“Το άτομο είναι ένα ομαδικό ζώο σε πόλεμο τόσο με την ομάδα όσο και με αυτές τις πτυχές της προσωπικότητάς …
Ευτυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Αλλά μπορούμε να είμαστε ίσοι σε μία ομάδα
Ευτυχώς δεν είμαστε όλοι ίδιοι και είναι ακριβώς αυτές οι διαφορές που κάνουν τις κοινωνικές μας σχέσεις ενδιαφέρουσες. Σε μία ομάδα, ποιος ξεχωρίζει και ποιος μένει στην αφάνεια αλλά προσφέρει με τον τρόπο του στο σύνολο; Οι διαφορές είναι η δύναμη της ομάδας!
Η ανάγκη να ανήκουμε κάπου
Όπως τα ζώα φτιάχνουν τις αγέλες τους έτσι και το κατεξοχήν «κοινωνικό ζώο», ο άνθρωπος δημιουργεί ομάδες για να πορευτεί στη ζωή. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ανήκουν κάπου ώστε να νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και να έχουν κάθε δυνατή βοήθεια στα δύσκολα.
Σε όλη τη ζωή μας φτιάχνουμε ομάδες
Στο σχολείο φροντίζαμε να έχουμε μεγάλες παρέες ώστε να αισθανόμαστε «δυνατοί». Αργότερα στην ενήλικη ζωή μας επιλέγουμε ίσως κάποιες ομάδες καλλιτεχνικές, αθλητικές, πολιτικές ή οτιδήποτε και φτιάχνοντας τον κοινωνικό μας κύκλο πολλές φορές επιλέγουμε να ανήκουμε σε έναν σύλλογο, μια λέσχη ή ομάδα, με την οποία μοιραζόμαστε κάτι κοινό.
Γενικότερα ο άνθρωπος έχει την έμφυτη ανάγκη του «ανήκειν». Υπάρχουν όμως και μερικοί άνθρωποι που θεωρούνται περισσότερο «μοναχικοί λύκοι εκτός αγέλης» και αυτό γιατί διαπίστωσαν πως είτε δεν τους ταιριάζει η παραπάνω φιλοσοφία είτε γιατί θεώρησαν πως πάντα κάποιος θα έχει το ρόλο του αρχηγού της ομάδας και αυτό ένιωθαν να τους καταπιέζει.
Σε κάθε ομάδα σίγουρα κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη δυναμική
Είναι συνήθως οι άνθρωποι αυτοί, όπου ηθελημένα ή όχι μονοπωλούν το ενδιαφέρον και αυτό συμβαίνει είτε επειδή έχουν ανάγκη να ηγούνται και να λαμβάνουν της προσοχής των άλλων, είτε γιατί απλά οι υπόλοιποι απολαμβάνουν να έχουν έναν front man όπου θα κρατάει τα ηνία, θα παίρνει τα εύσημα αλλά θα επωμίζεται και το βάρος των ευθυνών. Εκεί που ίσως υπάρξει πρόβλημα όταν σε μία ομάδα δύο ή περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να διαδραματίσουν «ηγετικό» ρόλο.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «αρχηγού»;
Οι άνθρωποι έχουν μοναδικότητα χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας, ωστόσο με κάποιους μοιραζόμαστε κάποια κοινά χαρακτηριστικά, τα οποία και μας κάνουνε να είμαστε πιο ταιριαστοί και με αρμονικές σχέσεις.
Οι ηγετικές φυσιογνωμίες όπως τις λέμε συνήθως είναι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν το καλώς εννοούμενο πείσμα και πασχίζουν κόντρα στις αντιξοότητες. Κάπως έτσι έρχεται ως φυσική συνέπεια το γεγονός ότι οι απόψεις τους «ακούγονται» περισσότερο. Επίσης το ότι κάποιος «φαίνεται» παραπάνω ή οι απόψεις τους είναι πιο σεβαστές ίσως είναι λογικό αποτέλεσμα της αποδεδειγμένης ορθότητας των προηγούμενων πράξεών του που έφερε και την αναγνώριση και εμπιστοσύνη από τους υπόλοιπους.
Ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του
Υπάρχει επίσης και ο τύπος ανθρώπου που αρέσκεται στο να μένει στο παρασκήνιο και να προσφέρει πιο σιωπηλά, με επίγνωση των δυνατοτήτων του και χωρίς την ανάγκη να ξεχωρίσει από το σύνολο. Άλλοι πάλι, απολαμβάνουν απλά το να συνυπάρχουν με άλλους, να ακολουθούν όσους «θαυμάζουν» και αποφεύγουν πάση θυσία να έρθουν σε ρήξη όταν οι απόψεις διίστανται. Όλα αυτά συνθέτουν ένα γοητευτικό και αρκετά αρμονικό παζλ χαρακτήρων που μπορεί να συνυπάρξει χωρίς τριβές.
Σε μία ομάδα είναι όλοι ίσοι αλλά διαφορετικοί
Δεν θέλουν όλοι οι άνθρωποι να έχουν τον τελικό λόγο ούτε και να περνάει το δικό τους. Δεν ενδιαφέρει όλους τους ανθρώπους να φαίνονται και να αναγνωρίζεται η προσφορά τους. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι φτιαγμένοι να σχεδιάζουν πορεία και άλλοι που είναι φτιαγμένοι να ακολουθούν. Επίσης υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν ευθύνες και θέλουν απλά να συνυπάρχουν αρμονικά.
Η διαφορετικότητα πρέπει να γίνεται σεβαστή
Φανταστείτε τι θα γινόταν , αν σε μία παρέα για παράδειγμα, είχαμε 5 πολυλογάδες, 4 πεισματάρηδες και 5 αστείους τύπους που θέλουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Το αποτέλεσμα θα ήταν μία δυσαρμονία που θα οδηγούσε σε ρήξη.
Σε έναν εργασιακό χώρο για παράδειγμα μπορεί να αποτελέσουν μία ομάδα πολλοί έξυπνοι και ευφάνταστοι άνθρωποι. Ένας όμως θα είναι αυτός που θα παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις, ένας αυτός που θα πιέζει ώστε να γίνουν τα πράγματα καλύτερα, ένας που θέλει απλά να κάνει τη δουλειά του με την ησυχία του και ένας που θα υπενθυμίζει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε γιατί είμαστε άνθρωποι και έχουμε όρια αντοχών.
Στις επιτυχημένες ομάδες τα μέλη είναι ίσα αλλά διαφορετικά
Έτσι όπως και στην οικογένεια που μεγαλώσαμε ο καθένας είχε τον δικό του χαρακτήρα και αλληλοσυμπληρωνόμασταν με ένα μαγικό τρόπο, έτσι και σε κάθε κοινωνική ομάδα η διαφορές και η ποικιλία σε τύπους ανθρώπων είναι αυτή που αποτελεί τη μαγεία των ανθρώπινων σχέσεων και την αρμονία μέσα από τη διαφορετικότητα.