Εύκολα καλλιεργήσιμα λαχανικά

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου

Μήπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανακαλύψατε κάποιο καινούριο χόμπι; Και όμως η πανδημία έκανε πολλούς να αναζητήσουν νέα χόμπι, με πολλούς να στρέφονται στην κηπουρική. Λουλούδια αλλά και κηπευτικά, φρούτα και λαχανικά, που μπορούσαν εύκολα να καλλιεργηθούν σε ένα μικρό κηπάκι, ή σε μια γλάστρα, έγιναν το τέλειο χόμπι κατά τις δύσκολες ημέρες της καραντίνας.

Για όσους δεν το έχουν τολμήσει ακόμη και έχουν όρεξη να ασχοληθούν, τα παρακάτω λαχανικά ανήκουν στην κατηγορία αυτών που μπορούν να καλλιεργηθούν ευκολότερα. Αρκούν λίγοι σπόροι, κατάλληλο χώμα  νερό, και υπομονή.


Διαβάστε επίσης: Καλλιεργήστε ντομάτες στο μπαλκόνι σας


Ραπανάκια

Εύκολα καλλιεργήσιμα λαχανικά

Δεν χρειάζεστε εξαιρετικά βαθύ χώμα, όπως για άλλα λαχανικά με ρίζες, π.χ. τα καρότα. Δεν χρειάζεται να είστε  αυστηροί όσον αφορά την απόσταση μεταξύ των σπόρων. Επίσης, τα ραπανάκια μπορούν να τα πάνε καλά και σε μέρες που δεν έχει και πάρα πολύ ήλιο. Το ραπανάκι αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα και μπορεί να καλλιεργηθεί σχετικά εύκολα τόσο σε κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Σκόρδο

 Εύκολα καλλιεργήσιμα λαχανικά

Ενα από τα πιο εύκολα λαχανικά για καλλιέργεια. Το σκόρδο αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και είναι από τα ελάχιστα λαχανικά των οποίων η καλλιέργεια δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου νερό για να αναπτυχθούν. Ένα κεφάλι σκόρδου, φυσικά, έχει πολλές σκελίδες. Κάθε μία από αυτές, μπορεί να φυτευτεί. Απλώς θάψτε μια σκελίδα σκόρδο σε ρηχό έδαφος, με τη μυτερή άκρη της να κοιτάζει προς τον ουρανό. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε σκόρδο σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας και να το απολαμβάνουμε σε διάφορες συνταγές μαγειρικής.

Κολοκύθι

 Εύκολα καλλιεργήσιμα λαχανικά

Τα κολοκύθια τρώγονται βραστά, ψητά και τηγανητά και αποτελούν βασικό συστατικό για πολλές αγαπημένες συνταγές. Η καλλιέργεια του κολοκυθιού θεωρείται αρκετά εύκολη. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε καλλιεργητές, καθώς δίνει πλούσια παραγωγή και αρκετά γρήγορα. Τα κολοκυθάκια μεγαλώνουν σε μεγάλα μεγέθη. Φροντίστε να φυτέψετε κολοκυθάκια πολύ μακριά το ένα από το άλλο, καθώς τείνουν να απλώνονται. Φροντίστε να τα ποτίζετε τακτικά. Ακόμη κι αν δε διαθέτουμε κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε κολοκύθια σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Μέντα

Εύκολα καλλιεργήσιμα λαχανικά

Μπορείτε να καλλιεργήσετε μέντα με ελάχιστες δεξιότητες κηπουρικής. Το πρόβλημα με τη μέντα, στην πραγματικότητα, είναι ότι συχνά είναι πολύ παραγωγική. Η μέντα με το υπέροχο άρωμα της, μπορεί να εξαπλωθεί σε ανεπιθύμητες περιοχές. Για να αποφευχθεί αυτό, περιορίστε τη σε μια γλάστρα. Η μέντα είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα, στους βοριάδες, καθώς και στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε για τη γλάστρα της μέντας, μια σκιερή  θέση στο μπαλκόνι μας για να ευδοκιμήσει.

Ντομάτες

Εύκολα καλλιεργήσιμα λαχανικά

Οι ντομάτες είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθούν. Να σημειωθεί ότι οι ντοματιές έχουν διαφορετικές ανάγκες σε νερό ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης. Οι ντοματιές φυτεύονται συνήθως την άνοιξη και η συγκομιδή τους γίνεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές φυτεύουν ντομάτες σε γλάστρα στο μπαλκόνι με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αγγουράκι

Εύκολα καλλιεργήσιμα λαχανικά

Τα αγγούρια μπορούν να είναι έτοιμα ενάμιση μήνα μετά τη φύτευση. Για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές, η καλλιέργεια των αγγουριών, παρουσιάζει μέτρια δυσκολία και με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να μας δώσει μία ικανοποιητική συγκομιδή. Κι αν δεν έχουμε χώρο στον κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε αγγούρι σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Συντάκτης: Ελένη Θεοκλήτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.