό λοιπόν έρχεται να καλύψει το Believe In You με το πρόγραμμά του «Life Skills Training» που θα ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο. Το καλύτερο δώρο που έχουμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι να του δώσουμε εκείνα τα ερεθίσματα ή τα εφόδια  που θα τον φέρουν πιο κοντά σε αυτά που ονειρεύεται…

FAQ σε σχέση με το πρόγραμμα εκπαίδευσης Life Skills

Στο podcast που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τη συζήτηση που είχα με τη δημιουργό του Believe In You και εισηγήτρια του προγράμματος «Life skills Training» κα. Εύη Ξυραφά.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά:

 • με το κόστος προγράμματος και τις προσφορές του
 • τον τρόπο συμμετοχής
 • τον χώρο διεξαγωγής
 • τις ημερομηνίες του προγράμματος

Πατήστε εδώ

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…