Φακοί επαφής: Κίνδυνοι και κανόνες υγιεινής

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

fakoi_epafis_kindunoi_kai_kanones_ugieinisΧάρη στην ύπαρξη των φακών επαφής μερικές φορές είναι αδύνατο να πει κανείς εάν κάποιος έχει προβλήματα όρασης ή όχι. Αυτοί οι φακοί βελτιώνουν τη ζωή των ιδιοκτητών τους παρέχοντας ένα ορισμένο επίπεδο ελευθερίας που παραδοσιακά τα γυαλιά δεν το προσφέρουν.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου 41 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ φορούν φακούς επαφής. Ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν μια σχετικά σύγχρονη εφεύρεση, οι άκαμπτοι φακοί επαφής είναι φτιαγμένοι από πλαστικό, ενώ η χρονολογία κατασκευής τους τοποθετείται στις ΗΠΑ μεταξύ 1938 και 1940.

Όμως, παρά την επικράτησή τους και τα οφέλη τους, πολλοί άνθρωποι φορούν φακούς επαφής με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ματιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο των κατεστραμμένων κερατοειδών και μολύνσεων από μικρόβια.

Στα τέλη Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ετήσια Contact Lens Health Week, μια εβδομάδα που διοργανώθηκε από το CDC για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και την προώθηση κανόνων υγιεινής και ορθής φροντίδας των φακών επαφής. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε και τι να μην κάνετε για να έχετε τα μάτια σας…14;

Συνθήκες υγιεινής σημαίνουν υγιή μάτια

Οι χρήστες φακών επαφής μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών στο μάτι από ό, τι εκείνοι που χρησιμοποιούν γυαλιά. Εάν οι χρήστες δεν ακολουθήσουν ορισμένους κανόνες, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων των ματιών που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση.

Ποτήρι με νερό από τη βρύση

fakoi_epafis_kindunoi_kai_kanones_ugieinisΟι φακοί επαφής δεν πρέπει να εκτίθεται σε νερό. Τα επικίνδυνα μικρόβια όπως το Acanthamoeba μπορεί να βρεθεί σε πολλές πηγές νερού, συμπεριλαμβανομένου του νερού της βρύσης.

Ως εκ τούτου, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και το πλήρες στέγνωμά είναι απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η μεταφορά μικροβίων από τα χέρια στους φακούς και κατά συνέπεια στα μάτια.

Με μαλακούς φακούς επαφής, το νερό μπορεί επίσης να μεταβάλλει το σχήμα του φακού και πιθανώς να προκαλέσει βλάβη στον κερατοειδή. Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει να αφαιρούν τους φακούς τους πριν από το ντους, το μπάνιο ή τη χρήση υδρομασάζ.

Μια άλλη κακή συνήθεια που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι ο ύπνος με φακούς επαφής. Κατά αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος του χρήστη για λοίμωξη κερατοειδούς γνωστή ως μικροβιακή κερατίτιδα.

Σχετικά με την κερατίτιδα

Η κερατίτιδα είναι η φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα, ο καθαρός ιστός που καλύπτει την κόρη και την ίριδα. Η κερατίτιδα μπορεί να προκληθεί από μολυσματικά μικρόβια ή μικροτραυματισμούς στον κερατοειδή χιτώνα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κερατίτιδα μπορεί να βλάψει μόνιμα την όραση ενός ατόμου. Ο κίνδυνος αυτός εκτείνεται μέχρι τους φακούς επαφής που έχουν σχεδιαστεί για ύπνο. Πρόσφατα, η ιστορία ενός άνδρα που έγινε τυφλός από το ένα μάτι καθώς δεν αποχωριζόταν το «αξεσουάρ» του για σχεδόν μια εβδομάδα έχει περιέλθει στην αντίληψη των μέσων ενημέρωσης.

Αποθήκευση

Παράλληλα, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά προβλήματα στα μάτια προκύπτουν από τις κακές συνήθειες που αφορούν την αποθήκευση των φακών επαφής και των συναφών προϊόντων. Οι φακοί επαφής πρέπει να διατηρούνται καθαροί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καθαρίζονται με ένα ειδικό απολυμαντικό διάλυμα και ποτέ με νερό ή σάλιο.

Η έκθεση CDC επισημαίνει ότι λιγότεροι από τους μισούς χρήστες αναφέρουν πάντα τον καθαρισμό φακών επαφής τους, και ο αριθμός της μέτριας έως σοβαρής λοίμωξης θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ήμισυ με τη βελτίωση πρακτικών καθαρισμού.

Τα παρακάτω στοιχεία δείχνουν πόσο διαδεδομένες είναι κάποιες επικίνδυνες συμπεριφορές μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα:

  • Χρήση στον ύπνο: 87,1%
  • Χρήση στο ντους: 84,9%
  • Χρήση φακών επαφής περισσότερο από τον ενδεικνυόμενο χρόνο: 82,3%
  • Χρήση στην κολύμβηση: 61,0%
  • Ασυνέπεια στην αγορά νέου διαλύματος φακών επαφής – 55,1%
  • Ύπνος με φακούς επαφής κατά διάρκεια της νύχτας – 50,2%.

«Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των χρηστών έχει αναφέρει ότι έχει βιώσει μία ενόχληση στα μάτια και επισκέφτηκε έναν γιατρό» γράφουν οι ερευνητές.

Φροντίδα ματιών

  • Να προτιμάτε τους φακούς γρήγορης αντικατάστασης (καλύτερα μιας ημέρας).
  • Να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.
  • Βγάλτε τους φακούς και πηγαίνετε αμέσως στον οφθαλμίατρο, εάν παρουσιάσετε ύποπτα συμπτώματα.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…