Τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές αφιέρωσαν ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα για να ετοιμάσουν όσο καλύτερα γίνεται τα γιορτινά τραπέζια. Τώρα που …
Ευρηματικές συνταγές για σπανακόπιτα: μια νόστιμη σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας
Η σπανακόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που μπορεί να είναι τόσο νόστιμο όσο και υγιεινό. Ανακαλύψτε δύο ευρηματικές συνταγές για σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας που θα σας καταπλήξουν.
Συνταγή 1: κλασική σπανακόπιτα
Υλικά:
-
1 πακέτο φύλλο κρούστας (στρώσεων)
-
500 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
-
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 αυγά
-
200 γραμμάρια φέτα, τριμμένη
-
200 γραμμάρια γιαούρτι
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
Αλάτι και πιπέρι, για γεύση
-
Μπούκοβο, για γεύση
Οδηγίες:
-
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και λαδώστε ένα ταψί.
-
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σπανάκι και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί και να αφήσει το υγρό του.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά και προσθέστε τη φέτα, το γιαούρτι, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
-
Προσθέστε το σπανάκι και το κρεμμύδι στο μπολ με το μείγμα αυγών και ανακατέψτε καλά.
-
Στρώστε το πρώτο φύλλο κρούστας στο ταψί, πινελίστε το με λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε το δεύτερο φύλλο. Συνεχίστε έτσι με όλα τα φύλλα, πινελίζοντας κάθε φύλλο με λίγο ελαιόλαδο.
-
Χαρίστε το μείγμα με το σπανάκι και τη φέτα στα φύλλα, καλύπτοντας το πλήρως.
-
Διπλώστε τα άκρα των φύλλων προς το κέντρο, δημιουργώντας ένα τετράγωνο σχήμα. Πιέστε ελαφρά για να κολλήσουν τα φύλλα.
-
Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσό και τραγανό.
-
Αφήστε τη σπανακόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε τετράγωνα κομμάτια και απολαύσετε!
Συνταγή 2: σπανακόπιτα γεμιστή φύλλο κρούστας
Υλικά:
-
1 πακέτο φύλλο κρούστας (στρώσεων)
-
500 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
-
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 αυγά
-
200 γραμμάρια φέτα, τριμμένη
-
200 γραμμάρια γιαούρτι
-
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
Αλάτι και πιπέρι, για γεύση
-
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
Οδηγίες:
Ακολουθήστε τις ίδιες οδηγίες για την σπανακόπιτα όπως στην προηγούμενη συνταγή, αλλά μην κόβετε τα φύλλα κρούστας σε τετράγωνα.
Στη θέση αυτή, ανακαλύψτε ένα μεγάλο φύλλο κρούστας, με το πινέλο αλείψτε το με λίγο ελαιόλαδο και απλώστε από πάνω τη σπανακόπιτα.
Διπλώστε τα άκρα του μεγάλου φύλλου προς το κέντρο, δημιουργώντας ένα τετράγωνο σχήμα. Πιέστε ελαφρά για να κολλήσουν τα φύλλα.
Ανακαλύψτε το μείγμα με το σπανάκι και τη φέτα στο μεγάλο φύλλο κρούστας, καλύπτοντας το πλήρως.
Στρώστε ένα δεύτερο μεγάλο φύλλο κρούστας από πάνω και αλείψτε το με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσό και τραγανό.
Αφήστε τη σπανακόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε τετράγωνα κομμάτια και απολαύσετε!
Αυτές οι ευρηματικές συνταγές για σπανακόπιτα με φύλλο κρούστας θα σας προσφέρουν μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για το γεύμα σας. Απολαύστε την με φίλους και οικογένεια, και μην ξεχνάτε να προσθέτετε το προσωπικό σας χτένισμα για μια μοναδική νότα γεύσης!