Ευχάριστη πρωινή ρουτίνα για τα παιδιά

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Τα σχολεία ξεκινήσανε και το πρόγραμμα των παιδιών έχει πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινότητα. Κάθε πρωί ξυπνάμε μαζί με τα παιδιά για να τους ετοιμάσουμε το πρωινό και να τα πάμε στο σχολείο.

Μέσα σε αυτές τις ώρες υπάρχει άγχος και νεύρα κι από τις δύο πλευρές, εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού ζωής που διανύουμε τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα μετά από το καλοκαίρι, η επαναφορά στη ρουτίνα φαντάζει δύσκολη και στενάχωρη για όλους.

Σίγουρα για κανέναν δεν είναι ευχάριστο το πρωινό ξύπνημα.Ταυτόχρονα, όμως, είναι κι αναπόφευκτο.Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να κάνουμε εμείς οι ίδιοι την καθημερινότητά μας πιο ευχάριστη;

Με το κατάλληλο πρόγραμμα χωρίς αλλαγές το παιδί θα συνηθίσει στη νέα καθημερινότητα και όλα θα είναι πιο εύκολα.

1) Κοιμίζουμε τα παιδιά την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, πλην κάποιων λιγοστών εξαιρέσεων. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τη ρουτίνα και γι’ αυτό το λόγο δε θα πρέπει να ξεφεύγουν από το πρόγραμμα τους.

2) Το ίδιο ισχύει και για το πρωινό ξύπνημα. Η ώρα αφύπνισης θα πρέπει να είναι ίδια για όλες τις μέρες

3) Φτιάξτε μαζί το αγαπημένο σας πρωινό. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε και έτοιμα σνακ από το προηγούμενο βράδυ για να γλιτώσετε χρόνο.

4) Βάλτε στον ήχο του ξυπνητηριού το αγαπημένο τραγούδι των παιδιών για να ξυπνάνε ευδιάθετα.

5) Βάλτε στην τηλεόραση το αγαπημένο τους παιδικό, καθώς απολαμβάνουν το πρωινό τους.

6) Δώστε τους ένα ποτήρι νερό για να αναζωογονηθούν και να ενυδατωθούν από τον πολύωρο ύπνο.

7) Προετοιμαζόμαστε από το προηγούμενο βράδυ έχοντας επιλέξει τα ρούχα των παιδιών. Ακόμη, φτιάχνουμε και την τσάντα τους.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…