Εχινάκεια: Ένα φυσικό τονωτικό με πολλαπλά οφέλη

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Η εχινάκεια είναι ένα πανίσχυρο βότανο με πολλαπλά οφέλη, το οποίο χρησιμοποιείται από ανθρώπους σε όλον τον κόσμο για τη διατήρηση της καλής υγείας και την τόνωση του οργανισμού.

Κάθε μέρος της εχινάκειας, από τις ρίζες μέχρι τα πέταλα του λουλουδιού της, είναι πλούσιο σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Το βότανο μπορεί να ληφθεί είτε ως τσάι είτε ως συμπλήρωμα, κυρίως σε περιπτώσεις γρίπης, για την καταπολέμηση συμπτωμάτων και όχι μόνο. Γενικότερα, η εχινάκεια συμβάλλει στην τόνωση του οργανισμού προσφέροντάς του πολλαπλά οφέλη.

Ποια είναι τα οφέλη της εχινάκειας στον οργανισμό μας

  • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα: Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εχινάκεια έχει την ιδιότητα να προωθεί την καλή υγεία όλον τον χρόνο. Αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα για την εποχική ευεξία.

  • Προωθεί την υγεία των κυττάρων: Η κατανάλωση της εχινάκειας προωθεί την υγεία των προστατευτικών κυττάρων του οργανισμού. Πολλές από τις ενώσεις που υπάρχουν στο φυτό υποστηρίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και ενθαρρύνουν την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

  • Προσφέρει αντιοξειδωτικά: Η εχινάκεια αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, τα φλαβονοειδή, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.

  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η τακτική κατανάλωση εχινάκειας μπορεί να ανακουφίσει διάφορους τύπους φλεγμονής, όπως φλεγμονή των ματιών και των ούλων.

  • Μειώνει τις κοκκινίλες και το πρήξιμο: Η κατανάλωση εχινάκειας σε περίπτωση πρηξίματος ή κοκκινίλας και η εφαρμογή στο σώμα προϊόντων φροντίδας με αιθέριο έλαιο από εχινάκεια συμβάλλουν στη μείωση και την ανακούφιση του ερεθισμού των ιστών και στην εξαφάνιση του πρηξίματος και άλλων τυχόν σημαδιών.

  • Διευκολύνει τη μεταφορά του οξυγόνου: Η εχινάκεια μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Επίσης, αυξάνει την παραγωγή ερυθροποιητίνης στον μυελό των οστών, πράγμα που συνεπάγεται την αύξηση της παραγωγής ερυθρών κυττάρων και της ικανότητας του αίματος να μεταφέρει το οξυγόνο.

  • Βελτιώνει την υγεία του δέρματος: Η εχινάκεια βοηθά την επιδερμίδα, συμβάλλοντας στην απομάκρυνση των κηλίδων και του ερεθισμού. Επιπλέον, συντελεί στην ενυδάτωση του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων.

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.