Φαγητό που ενώνει κόσμο

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Τα εστιατόρια Hallo-Hello αποφάσισαν να φέρουν τον κόσμο  που ταξιδεύει πιο κοντά, με ένα ιδιαίτερα ενοποιητικό στοιχείο: το φαγητό. Πρόκειται για μία καινοτόμα ιδέα, που, για την ώρα, εφαρμόζεται στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Τα βασικά στοιχεία, στα οποία στηρίζεται η δημιουργία αυτών των εστιατορίων είναι το φαγητό γκουρμέ και η συναναστροφή ανθρώπων, αγνώστων μεταξύ τους.

Η ιδέα αυτή στηρίχτηκε σε ένα βασικό στοιχείο: το 50% των ταξιδιωτών ταξιδεύουν μόνοι τους. Είτε πρόκειται για ανθρώπους που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, είτε πρόκειται για περιπτώσεις ταξιδιωτών που επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία ενός μοναχικού ταξιδιού. Σε κάθε περίπτωση, οι εφευρέτες των Hallo – Hello ανακάλυψαν έναν τρόπο να  φέρουν τους πελάτες τους σε επαφή μεταξύ τους, κάνοντάς τους να μοιραστούν ένα γεύμα τριών πιάτων, ειδικά εκτελεσμένων από κορυφαίους σεφ.

Οι πελάτες του  συγκεκριμένου εστιατορίου κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλο, με έναν μόνο δίσκο, ο οποίος περιλαμβάνει το γεύμα έκπληξη, ανάλογα με την επιλογή των πελατών(ψάρι ή κοτόπουλο). Αφότου μοιραστούν το φαγητό τους με έναν ξένο, είναι ελεύθεροι να πάρουν το επιδόρπιό τους σε πακέτο και να προχωρήσουν στον δρόμο τους.

Η Κάρεν Μπέντερ, διευθύντρια Μάρκετινγκ και ηλεκτρονικού εμπορίου στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, εξηγεί την αιτιότητα δημιουργίας των εν λόγω εστιατορίων «Γνωρίζουμε ότι περισσότεροι από έναν στους δύο επιβάτες ταξιδεύουν μόνοι τους, γεγονός το οποίο μας δίνει την μοναδική ευκαιρία να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους μία εμπειρία, την οποία μπορούν να μοιραστούν με έναν άγνωστο και να μεταφέρουν ευχάριστες αναμνήσεις μαζί τους, κατά την επιστροφή τους. Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε γαστρονομική εμπειρία, που περιβάλλεται με μία ιδιαίτερα κοινωνική φύση.»

«Ο σκοπός είναι να επιτευχθεί ο διάλογος μεταξύ δύο ανθρώπων, που ειδάλλως δεν θα μιλούσαν ποτέ μεταξύ τους».

Είναι γνωστός ο τρόπος που το οικογενειακό τραπέζι προκαλεί δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της οικογενείας. Είναι λογικό, επομένως, το ίδιο να ισχύει και όταν μοιραζόμαστε το φαγητό μας με κάποιον άνθρωπο που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ, και ίσως να μην ξανασυναντήσουμε. Ανεξάρτητα από τον λόγο που μπορεί να ωθεί κάποιον στο να ταξιδεύει μόνος του, η κοινωνική επαφή είναι σίγουρα κάτι που προσφέρει ευχάριστες στιγμές και αναμνήσεις.

Άλλοι ταξιδεύουν για να γνωρίσουν μία καινούργια χώρα, να ανεξαρτητοποιηθούν και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, άλλοι για επαγγελματικούς λόγους και άλλοι ίσως απλά να μην κατάφεραν να βρουν τους κατάλληλους συνταξιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία πρωτότυπη ιδέα, που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει.

Όπως λέει και ο Γιάννης Μπαξεβάνης  «οι παλιοί λέγανε., είμαστε φίλοι έχουμε φάει και έχουμε πιει μαζί». Ίσως λοιπόν, ένα νόστιμο γεύμα να σταθεί έναυσμα για την δημιουργία μίας νέας φιλίας, ακόμη και για μερικά λεπτά.

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr