Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο: 11 οφέλη που δεν μπορείτε να αγνοήσετε

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου

Το ελαιόλαδο αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα από τα πιο υγιεινά έλαια στον κόσμο.
Μάλιστα, οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο και υγιέστερα σε περιοχές όπου το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό μέρος της διατροφής.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο υψηλότερης ποιότητας που διατίθεται, καθώς  εξάγεται από τον καρπό της ελιάς χωρίς τη χρήση θερμότητας ή χημικών ουσιών.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τα σημαντικότερα οφέλη για την υγεία από την προσθήκη εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη διατροφή σας, με βάση τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία.

  1. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι μια φανταστική πηγή αντιοξειδωτικών και υγιεινών λιπαρώνΤο κανονικό ελαιόλαδο είναι ραφιναρισμένο και στερείται σημαντικών θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών.

    Αντίθετα, η φυσική διαδικασία εκχύλισης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιολάδου εξασφαλίζει ότι διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά από τον καρπό της ελιάς.

Συγκεκριμένα, περιέχει πάνω από 30 διαφορετικούς τύπους φαινολικών ενώσεων, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών και στη διαδικασία γήρανσης.

Η σύνθεση των λιπαρών ουσιών του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου συμβάλλει σημαντικά στην ευεργετική του δράση. Αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά (περίπου 73%), ένα υγιές για την καρδιά λίπος που αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.

Μελέτες συνδέουν σταθερά μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά με ευνοϊκές επιδράσεις σε δείκτες καρδιαγγειακών παθήσεων (καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια). Αυτό περιλαμβάνει μείωση των δεικτών χρόνιας φλεγμονής, της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Βασικό μήνυμα: Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία θεωρείται ότι προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.

  1. Περισσότερο ελαιόλαδο θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι πληθυσμοί που κατοικούν σε μεσογειακές περιοχές έχουν χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας (θανάτου) από καρδιακές παθήσεις. Αν και αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, η υψηλή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου θεωρείται ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους. 

Φαίνεται ότι οι δραστικές ενώσεις στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο έχουν ισχυρές καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, όπως η συμβολή στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και η πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών).

Μια γιγαντιαία μελέτη ανασκόπησης, η οποία περιλάμβανε δεδομένα από πάνω από 840.000 άτομα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν το περισσότερο ελαιόλαδο είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα καρδιάς και 11% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με όσους έτρωγαν το λιγότερο ελαιόλαδο.

Βασικό μήνυμα: Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μια σειρά από ενεργές ενώσεις που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Μελέτες παρατήρησης διαπιστώνουν σταθερά ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  1. Το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δολοφόνος μετά την καρδιακή νόσο.

Συνδέεται στενά με τις καρδιακές παθήσεις και μοιράζεται πολλούς από τους ίδιους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια γαλλική μελέτη που συνέκρινε τη χρήση ελαιολάδου και την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ορισμένες άλλες μελέτες διαπίστωσαν επίσης παρόμοια αποτελέσματα.

extra_partheno_elaiolado_11_ofelh_pou_den_mporeite_na_agnohsete

Τα ευρήματα αυτά είναι λογικά, επειδή οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο πιθανόν να αντικαθιστούν άλλα λιγότερο υγιεινά για την καρδιά λίπη στη διατροφή τους. Συνδυάστε αυτό με την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και είναι σαφές γιατί φαίνεται να έχει ευνοϊκή επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία.

Βασικό μήνυμα:  Μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε μελέτες παρατήρησης.

  1. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Αυστραλία πιστεύεται ότι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, της ορμόνης που μεταφέρει τη γλυκόζη (σάκχαρο) από το αίμα στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.

Πιστεύεται ότι οι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο βοηθούν στο μεταβολισμό της γλυκόζης και βελτιώνουν την ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης.

Μια μεγάλη ανάλυση διαπίστωσε ότι η συμπερίληψη του ελαιολάδου στην καθημερινή διατροφή, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 13%. Σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών, βρέθηκε επίσης, ότι μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο βοηθά στην ομαλοποίηση της γλυκόζης του αίματος σε άτομα που είχαν ήδη διαβήτη τύπου 2.

Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις είναι ακόμη πιο έντονες όταν συνδυάζονται με μια δίαιτα μεσογειακού τύπου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά περισσότερο από 50%.

Βασικό μήνυμα: Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 ή στη διαχείριση του προϋπάρχοντος διαβήτη.

  1. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το καλύτερο μαγειρικό λάδι

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μαγειρικά έλαια που ισχυρίζονται ότι είναι τα καλύτερα.

Ωστόσο, αν λάβετε υπόψη σας τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα λάδι αντιδρά στις υψηλές θερμοκρασίε – την οξειδωτική σταθερότητα και την αναλογία των μονοακόρεστων λιπαρών – το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι το νούμερο ένα.

Ενώ το παρθένο λάδι καρύδας έχει παρόμοια οξειδωτική σταθερότητα (λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά), είναι εξαιρετικά χαμηλό σε αντιοξειδωτικά. Συγκριτικά, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά, όπως οι τοκοφερόλες και η υδροξυτυροσόλη.

Επιπλέον, αν χρησιμοποιείτε τακτικά ένα λάδι πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις γνωστές επιπτώσεις των πρωτογενών λιπαρών του στην υγεία. Τα κορεσμένα λιπαρά (λάδι καρύδας) έχουν μηδενικά γνωστά οφέλη, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο) φαίνεται να ωφελούν σημαντικά την υγεία της καρδιάς μακροπρόθεσμα.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι επίσης πιο πρακτικό για το μαγείρεμα, επειδή κυκλοφορεί σε μια ποικιλία διαφορετικών γευστικών προφίλ (όπως το κρασί) και μπορεί να συμπληρώσει τόσο γλυκά όσο και αλμυρά πιάτα.

