Η ευτυχία αυξάνει την παραγωγικότητα

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Έρευνες του Warwick Business School του Λονδίνου δείχνουν πως η ευτυχία αυξάνει την παραγωγικότητα. Ο Άντριου Όσβαλντ επικεφαλής των οικονομολόγων, κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι κατά 12% πιο αποδοτικοί σε σχέση με τους δυστυχισμένους, οι oποίοι είναι κατά 10% λιγότερο παραγωγικοί. Ο δρ. Όσβαλντ θεωρεί πως η ευτυχία συμβάλλει θετικά στον τρόπο που δουλεύει ο καθένας.

Πείραμα

Για να οδηγηθούν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές έκαναν μια σειρά πειραμάτων σε φοιτητές. Οι φοιτητές θα έπρεπε να προσθέσουν μια σειρά από πέντε διψήφιους αριθμούς, σε χρονικό διάστημα δέκα λεπτών. Έπειτα παρακολούθησαν ένα δεκάλεπτο απόσπασμα από μία κωμική ταινία. Τα άτομα που παρακολούθησαν την ταινία ενίσχυσαν τα θετικά τους συναισθήματα, με αποτέλεσμα να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους περισσότερο από άλλα άτομα που δεν την παρακολούθησαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η παραγωγικότητα οφείλεται στην ευτυχία και όχι στο φιλμ. Διότι διαπίστωσαν πως όσοι είχαν βιώσει κάποιο θάνατο ή κάποια ασθένεια, απέδωσαν κατά 10% χειρότερα από τους υπόλοιπους.

Πείραμα με αντίθετο αποτέλεσμα

Ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με τις οικογένειες των συμμετεχόντων από τους ερευνητές, ανακάλυψαν πως όσων οι γονείς είχαν πάρει διαζύγιο πρόσφατα, δεν παρουσίασαν κάποια έλλειψη ευτυχίας. Ερμηνεύονταςαυτό το συμβάν οι ερευνητές, θεώρησαν ότι το βίωσαν ως απεμπλοκή από μια πιο δυσάρεστη κατάσταση και ενδεχομένως να υπήρξε το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας, την οποία είχαν τον χρόνο να συνηθίσουν.

Στόχος οικονομολόγων

Οι οικονομολόγοι αναζητούν τρόπους για να αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων, μέσω της αύξησης των προσόντων και της εκπαίδευσής τους ή με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Συμπέρασμα

Το χαρούμενο εργασιακό περιβάλλον, οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν από τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, τους διευθυντές και γενικότερα τους εργοδότες.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr