Έξι λόγοι για να ακολουθήσεις καριέρα εκπαιδευτικού

Συντάκτης: Flowmagazine

Αν κάποιος επιθυμεί να μεταδώσει τη γνώση, πρέπει να γίνει εκπαιδευτικός. Είναι ένα -καθόλου εύκολο-επάγγελμα, που χρειάζεται ανθρώπους με περιέργεια και ενθουσιασμό. Ακούραστους εξερευνητές που  πειραματίζονται,  τολμούν,  καινοτομούν και δεν   φοβούνται την αποτυχία. Καταγράφουμε έξι λόγους για να αναλάβετε δράση!

Κάθε μέρα είναι μοναδική

Ποιος δεν βαριέται να κάνει τα ίδια πράγματα κάθε μέρα;  Στη διδασκαλία όμως καμιά μέρα δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες. Διδάσκοντας σε διαφορετικές τάξεις από τη μία,    η ποικιλία των καθηκόντων από την άλλη και η συμπεριφορά των μαθητών που δεν είναι ποτέ η ίδια,  κάνουν την κάθε μέρα μοναδική.

Η διαρκής εκπαίδευση ως παράγοντας προσωπικής εξέλιξης

Ο εκπαιδευτικός πρέπει να γνωρίζει ενδελεχώς το αντικείμενό του, προκειμένου να το διδάξει. Επομένως, απαιτείται διαρκής μελέτη και ενημέρωση. Επιπλέον, μέσα από την αλληλεπίδραση με τα παιδιά, ο δάσκαλος έρχεται σ’ επαφή με την κοινωνία και τα μέλη της, αποκτώντας τη βαθύτερη κατανόησή της. Ο καθηγητής μαθαίνει, εξερευνά, επεκτείνει τις γνώσεις του  πέρα από το διδακτικό του αντικείμενο, με κίνητρο το πάθος του ν’αλλάξει τον κόσμο.  Αυτό το πάθος πρέπει να μεταδώσει και στους μαθητές και να γίνει ο ικανός δάσκαλος που νοιάζεται για τις ζωές των παιδιών.

Η  αγάπη για τη μάθηση ως κίνητρο

Η μεγαλύτερη χαρά κάθε δασκάλου είναι να βλέπει τους μαθητές του να προοδεύουν.   Οι καθηγητές χαίρονται όταν αντιλαμβάνονται ότι οι μαθητές τους εμβαθύνουν στη γνώση,  εμπλουτίζουν την εμπειρία τους και ανανεώνουν τα ενδιαφέροντά τους. Η  αποστολή του εκπαιδευτικού  είναι  η  καθοδήγηση των μαθητών στο κατάλληλο για εκείνους μονοπάτι. Ο καθηγητής, συνοδοιπόρος, αξιοποιεί τη γνώση και την ευφυΐα του, προκειμένου να ξυπνήσει την αγάπη και τον ενθουσιασμό της μάθησης στα παιδιά. Έτσι οι μαθητές, θα  αποκτήσουν την κατάλληλη νοοτροπία ώστε να εκπληρώσουν όλες τους τις δυνατότητές τους και να χτίσουν μία ουσιαστική ζωή.

Ευκαιρία να  προσφέρεις απλόχερα!  

Ως γνωστόν, ο μαθητής δεν μπορεί να γίνει κάτι που δεν βλέπει. Ο έμπειρος όμως εκπαιδευτικός μπορεί να του το επισημάνει, αφού γνωρίζει με ποιο  τρόπο να καταδείξει τις δεξιότητες του κάθε μαθητή.   Αποτελώντας για εκείνους  σωστό παράδειγμα, τους ωθεί να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Οι καθηγητές έχουν μία μοναδική ικανότητα ν’ ανακαλύπτουν δυνατότητες και ταλέντα των παιδιών. Μπορούν να τα ενθαρρύνουν να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους. Συχνά, αρκεί η προτροπή ενός καθηγητή  για να μεταμορφωθεί ένα χόμπι σε ένα σπουδαίο κατόρθωμα.

