Φαντασιώσεις: Πώς επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή του ατόμου;
Κατά γενική ομολογία μέχρι πρότινος υπήρχαν ταμπού γύρω από το σεξ και οι σύντροφοι απέφευγαν να συζητήσουν για τις ερωτικές τους επιθυμίες. Στη σύγχρονη εποχή το άτομο φαίνεται να έχει απελευθερωθεί σεξουαλικά επιδιώκοντας την πλήρη ικανοποίησή του. Τι συμβαίνει όμως με τη σεξουαλική φαντασίωση; Είναι υγιές το άτομο να μοιράζεται τις φαντασιώσεις του και ποια είναι τα όρια;
Η απαρχή των σεξουαλικών φαντασιώσεων
Καταρχήν με τον όρο σεξουαλική φαντασίωση εννοούμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία το άτομο δημιουργεί φανταστικές προσωπικές εικόνες και σενάρια ερωτικού περιεχομένου αποβλέποντας στη σεξουαλική διέγερσή του. Όλοι έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις, ανεξαρτήτως φύλου, από τη στιγμή που θα περάσουν στην εφηβική ηλικία. Αυτές δηλώνουν την ωριμότητα του ατόμου και την ολοκλήρωση της σεξουαλικότητάς του, και σε καμία περίπτωση δεν καθορίζουν το ήθος του. Αυτή η σκηνοθετημένη επιθυμία, που είναι συνειδητή ή ασυνείδητη, είναι μία πηγή ενθουσιασμού που μεταφέρει το άτομο στην παιδική ηλικία τότε που είχαν διαμορφωθεί οι σεξουαλικές ενορμήσεις του και οι αρχαϊκές επιθυμίες του και επανέρχεται στο τώρα όπου οι επιθυμίες έχουν οργανωθεί και διαμορφωθεί με τη πάροδο του χρόνου μέσω της επιρροής αυτών των εμπειριών και των βιωμάτων. Πάντως, ανεξαρτήτως της πηγής δημιουργίας τους, σε αυτό που με βεβαιότητα καταλήγουν οι ειδικοί είναι πως οι φαντασιώσεις μπορούν να επιφέρουν καλύτερη σεξουαλική ζωή με την αύξηση της έντασης του οργασμού, ενώ αν κανείς αρκείται στη δημιουργία σεναρίων πρόκειται να βιώνει μία δυσλειτουργική κατάσταση.
Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ικανές να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα…
Το βαθύτερο νόημα των φαντασιώσεων είναι το ίδιο ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του σεναρίου και της σκηνοθεσίας που έχει διαμορφώσει κανείς ως εικόνα στη σφαίρα της φαντασίας του. Οι φαντασιώσεις ποικίλλουν και μπορεί να αφορούν την επιθυμία για κυριαρχία, υποβολή, ανταλλαγή ρόλων, απόρριψη της φυσιολογικής σεξουαλικής κατάστασης, επίδειξη, μετατροπή κάποιου σε ηδονοβλεψία, ομοφυλοφιλική επαφή, ερωτικό τρίγωνο… Ερευνητές επισημαίνουν πως πολλά άτομα βιώνουν συναισθήματα ενοχής και φόβου όσον αφορά τις σεξουαλικές σκέψεις τους εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης ως προς το ότι οι φαντασιώσεις είναι μια «φυσιολογική» εκδήλωση του ανθρώπου. Σε άλλους ανθρώπους προκαλούν απειλή και κάποιοι άλλοι νιώθουν μπερδεμένοι κατά την προσπάθεια ερμηνείας των φαντασιώσεών τους.
Πλάθοντας και αποκαλύπτοντας τα συναρπαστικά σενάρια
Όλη η σεξουαλικότητά είναι δημιούργημα της σύγκρουσης ανάμεσα στην επιθυμία και στην απαγόρευση και αυτό είναι ακριβώς που τη διεγείρει. Κυριεύει θα λέγαμε το υπερεγώ, ένα είδος εσωτερικού δικαστή που μας εξουσιάζει με περισσότερη ή λιγότερη αυστηρότητα περιορίζοντας και θέτοντας κανόνες στα διάφορα σενάριά μας. Η φαντασίωση είναι στην ουσία η φανταστική εξερεύνηση της παραβάσεως των ενδόμυχων «νόμων». Εξαιτίας αυτού λοιπόν ο καθένας έχει το δικαίωμα και την ελευθερία να καταθέσει τις φαντασιώσεις του στον σύντροφό του προκειμένου να εκφραστεί στα πλαίσια ενός παιχνιδιού μεταξύ ευπρέπειας και απρέπειας. Με ποιον τρόπο οφείλει να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση;
Καταρχήν, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και κατάλληλος χειρισμός κατά την αποκάλυψη μίας φαντασίωσης, διότι κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά κατά τη διάρκεια που πλάθει το σενάριο στη σφαίρα της φαντασίας του και κατά τη στιγμή της πραγμάτωσής του, αλλά και ανάμεσα στις επιθυμίες του ενός με αυτές του συντρόφου του. Προτού λοιπόν προβεί κανείς στην εκμυστήρευση, κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει εξοικείωση με το σύντροφό του, εμπιστοσύνη και σταθερότητα. Στη συνέχεια, μπορεί να ξεκινήσει τη συζήτηση μιλώντας γενικά για το θέμα αυτό και στην πορεία να μοιραστεί τις ενδόμυχες σκέψεις του αν και μόνο αν ο σύντροφός του δεν έχει ενοχληθεί και είναι δεκτικός. Σε αντίθετη περίπτωση, μία τέτοια συζήτηση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνη, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια, αίσθηση απόρριψης και προδοσίας και να ασκηθεί κριτική από το σύντροφο. Επιπλέον, πιθανολογείται και η περίπτωση εκείνη κατά την οποία ο παρτενέρ προκειμένου να ικανοποιήσει τα θέλω του συντρόφου του να πιεστεί και να ενδώσει στη φαντασίωση. Η φαντασίωση για να αποκληθεί υγιής οφείλει λοιπόν όταν λαμβάνει σάρκα και οστά να ικανοποιεί και τους δύο συντρόφους και όχι αποκλειστικά τον έναν.
Όταν η φαντασίωση γίνεται εμμονή
Όταν η φαντασίωση γίνεται εμμονή εκφράζει την έλλειψη σεξουαλικής ελευθερίας κατά μία πρώτη διάγνωση. Στην περίπτωση αυτή η ηδονή πραγματώνεται μόνο μέσω της φαντασίωσης και ο παρτενέρ μετατρέπεται στο μέσο της ερωτικής επαφής. Δηλώνει το πέρασμα του ατόμου σε έναν κόσμο μη υπαρκτό, στον κόσμο των φαντασιώσεών του που ενώ τις πραγματοποιεί στον πραγματικό κόσμο, αυτός διεγείρεται πια μόνο μέσω της υλοποίησής τους. Τότε φυσικά οι φαντασιώσεις γίνονται δυσλειτουργικές και αποκαλύπτουν πως η σχέση κρύβει συναισθηματικό κενό. Ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν πως μπορεί να ελλοχεύει μία σημαντική ψυχιατρική παθολογία του ατόμου.