Το κάθε καλλυντικό στον καιρό του…

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Σε κάθε δεκαετία η επιδερμίδα αλλάζει, πράγμα που σημαίνει πως έχει και διαφορετικές ανάγκες. Τι πρέπει να χρησιμοποιούμε και πότε, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες.

Εφηβεία

Περίπου στην εφηβεία μια κοπέλα θα πρέπει να ξεκινά να χρησιμοποιεί τις κατάλληλες κρέμες προστασίας για το δέρμα της. Και αυτό γιατί, σε αυτή την ηλικία ήδη τα κορίτσια έχουν αρχίσει να μακιγιάρονται.Αν το νεαρό άτομο δεν έχει πρόβλημα ακμής τα προϊόντα που πρέπει να χρησιμοποιήσει είναι καθαριστικό και απλό ενυδατικό/ αντηλιακό προϊόν. Σημαντική συμβουλή για τις κοπέλες είναι να μην κοιμούνται ποτέ βαμμένες και να χρησιμοποιούν πάντα ειδικό ντεμακιγιάζ για τα μάτια. Έπειτα να χρησιμοποιούν μια ενυδατική κρέμα που ενισχύει την υγρασία της επιδερμίδας και τη διατηρεί σφριγηλή και ελαστική.

Ηλικίες 20-30

Τα άτομα αυτής της ηλικιακής κατηγορίας θα πρέπει να χρησιμοποιούν σκευάσματα που η φόρμουλά τους να περιέχει απλές ουσίες. Τα 25 είναι η ηλικία που προετοιμάζετε το έδαφος για τα επόμενα χρόνια. Από τα 20 χρόνια, λόγω εμφάνισης ακνεικών βλαβών μπορεί να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα σκευάσματα που θα ρυθμίσουν τη λιπαρότητα του δέρματος. Αυτά θα λειτουργήσουν προληπτικά, για τα μειώσουν τη μελλοντική επανεμφάνιση της ακμής ή θα την διατηρήσουν υπό έλεγχο. Από αυτή την ηλικία, η επιδερμίδα σας έχει ανάγκη από συστατικά τα οποία θα προλάβουν την πρόωρη γήρανση αλλά και μαλακτικές ουσίες. Απαραίτητη είναι η καθημερινή χρήση αντηλιακού για την πρόληψη της φωτογήρανσης. Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.

Ηλικίες 30-45

Το πέρασμα του χρόνου αρχίζει να γίνεται εμφανές σε αυτή τη δεκαετία σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε άτομο. Στα 35 έχουν αρχίσει να δημιουργούνται οι πρώτες ρυτίδες, ενώ «επιβαρύνεται» και η λάμψη του προσώπου. Το δέρμα λεπταίνει και είναι απαραίτητη η χρήση προϊόντων που αναδομούν την επιδερμίδα και βελτιώνουν την αντοχή της. Χρησιμοποιήστε προϊόντα φροντίδας με κεραμίδια, αμινοξέα, υαλουρονικό οξύ, τα οποία βελτιώνουν την αντοχή της επιδερμίδας και υποστηρίζουν το σωστό πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων. Ο συνδυασμός της βιταμίνης Α με άλλες βιταμίνες ή οξέα φρούτων εξισορροπεί τις διαταραχές του κυτταρικού κύκλου. Παράλληλα είναι πολύ σημαντική η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ηλικίες άνω των 45

Τώρα είναι η εποχή για πιο σύνθετες και δραστικές χημικές κοσμητολογικές ουσίες. Στα 45 οι πρώτες ενδείξεις χαλάρωσης είναι εμφανείς. Κύρια αντιγηραντικά μόρια σε αυτή την ηλικία είναι η ρετιναλδεΰδη και η τρετινοΐνη, το κολλαγόνο, το υαλουρονικο οξύ αλλά και τα φυτοοιστρογόνα μετά την εμηννόπαυση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή των κοσμητολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούμε για καθημερινή χρήση γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες του δέρματος ανεξάρτητα από τη βιολογική μας ηλικία. Αυτό συμβαίνει γιατί παράγοντες όπως το περιβάλλον, το άγχος, ο καθημερινός τρόπος ζωής και οργανικά προβλήματα (ορμονικές αλλαγές) μπορούν να επηρεάσουν με τέτοιο τρόπο ώστε το δέρμα να δείχνει διαφορετική ηλικία από αυτήν που είναι.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.