Η διδασκαλία είναι ο σπάνιος συνδυασμός δημιουργικότητας, διανοητικής πρόκλησης και διασκέδασης, μαζί με την ευκαιρία για θετική αλλαγή σε καθημερινή βάση.  Δουλεύοντας  με παιδιά, διαμορφώνει και ο ίδιος αξίες και χτίζει χαρακτήρες. Βοηθάει τους μαθητές  να επεξεργάζονται δυσνόητες έννοιες. Οι δάσκαλοι κάνουν πράξη όλα όσα η κοινωνία ξέρει μόνο στη θεωρία,   καθώς κάθε μάθημα είναι ευκαιρία για δημιουργία και έμπνευση.  Έτσι, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών, κερδίζοντας  την εμπιστοσύνη τους, αφού δημιουργούνται ισχυροί και ουσιαστικοί δεσμοί.  

Είναι ένα σταθερό και ανεξάρτητο επαγγέλμα

Από τη φύση του  επάγγελμα κοινωνικό, αποτελεί ένα από τα σταθερότερα επαγγέλματα.   Ατομικά ή σε ομάδες, κάθε καθηγητής μπορεί να διδάσκει όλες τις ώρες της ημέρας είτε σε σχολείο, είτε σε φροντιστήριο, είτε στον δήμο είτε στην κοινότητα, με πολλές επιλογές. Ο δάσκαλος είναι ο «πυλώνας» κάθε τάξης. Διαμορφώνει τις αποφάσεις του με κριτήριο το καλύτερο για τους μαθητές και ανάλογα σχεδιάζει το μάθημα. Συνδυάζει την πειθαρχία του προγράμματος σπουδών και την ελευθερία της κρίσης, ανάλογα με τις ανάγκες του τμήματος.

Ο εκπαιδευτικός, παράδειγμα προς μίμηση

Οι καθηγητές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν έναν κύκλο αξιόλογων ανθρώπων: συνάδελφοι, γονείς και μαθητές, διαμορφώνουν από κοινού το μέλλον και τη νοοτροπία της νέας γενιάς, αναπτύσσοντας αβίαστα υγιείς σχέσεις ζωής. Ο δάσκαλος γίνεται για τους μαθητές, τους συναδέλφους και τους γονείς, παράδειγμα προς μίμηση. Η κοινότητα προστρέχει στον δάσκαλο και αναζητά την καθοδήγησή του.  Είναι αδύνατον να μην αποκτήσει κάποιος δυνατές φιλίες ζωής κάνοντας το επάγγελμα του δασκάλου. Η αφοσίωση στην εκπαίδευση είναι ο κοινός κώδικας των καθηγητών. Στην εκπαίδευση δημιουργούνται φιλίες ζωής: οι ιδέες κυκλοφορούν και διασπείρονται, το πάθος γιγαντώνεται και οι δάσκαλοι σχετίζονται με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.

Τι απαιτείται προκειμένου να εξασκήσετε το επάγγελμα

Η διδασκαλία είναι ένα επάγγελμα γεμάτο νόημα, με τα αποτελέσματά του να φαίνονται μέρα με την ημέρα. Ως δάσκαλος, θα χαίρεστε να βλέπετε τους μαθητές να προοδεύουν, να εξελίσσονται και ν’ ανεξαρτητοποιούνται.

Τα απαραίτητα βήματα για να ξεκινήσει κάποιος στην εκπαίδευση, είναι αρχικά η ολοκλήρωση των προπτυχιακών του σπουδών και η απόκτηση του πτυχίου. Πλέον, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών είναι ένα περιζήτητο προσόν. Με την απόκτηση του πτυχίου,   ο ενδιαφερόμενος κάνει αίτηση ώστε να πάρει την άδεια της διδασκαλίας και στη συνέχεια, να ολοκληρώσει την εγγραφή του είτε στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ή στους πίνακες του ΑΣΕΠ, ανάλογα με το που προτιμά να εργαστεί. Οι δυνατότητες βέβαια είναι περισσότερες, καθώς ως καθηγητής κάποιος μπορεί να εργαστεί σε φροντιστήριο, στην κοινότητα ή τον δήμο, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Από το σημείο της επιλογής και ύστερα, ξεκινά μία πλούσια και ενδιαφέρουσα σταδιοδρομία στον κλάδο της εκπαίδευσης.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…