Φαγούρα στο δέρμα; Μάθε τι σε τρώει!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Φαγούρα στο δέρμα; Μάθε τι σε τρώει!Το ξύσιμο του δέρματος είναι λύτρωση όταν η κνίδωση γίνεται ανυπόφορη. Προσφέρει ικανοποίηση και μία αίσθηση ανακούφισης, αλλά όταν αυτή η ανακούφιση είναι προσωρινή και το αίσθημα κνησμού εντείνεται τότε το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Μάθε τι σε τρώει ώστε να αντιμετωπίσεις από τη ρίζα του το πρόβλημα!

Δερματίτιδα εξ επαφής

Οι αλλεργίες του δέρματος είναι η πιο κοινή αιτία φαγούρας στο δέρμα. Η άμεση επαφή με το αλλεργιογόνο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και εξανθήματα συνοδευόμενα από φαγούρα. Μερικά κοινά αλλεργιογόνα είναι παρόντα σε υφάσματα, προϊόντα ομορφιάς, όπως το σαπούνι, καθαριστικά προσώπου και αποσμητικά, make-up και καλλυντικά. Οι αλλεργίες στα μέταλλα όπως το ασήμι και χρυσό είναι επίσης κοινές. Έτσι, ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν φαγούρα σε συγκεκριμένα είδη κοσμημάτων.

Ξηρό δέρμα

Η απώλεια της υγρασίας από τα κύτταρα του δέρματος μπορεί να κάνει το δέρμα ξηρό και «ραγισμένο». Περαιτέρω, όταν το δέρμα ξεφλουδίζεται εκτίθεται σε αλλεργιογόνα προκαλώντας ερεθισμό και φλεγμονή λόγω της φαγούρας.

Αντιδράσεις στα φάρμακα

Κάθε άτομο αντιδρά σε φάρμακα με διαφορετικό τρόπο. Θα μπορούσατε να είστε επιρρεπής σε αλλεργίες στα φάρμακα, αν έχετε ήδη ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Η σοβαρότητα της αλλεργίας εξαρτάται από τη δόση του φαρμάκου που χορηγείται. Και η αντίδραση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρά εξανθήματα και έντονη κνίδωση.

Ηλιακό έγκαυμα

Οι επιβλαβείς UV ακτίνες του ήλιου μπορεί να σπάσουν το φυσικό εμπόδιο ή την προστασία της στοιβάδας του δέρματος. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει τη ζημιά ως έναν τραυματισμό ή απειλή και ως εκ τούτου να απελευθερώσει φλεγμονώδη μόρια που καθιστούν ένα δέρμα ερεθισμένο με έντονη φαγούρα.

Φαγούρα στο δέρμα; Μάθε τι σε τρώει!Ψωρίαση

Είναι μια ασθένεια κατά την οποία το σώμα σας παράγει νέα κύτταρα με ταχύ ρυθμό χωρίς να είναι σε θέση να απαλλαχθεί από τα παλαιότερα κύτταρα. Ως εκ τούτου παλιά και νέα κύτταρα συσσωρεύονται και εμφανίζονται ως παχιές, φολιδωτές κηλίδες που προκαλούν κνησμό.

Πιτυρίδα

Μερικές φορές όλα μπορεί να φαίνονται ότι οδεύουν καλώς, αλλά το πραγματικό πρόβλημα να καραδοκεί ακριβώς κάτω από τα μαλλιά σας, στο τριχωτό της κεφαλής σας. Η πιτυρίδα οφείλεται στην υπερβολική ξηρότητα του δέρματος της κεφαλής, η οποία μπορεί να προκαλέσει κνησμό. Παρόμοια κρούσματα εμφανίζονται αν οι νιφάδες της πιτυρίδας εγκατασταθούν στους ώμους σας, στον λαιμό, στην πλάτη ή ακόμα και στο μέτωπο.

Εσωτερικά προβλήματα

Ορισμένες συνθήκες όπως η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, η νεφρική νόσος και οι διαταραχές του θυρεοειδούς, ο έρπης ζωστήρ, ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί επίσης να προκαλέσουν φαγούρα χωρίς ανάπτυξη εξανθημάτων. Αυτό το είδος του κνησμού μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…