Ευρωπαϊκή έκθεση: Πρώτα τα ελληνόπουλα σε ευρωπαϊκό διάγραμμα παχυσαρκίας

Συντάκτης: Saky Koulibaly

Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έρευνα, τα αγόρια της χώρας μας βρίσκονται ανάμεσα στα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης.

Η έρευνα διεξήχθη από το Κοινό Συμβούλιο Ερευνών και τα αποτελέσματά της αποκάλυψαν ότι ποσοστό που ξεπερνά το 1/3 των αγοριών ηλικίας 11 ετών, κυμαίνεται από υπέρβαρο έως παχύσαρκο σε μετρήσεις το βάρος τους.

Το πόρισμα φέρνει την Ελλάδα μπροστά από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Με δεδομένα από την τράπεζα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι ερευνητές δημιούργησαν τον παρακάτω εικονιζόμενο χάρτη στον οποίο η Ελλάδα υπερτονίζεται χρωματικά λόγω του ανησυχητικού δείκτη παχυσαρκίας στα αγόρια παιδικής ηλικίας.

Ευρωπαϊκή έκθεση:  Πρώτα τα ελληνόπουλα σε ευρωπαϊκό διάγραμμα παχυσαρκίας

(Τίτλος χάρτη: Σειρές κοινωνικό-οικονομικού μικροσκοπίου σε τοπικό επίπεδο.  Ακολουθούν τα αριθμητικά δεδομένα)

Επιπολασμός περιστατικών παιδικής παχυσαρκίας σε αγόρια 11 ετών σε χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.)

Η πρόσφατη έρευνα επαληθεύει παρόμοια αποτελέσματα που προέκυψαν από δεδομένα κατά τον μήνα Μάιο.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας (COSI) επαληθεύει ότι ποσοστό του 42% από τα ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα, τοποθετώντας την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με τις μεσογειακές χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία. Επίσης, προέκυψε ότι 2 στα 10 αγόρια είναι παχύσαρκα.

Όσον αφορά τους δείκτες παχυσαρκίας στα κορίτσια της χώρας μας, η Ελλάδα συγκαταλέγεται τέταρτη μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο, καταλαμβάνοντας κυρίαρχη θέση στο διάγραμμα της ΕΕ, με ποσοστό 19%, με την Ισπανία και τη Μάλτα να ακολουθούν με ποσοστό17% και 15%, αντίστοιχα.

Συντάκτης: Saky Koulibaly,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.