Έχει θερμίδες το ποτό;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Σας αρέσει το ποτό αλλά ταυτόχρονα κάνετε και διατροφή; Δείτε πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα σας ποτά και πως μπορείτε να τις  περιορίσετε.

Τα ποτά ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων και όπως και όλα τα τρόφιμα έτσι και αυτά περιέχουν θερμίδες. Συνεπώς η κατανάλωση ποτού δεν είναι αθώα από άποψη θερμίδων και ενέργειας.

Τα οινοπνευματώδη ποτά διαφέρουν στον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν ανά 100 ml. Εδώ είναι μια παρουσίαση ορισμένων από τα πιο δημοφιλή οινοπνευματώδη ποτά και τις περίπου θερμίδες τους ανά 100 ml:

Βότκα(Vodka): Η βότκα είναι ένα οινοπνευματώδες ποτό με περίπου 231 θερμίδες ανά 100 ml. Αυτό το καθιστά ένα από τα πιο χαμηλών οινοπνευματώδη όσον αφορά τον αριθμό των θερμίδων.

Ρούμι (Rum): Το ρούμι περιλαμβάνει περίπου 231-242 θερμίδες ανά 100 ml, ανάλογα με το είδος (λευκό, χρυσό, ηλικιακό).

exei_thermides_to_poto

Τζιν (Gin): Το τζιν περιέχει περίπου 263 θερμίδες ανά 100 ml.

Τεκίλα (Tequila): Η τεκίλα έχει περίπου 250 θερμίδες ανά 100 ml.

Ουίσκι (Whiskey): Το ουίσκι περιλαμβάνει περίπου 250-270 θερμίδες ανά 100 ml, ανάλογα με το είδος (σκωτσέζικο, ιρλανδικό, bourbon κλπ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θερμίδες μπορεί να διαφέρουν ελαφρά ανάλογα με τη μάρκα και τη συγκεκριμένη ποικιλία του οινοπνευματώδους ποτού. Επίσης, η προσθήκη αναψυκτικών ή άλλων υλικών σε κοκτέιλ μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο και να λαμβάνετε υπόψη τις θερμίδες όταν απολαμβάνετε οινοπνευματώδη ποτά, ιδίως αν έχετε στόχους διατροφής ή παρακολουθείτε την κατανάλωση θερμίδων.

Γιατί όμως τα ποτά περιέχουν τόσες θερμίδες;

Ο λόγος για τον οποίο καταναλώνοντας ποτά μπορεί να οδηγήσει στο να πάρετε περιττά κιλά, περιλαμβάνει τον αριθμό των θερμίδων που παρέχουν τα ποτά, την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό, καθώς και τον τρόπο που η αλκοόλ επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μας. Ορισμένοι παράγοντες περιλαμβάνουν:

Υψηλές τιμές θερμίδων: Το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες. Οι θερμίδες από το αλκοόλ είναι άδειες, δηλαδή παρέχουν θερμίδες, αλλά δεν παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα. Κατά συνέπεια, η προσθήκη θερμίδων από ποτά στη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε πάχυνση αν δεν λαμβάνουμε υπόψη αυτές τις θερμίδες.

Επίδραση του αλκοόλ στη διατροφή: Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας επιλογές. Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, μπορεί να μας επηρεάσει να επιλέξουμε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες και σνακ που μπορούν να αυξήσουν τον συνολικό αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε.

Μείωση της αναστολής: Η αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αναστολή και την αυτοπειθαρχία, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

Επιπλέον θερμίδες από αναψυκτικά: Συχνά, τα αναψυκτικά και τα κοκτέιλ που περιέχουν αλκοόλ είναι πολλών ειδών, με πολλές θερμίδες από ζάχαρη και άλλα συστατικά.

exei_thermides_to_poto

Για να αποφύγετε την πάχυνση λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε, να επιδεικνύετε μέτρο, να παρακολουθείτε τις θερμίδες που λαμβάνετε από το αλκοόλ, και να κάνετε υγιείς διατροφικές επιλογές όταν καταναλώνετε ποτά.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.