Εύκολες γυμναστικές ασκήσεις για αρχάριους

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό μέρος της υγιεινής ζωής και μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη φυσική κατάσταση, τη δύναμη και την ενεργητικότητά σας. Αν είστε αρχάριος και δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με τη γυμναστική, μπορείτε να ξεκινήσετε με απλές ασκήσεις που μπορούν να ενισχύσουν το σώμα σας και να σας βοηθήσουν να γυμνάσετε τον επάνω κορμό σας και να αυξήσετε την ευελιξία σας.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μια σειρά από εύκολες ασκήσεις γυμναστικής για αρχάριους, που μπορείτε να εκτελέσετε στο σπίτι σας χωρίς ειδικό εξοπλισμό.

1. Κατακόρυφες  πιέσεις (Wall Push-Ups):

  • Βήμα 1: Στηθείτε ανάποδα από τον τοίχο, τοποθετήστε τα χέρια σας σε ύψος των ώμων και αφήστε το βάρος σας πάνω στις παλάμες σας, με τα χέρια σας να είναι τεντωμένα.
  • Βήμα 2: Κάντε μια  πίεση στον τοίχο, φέρνοντας το σώμα σας προς τον τοίχο και στη συνέχεια επιστρέφοντας στην αρχική θέση.

Κάθισμα (Squats):

  • Βήμα 1: Σταθείτε όρθιοι, τοποθετώντας τα πόδια σε πλάτος ισορροπίας.
  • Βήμα 2: Καθίστε προς τα πίσω, σαν να κάθεστε σε μια αόρατη καρέκλα, με τα γόνατά σας να σχηματίζουν γωνία περίπου 90 μοιρών. Τα χέρια σας μπορούν να τείνουν ευθεία μπροστά για ισορροπία.
  • Βήμα 3: Επιστρέψτε στην αρχική θέση σηκώνοντας το σώμα σας και επαναλάβετε την άσκηση.

3. Προσαρμοσμένες άρσεις κορμού (Modified Crunches):

  • Βήμα 1: Απλώστε στο πάτωμα, λυγίστε τα γόνατά σας και τοποθετήστε τα πόδια στο πάτωμα.
  • Βήμα 2: Στρώστε τα χέρια σας πάνω από το στήθος και πιέστε το κεφάλι και τους ώμους σας ελαφρώς προς τα πάνω, απομακρύνοντας τους από το πάτωμα.
  • Βήμα 3: Ανυψώστε το κεφάλι και τον ανώτερο άκρο του σώματός σας από το πάτωμα, φτάνοντας προς τα γόνατά σας, και στη συνέχεια επιστρέψτε στην αρχική θέση.

Επισημαίνουμε ότι είναι σημαντικό να αναπνέετε φυσιολογικά κατά τη διάρκεια των ασκήσεων και να μην επιτρέπετε στο σώμα σας να κουνιέται υπερβολικά. Επίσης, να  ξεκουράζεστε ανάμεσα στις ασκήσεις και προσαρμόστε τον αριθμό των επαναλήψεων σύμφωνα με τις δυνατότητές σας.

Σταδιακά μπορείτε να προσθέσετε νέες ασκήσεις στο πρόγραμμά σας και να αυξήσετε τη δυσκολία τους. Πάντα συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης, ιδιαίτερα αν έχετε κάποια υπάρχουσα πάθηση ή πρόβλημα υγείας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.