Βασικό μήνυμα: Αν λάβετε υπόψη την οξειδωτική του σταθερότητα, την ανώτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και την αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών, καθώς και το ποικίλο προφίλ γεύσης του, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι εύκολα η καλύτερη επιλογή για το μαγείρεμα.

Διαβάστε επίσης: “Παρθένες” αλήθειες… ελαιόλαδου

  1. Το μαγείρεμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να κάνει το φαγητό σας πιο θρεπτικό

Ακόμα δεν έχετε πειστεί ότι το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο πρέπει να είναι το κύριο μαγειρικό σας λάδι;

Μελέτες δείχνουν ότι το μαγείρεμα με Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο μπορεί ακόμη και να αυξήσει την περιεκτικότητα των τροφίμων σας σε θρεπτικά συστατικά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιοξειδωτικά στο Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο είναι τόσο ανθεκτικά στην υψηλή θερμότητα που δεν διασπώνται και αντίθετα καταλήγουν να απορροφώνται από το μαγειρεμένο φαγητό. Επιπλέον, βοηθά επίσης το μαγειρεμένο φαγητό να διατηρήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που συνήθως χάνονται με το μαγείρεμα.

Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι όταν το μπρόκολο μαγειρευόταν με ηλιέλαιο ή ακόμη και με εξευγενισμένο ελαιόλαδο, αρκετές ευεργετικές ενώσεις στο μπρόκολο (όπως η βιταμίνη C) μειώνονταν. Ωστόσο, όταν μαγειρεύτηκε σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα επίπεδα αυτών των ευεργετικών ενώσεων παρέμειναν αμετάβλητα.

Βασικό μήνυμα: Το μαγείρεμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση – και σε ορισμένες περιπτώσεις στην αύξηση – του αριθμού των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών στο μαγειρεμένο φαγητό που διαφορετικά θα χάνονταν ή θα καταστρέφονταν.

  1. Η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

Το ελαιόλαδο, ιδίως εκείνο που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να εμποδίσει την επαναρρόφηση των οστών (τη διάσπαση του ασβεστίου) και να αυξήσει τον σχηματισμό οστών.

Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης σε 870 συμμετέχοντες φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιολάδου είχαν 51% μειωμένο κίνδυνο οστικών καταγμάτων.

Πρόκειται για μια συναρπαστική προοπτική, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες έρευνες, καθώς οι περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους ήταν σχετικά μικρές σε μέγεθος.

Βασικό μήνυμα: Τα αναδυόμενα στοιχεία συνδέουν τις πολυφαινόλες και την κατανάλωση ελαιολάδου με μειωμένο κίνδυνο οστικής απώλειας στην τρίτη ηλικία. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί αυτό με βεβαιότητα.

  1. Οι ενώσεις στο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους καρκίνους

Είναι γνωστό ότι το τι και πώς τρώμε μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου σε περιοχές όπου η κατανάλωση ελαιολάδου είναι υψηλή.

extra_partheno_elaiolado_11_ofelh_pou_den_mporeite_na_agnohsete

 
Μια μεγάλη ανάλυση 19 προηγούμενων μελετών διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Το πώς ή το γιατί δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η μοναδική περιεκτικότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ελαιοκανθάλη μπορεί να παίζει προστατευτικό ρόλο. Είναι ενδιαφέρον ότι η ελαιοκανθάλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της μαλάκυνσης του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου και δεν βρίσκεται σε κανένα άλλο τρόφιμο… ούτε καν στις ελιές.

Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά τα πρώτα στοιχεία είναι ελπιδοφόρα.

Βασικό μήνυμα: Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα μπορούσε ενδεχομένως να προστατεύει από ορισμένους καρκίνους, τουλάχιστον θεωρητικά.

  1. Μια διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι καλή για την υγεία του εγκεφάλουΤο ελαιόλαδο θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας που σχετίζεται με την ηλικία.

Τα φαινολικά συστατικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ενώσεων που προκαλούν εκφυλισμό του εγκεφάλου.

Μια μελέτη συνέκρινε μια μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με μια τυπική διατροφή χαμηλών λιπαρών και διαπίστωσε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν τη διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υπέστησαν λιγότερη γνωστική έκπτωση (απώλεια εγκεφαλικών λειτουργιών και μνήμης) μετά από παρακολούθηση 6,5 ετών.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα οφέλη, αλλά είναι ένας ελπιδοφόρος τομέας.

Βασικό μήνυμα: Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο μπορεί να εμποδίσει τις ενώσεις που ευθύνονται για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.

  1. Το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην υγεία και τη μακροζωία

Στις περιοχές όπου το ελαιόλαδο αποτελεί κεντρικό μέρος της διατροφής, οι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο.

Μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη παρακολούθησε πάνω από 40.000 άτομα από την Ισπανία επί 13,5 χρόνια. Τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα ελαιολάδου.

Είναι λογικό ότι δύο από τα μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο – η Ικαρία και η Σαρδηνία – οι κάτοικοι τρώνε μια διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Βασικό μήνυμα: Μελέτες παρατήρησης δείχνουν σταθερά ότι όσοι τρώνε μια διατροφή πλούσια σε Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο τείνουν να ζουν περισσότερο.

Συντάκτης: Αθανασία Ζημιλιάγκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.