Έχεις ελεύθερο χρόνο; Μάθε μια ξένη γλώσσα!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Έχεις ελεύθερο χρόνο; Μάθε μια ξένη γλώσσα!Από την παιδική μας ηλικία οι δάσκαλοι μας έλεγαν πως πρέπει να γνωρίζουμε να μιλάμε τουλάχιστον μία γλώσσα επιπλέον από την μητρική. Έτσι, τα καθημερινά μας απογεύματα ως μαθητές περιέκλειαν, εκτός από το διάβασμα για την επόμενη σχολική ημέρα, το φροντιστήριο αγγλικών. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και η κοινωνία μας γίνονταν όλο και πιο πολυπολιτισμική, οι ανάγκες για την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας φάνταζαν πιο απαιτητικές. Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και γιατί όχι Ρώσικα, Κινέζικα ή Τούρκικα.

Πλέον οι ξένες γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας ενός μαθητή. Όμως, παρά το γεγονός ότι η παιδική ηλικία ενδείκνυται για την ενασχολία με οποιαδήποτε δραστηριότητα, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δεν παύει να είναι εξίσου σημαντική για την καθημερινότητα ενός ενήλικα. Αν έχετε λοιπόν ελεύθερο χρόνο, μην το σκέφτεστε καθόλου! Βρείτε τετράδιο και στυλό και βιώστε ξανά τα μαθητικά σας χρόνια με κάπως πιο.. ευχάριστο τρόπο.

Γιατί να ξεκινήσω μία ξένη γλώσσα;

Σε πρώτο πλάνο, μπορείτε να επενδύσετε στην εκμάθηση ή στη βελτίωση των γνώσεών σας πάνω σε μία ξένη γλώσσα είτε επειδή σας χρειάζεται άμεσα π.χ. στο εργασιακό σας περιβάλλον, είτε επειδή σας αρέσει να είστε μέλος μίας ομάδας με τον ίδιο στόχο, δηλαδή την αβίαστη ομιλία μίας άλλης γλώσσας εκτός της μητρικής σας. Από την άλλη πλευρά, η δραστηριότητα αυτή κρύβει τόσα οφέλη που σίγουρα θα σας πείσουν να διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας ή τον προϋπολογισμό σας για να την καλλιεργήσετε.

Ο πιο σημαντικός λόγος για να ξεκινήσει κανείς την εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας είναι η μεγάλη διευκόλυνση της καθημερινότητάς του. Στις μέρες μας, η τεχνολογία έχει κατακλύσει τη ζωή μας κυρίως με την εισβολή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολη κάνει τη χρήση όλων αυτών των συσκευών η γνώση μίας ξένης γλώσσας και κυρίως των αγγλικών. Επιπλέον, κατέχοντας μία ξένη γλώσσα, ο καθένας μας θα μπορεί να έχει στη διάθεσή του μία τεράστια ποικιλία από βιβλία, ταινίες, μουσική, έργα τέχνης για να γεμίσει τον ελεύθερό του χρόνο.

Έχεις ελεύθερο χρόνο; Μάθε μια ξένη γλώσσα!Από την άλλη πλευρά, η γνώση μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε τα προσόντα μας δημιουργώντας έτσι ένα πιο ανταγωνιστικό βιογραφικό. Με αυτό τον τρόπο η εύρεση εργασίας γίνεται πιο εύκολη ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες για μια καλή θέση τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η ευκολία στην έκφραση και στην επικοινωνία με ανθρώπους από άλλες χώρες του κόσμου μας δίνουν την ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας ταξιδεύοντας και μαθαίνοντας έτσι για την κουλτούρα πολιτισμών διαφορετικών από τον δικό μας. Η επαφή μας με τον κόσμο γίνεται πιο άμεση ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε ενδιαφέροντες ανθρώπους και νέες ιδέες που σίγουρα θα μας αλλάξουν τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Άλλωστε, από πρακτική σκοπιά, η γνώση μίας ξένης γλώσσας μας βοηθάει να συνεννοηθούμε όταν βρεθούμε σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε τις καθημερινές μας ανάγκες όπως φαγητό, ύπνος, διασκέδαση.

Ξένες γλώσσες και Alzheimer

Μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία Βρετανών και Ινδών επιστημόνων, έδειξε πως η διγλωσσία σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση της νόσου Alzheimer. Πιο συγκεκριμένα, άνθρωποι οι οποίοι μιλούν 2 γλώσσες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια ή παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα σε αρκετά μεγάλη ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί η ομιλία μιας δεύτερης γλώσσας οδηγεί σε ανάπτυξη εκείνων των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τις εκτελεστικές λειτουργίες, όπως και την προσοχή. Έτσι, παρέχεται προστασία έναντι της εκδήλωσης Alzheimer. Το αξιοσημείωτο της μελέτης είναι ότι τα ίδια αποτελέσματα έχουν και αναλφάβητα άτομα, αρκεί να είναι δίγλωσσα!

Οι επιλογές είναι πολλές καθώς η κοινωνία μας γίνεται όλο και πιο πολυπολιτισμική. Ευκαιρία λοιπόν να διαλέξετε την πιο ελκυστική για εσάς γλώσσα και να γίνετε μέλος μίας ομάδας εκμάθησης. Η εμπειρία σίγουρα θα σας ανταμείψει, ενώ αναμφισβήτητα τα οφέλη θα είναι πολλά και διαχρονικά.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…