Ευρώπη δύο ταχυτήτων εν μέσω κορονοϊού

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου

Η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης που ακολουθούσε η Σουηδία ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, τη στιγμή που η Ευρώπη είχε μπει σε καραντίνα με την ελπίδα να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή ερωτήματα προκύπτουν ως προς την αποδοτικότητα ή μη του πειράματος της Σουηδίας.

Οι πολιτικές της Ολλανδίας και της Σουηδίας στο στόχαστρο

Τα νούμερα δείχνουν ότι η μη επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων δεν ήταν η καλύτερη πολιτική, αφού τουλάχιστον επί του παρόντος σε έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.300 κρούσματα και 3.000 θανάτους, που είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς στις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες επέβαλαν, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, αυστηρά μέτρα περιορισμού μετακινήσεων και εργασίας.

Επιδημιολόγοι, ωστόσο, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη στρατηγική που ακολούθησε η χώρα τους, με τον Αντρέα Έγκελ μάλιστα, κορυφαίο επιδημιολόγο και επικεφαλής της οργάνωσης της στρατηγικής που ακολουθεί η Σουηδία, να θεωρεί ότι η επιβολή περιοριστικών μέτρων που εφάρμοσε η υπόλοιπη Ευρώπη είναι αντιπαραγωγική.

Συνέπειες θετικές και αρνητικές

Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού ήταν έως και 10 φορές πιο επιβλαβείς για τη Σουηδία, ενώ η απουσία προστασίας των ευπαθών ομάδων, και κυρίως των ανθρώπων τρίτης ηλικίας, οδήγησε στο να προέρχονται το 1/3 των θανάτων από κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Δεν αποτελεί, ωστόσο, έκπληξη το γεγονός ότι η Σουηδία έχει υποστεί τη μικρότερη οικονομική ζημιά, με τις απώλειες στη Δανία να ανέρχονται στο 66%, στη Φιλανδία στο 70%, ενώ στη Σουηδία μόλις το 30%. Αντίστοιχα, τα επίπεδα ανεργίας στη Νορβηγία αυξάνονται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από αυτά στη Σουηδία.

Παρόμοιας λογικής πρακτικές ακολουθεί και η Ολλανδία, με την κυβέρνηση να επιδιώκει μία πιο στοχευμένη και χαλαρή εφαρμογή των μέτρων του lockdown, έχοντας αποφύγει τα αυστηρότερα μέτρα των γειτονικών κρατών. Μάλιστα, στόχος είναι να μετριαστεί το κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό κόστος της κοινωνικής απομόνωσης που σε άλλες χώρες επιφέρει η καραντίνα και να κάνει την τελική επιστροφή στην κανονικότητα πιο διαχειρίσιμη και λιγότερο ζημιογόνα για την οικονομία.

Παρ’ όλα αυτά, μελέτες που αναλύουν τις πολιτικές της Σουηδίας και κατά προσέγγιση της Ολλανδίας, οι οποίες στηρίζονται εν μέρει στην εφαρμογή της ανοσίας της αγέλης, δείχνουν ότι ένα ποσοστό έως και 40% των κατοίκων της Στοκχόλμης έχει ήδη προσβληθεί από τον ιό και αναμένεται να φτάσει το 60% μέχρι τα τέλη του Μαΐου, ποσοστά που ίσως προβούν απειλητικά για το σύστημα υγείας της χώρας, ενώ αντίστοιχα στη Γαλλία αυτή τη στιγμή το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 6%.

Ωστόσο, η απουσία ακριβέστερων επιστημονικών οδηγιών δεν δίνουν τη δυνατότητα να αξιολογήσει κάνεις ακριβώς ποια τακτική είναι πιο σωστή και ποια λάθος και μόνο σε βάθος χρόνου θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πλήρως εάν τελικά η Σουηδία και η Ολλανδία ακολούθησαν πιο σωστές πολιτικές πρακτικές.

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.