“Ευτυχία” η γυναίκα που τόλμησε να ξεφύγει από τα καθιερωμένα

Συντάκτης: Αντριάνα Τζεκα

Η «Ευτυχία» σε σκηνοθεσία Αγγέλου Φραντζή και με μουσική του Μίνωα Μάτσα, είναι αναμφίβολα η κινηματογραφική επιτυχία του ελληνικού σινεμά για το 2019, κλείνοντας μαζί της και μια δεκαετία ολόκληρη. Η ταινία αυτή παρουσιάζει τη ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, μιας γυναίκας που τόλμησε να κάνει αυτό που θέλει σε μία εποχή όπου τα δικαιώματα των γυναικών ήταν ακόμα περιορισμένα.

Ποια ήταν η «Ευτυχία»;

Μια από τις πιο εμπορικές ταινίες για το 2019 στην Ελλάδα ήταν η «Ευτυχία». Ταινία βιογραφική, βασισμένη στη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, μιας εκ των σημαντικότερων γυναικών στιχουργών στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης της ταινίας επιλέγει να παρουσιάσει την ζωή της Ευτυχίας με αφορμή μια εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο της, στην οποία παρευρίσκονται όλα τα μεγάλα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας με τα οποία η Ευτυχία συνεργάστηκε ανά τα χρόνια. Την ταινία επενδύει μουσικά με συγκινητικό τρόπο ο Μίνως Μάτσας με τραγούδια της στιχουργού που άφησαν ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο.

Τα νεανικά χρόνια

Η ταινία ξεκινά με τις δύσκολες στιγμές που η πρωταγωνίστρια πέρασε κατά τον ξεριζωμό της οικογένειας της από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα και την εγκατάστασή τους στην Αθήνα. Καθώς η εγκατάστασή της ήταν δύσκολη τον πρώτο καιρό η Ευτυχία αποφασίζει να ασχοληθεί με τον θέατρο. Απομακρύνεται από τον πρώτο της σύζυγο και συνάπτει ερωτική σχέση με τον ηθοποιό Νίκο Αλεξίου, με τον οποίο ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα δουλεύοντας σε θιάσους.

Μετά από τον χωρισμό της με τον Αλεξίου και μια σύντομη συνεργασία της στο θέατρο με τη Μαρίκα Κοτοπούλη αποφασίζει να εγκαταλείψει το θέατρο και ξεκινά να γράφει επαγγελματικά τους πρώτους της στίχους.

Καθώς κάνει τα πρώτα της βήματα στη στιχουργική ξεκινά να γράφει με τον Βασίλη Τσιτσάνη, ο οποίος την ξεχώρισε και επιδίωξε να συνεργαστούν. Το ίδιο διάστημα, η Ευτυχία γνωρίζει τον επόμενο σύζυγό της Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, αστυνομικό με λατρεία στην ποίηση και τη λογοτεχνία, ο οποίος έμελλε να είναι ένα από τα πιο καθοριστικά πρόσωπα στη ζωή της και ο μεγαλύτερος έρωτάς της.

Η σχέση της Ευτυχίας με τα αγαπημένα της πρόσωπα

Στην ταινία δίνεται έμφαση στη σχέση της Ευτυχίας με τη μητέρα της, τον σύζυγό της Γιώργο, την μεγάλη της κόρη Μαίρη, η οποία επηρεασμένη από τη μητέρα της γίνεται ηθοποιός, καθώς επίσης και στην φιλία της με έναν νεαρό ομοφυλόφιλο που η Ευτυχία κάνει κομμάτι της οικογένειάς της. Εκτός, όμως, απ’ όλα αυτά τα πρόσωπα που η ευτυχία αγάπησε και έχασε κατά τη διάρκεια της ζωής της, στην ταινία παρουσιάζεται το μεγάλο της πάθος για τα χαρτιά. Υπάρχουν πολλές σκηνές, στις οποίες η Ευτυχία φεύγει στα κρυφά από το σπίτι της για να παίξει χαρτιά ή πουλάει έπιπλα και συσκευές από το σπίτι για να ξεχρεώσει τους τοκογλύφους που την κυνηγούν. Συγκεκριμένα, πουλούσε τα τραγούδια της για πολύ μικρά ποσά προκειμένου να ικανοποιεί το πάθος της.

Η μεταμόρφωση της Ευτυχίας μετά τον θάνατο της μητέρας της

Ο σκηνοθέτης μέσα από εναλλαγές κωμικών και δραματικών σκηνών δίνει έμφαση στα σημαντικότερα σημεία της ζωής της Ευτυχίας δείχνοντας πώς μετά από κάθε δυσκολία η στιχουργός εμπνέεται και γράφει με βάση τα συναισθήματά της. Στην εκδήλωση, στην οποία τιμάται η Ευτυχία μέσα από τα τραγούδια που ερμηνεύονται, εκείνη γυρίζει πίσω στο χρόνο και θυμάται όλες αυτές τις στιγμές με μια νοσταλγία για τα πρόσωπα που της λείπουν.

Στο πρώτο μισό της ταινίας, την Ευτυχία υποδύεται η Κάτια Γκουλιώνη, ενώ μετά το θάνατο της μητέρας της ο σκηνοθέτης επιλέγει την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να την υποδυθεί για να δηλώσει την ριζική αλλαγή της Ευτυχίας μετά από το συμβάν. Οι δύο γυναίκες σε συνέντευξη τους δήλωσαν πως δούλεψαν αρκετές ώρες μεταξύ τους ώστε να βρουν τον ίδιο τρόπο μίμησης στις κινήσεις και τις εκφράσεις της Ευτυχίας.

Η στάση ζωής της Ευτυχίας

“Εγώ την ζωή μου την περπάτησα όπως ήθελα”: αυτά είναι τα λόγια της Ευτυχίας όταν ανεβαίνει στην σκηνή για να ευχαριστήσει τον κόσμο που ήρθε να την τιμήσει εκείνο το βράδυ. Και αυτή ίσως να είναι η φράση που θα πρέπει να μας μείνει από την ταινία. Η Ευτυχία σε καιρούς δύσκολους και συντηρητικούς κατάφερε να κάνει αυτό που εκείνη ήθελε χωρίς να αφήσει την γνώμη του κοινωνικού της περίγυρου να καθορίσει τη ζωή της. Αυτή την Ευτυχία αποτυπώνει και ο σκηνοθέτης στην ταινία. Μια θαρραλέα γυναίκα που δεν θα αφήσει κανέναν και τίποτα να την κρατήσει πίσω από το να ζήσει τη ζωή της.

Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής

Παραγωγή: Διονύσης Σαμιώτης

Σενάριο: Κατερίνα Μπέη

Πρωταγωνιστές: Κάτια Γκουλιώνη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ντίνα Μιχαηλίδου

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλαράκος

Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης

Σκηνογραφία: Γιάννης Παπαδόπουλος

Εταιρεία παραγωγής: Tanweer Productions και Viewmaster Films

Συντάκτης: Αντριάνα Τζεκα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.