Ευκαιρία να θυμηθώ τί έχω καταφέρει στη ζωή!

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου

Εσείς χαρίζετε στον εαυτό σας αναπνοές αυτοπεποίθησης και ικανοποίησης; Υπάρχουν στιγμές της καθημερινότητάς σας που τις αφιερώνετε στην ενδοσκόπηση των προσωπικών και επαγγελματικών σας επιτυχιών;

Η ζωή μας κατακλύζεται από γρήγορους ρυθμούς, αρκετές δυσκολίες, λάθη, τσακωμούς, άγχος! Είναι σαν να περνάνε αυτές οι στιγμές και να μην γευόμαστε ολοκληρωτικά κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που μας αφήνουν στο πέρασμά τους, όσο άσχημες και να μας φαίνονται στην αρχή. Τις έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με φαντάσματα, τα οποία μας στοιχειώνουν και μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Τί θα λέγατε να αναθεωρήσουμε; Να αντιμετωπίσουμε κατα πρόσωπο αυτές τις καταστάσεις που μας φοβίζουν και να τολμήσουμε να τις ξεπεράσουμε;

Η αναγκαστική απομόνωση των τελευταίων εβδομάδων μπορεί να γίνει η κατευθυντήριος εσωτερική μας δύναμη, η οποία θα μας δείξει το πράσινο φως για να αναλογιστούμε όλα αυτά, μικρά ή μεγάλα που έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής στη ζωή μας. Αυτές τις νίκες που δεν τις είχαμε δει πραγματικά, απλά τις κοιτάξαμε κλεφτά και γρήγορα. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ουσιαστικά ότι κερδίσαμε ένα μεγάλο μάθημα και βγήκαμε πιο δυνατοί. Σφίξαμε τα δόντια και αντιμετωπίσαμε τις αντιξοότητες, την κούραση και την πίεση, τους καβγάδες, τους χωρισμούς, επαγγελματικούς και μη.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να κουβεντιάσουμε με τον εαυτό μας και να ανοίξουμε το κουτί των flashbacks του μυαλού μας. Να κάνουμε όλες αυτές τις αναδρομές προσωπικών στιγμών του παρελθόντος στις οποίες καταφέραμε να υπερβούμε το όριο όλων αυτών που θεωρούσαμε ότι “ήταν αδύνατο” και όλων αυτών που φοβόμασταν.

Να καταγράψουμε τα πιο ισχυρά στοιχεία τα οποία θα ξεκαθαρίσουν τη σχέση με τον εαυτό μας και θα μας κάνουν να πιστέψουμε πιο πολύ σε εμάς! Είναι αυτή η στιγμή που χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα και τις δυνάμεις μας. Να εμπιστευτούμε ακόμη περισσότερο τον εαυτό μας και να βγούμε νικητές!

Γράφω τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα μου!

Ναι, ακριβώς! Φέρνουμε στην επιφάνεια και στη δύναμη του χαρτιού όλα αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα μας, τα οποiα θεωρούμε ότι έχουν θετικό πρόσημο. Εξωτερικεύουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία μας έδωσαν κίνητρο και ενθάρρυνση και λειτούργησαν ως σημαντικοί σύμμαχοι στην μέχρι τώρα πορεία μας! Είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας και να αγκαλιάζουμε τα φωτεινά του σημεία!

Δεν πρόκειται περί ναρκισσισμού, αλλά για την ειλικρινή αναγνώριση και αποδοχή του εαυτού μας και των δυνατοτήτων μας. Πρόκειται για την ρίζα της αυτοπεποίθησης που είναι η αυτογνωσία. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα μας και να τα καταγράψουμε σε μια λίστα! Όταν θα αισθανθούμε ψυχικά αδύναμοι, κουρασμένοι και στενοχωρημένοι, αυτή η λίστα καλό είναι να βρίσκεται τοποθετημένη σε ένα αγαπημένο, διακριτό μέρος του προσωπικού μας χώρου. Έτσι θα την παίρνουμε στα χέρια μας και θα αντικρίζουμε ξανά όλες αυτές τις προτάσεις τόνωσης του ηθικού μας. Θα έχουμε ξανά τη δυνατότητα να διαβάσουμε ‘τί μπορούμε να καταφέρουμε, τί είμαστε, τί αξίζουμε’! Όλα αυτά τα χειροπιαστά σημάδια που μας θυμίζουν την πίστη και την αγάπη προς τον εαυτό μας.

Γράφω ποιά σημαντικά λάθη έκανα, αλλά έμαθα!

Είναι καίριας σημασίας να συμφιλιωνόμαστε με τα λάθη μας και να αναγνωρίζουμε την ωριμότητα που μας χαρίζουν στην διαχείριση επόμενων καταστάσεων! Είναι τα πιο σπουδαία μαθήματα της ζωής μας. Αυτά που χαράζουν την ποιότητα της ανθρωπιάς μας. Την εξέλιξή μας!

Κάνουμε λάθη, ίσως και πολύ σημαντικά! Το ζήτημα όμως είναι: <<πόσο τα αναγνωρίζουμε; Συγχωρούμε τον εαυτό μας; Ζητάμε συγγνώμη και από τους άλλους;>> Αν απαντήσουμε καταφατικά και στις τρεις αυτές ερωτήσεις, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι έχουμε θέσει τις βάσεις της γνώσης του εαυτού μας και των ορίων μας. Και έτσι σταδιακά, αλλά ουσιαστικά, εξελισσόμαστε και σε επόμενη, ανάλογη περίπτωση με μια παρελθοντική που κάναμε λάθος, είμαστε έτοιμοι να φερθούμε πιο σωστά και πιο ώριμα!

Γι’ αυτό μια ακόμη χρήσιμη και απαραίτητη άσκηση εσωτερική αναζήτησης είναι να καταγράψουμε αυτά τα λάθη που κάναμε και μας κόστισαν ψυχικά, τί αισθανθήκαμε, αν μας συγχωρέσαμε και αν ζητήσαμε συγγνώμη, πώς αισθανόμαστε τώρα που βγήκαμε πιο δυνατοί μέσα από αυτήν την προσωπική ιστορία και τί μας δίδαξε! Διαβάζοντας αυτές τις ομολογίες και τις ιδιωτικές παραδοχές των εμπειριών μας νιώθουμε ανακούφιση, πληρότητα, δύναμη και ηρεμία!

Γράφω τις στιγμές εκείνες που είπα όχι και έφυγα με δύναμη!

Δεν ξεχνάμε ούτε αυτή την άσκηση των αναμνήσεων. Όλες εκείνες τις στιγμές που δεν αντέχαμε ψυχικά σε μια προσωπική ή επαγγελματική μας σχέση. Καταπιεστήκαμε πολύ, προσπαθήσαμε και ζυγίσαμε τα δεδομένα. Όταν αντιληφθήκαμε ότι δεν νιώθουμε πληρότητα, εκτίμηση και χαρά, είπαμε το μεγάλο ‘όχι’ και φύγαμε με αποφασιστικότητα, σιγουριά και αξιοπρέπεια! Μέσα από αυτήν την εμπειρία, γίναμε πιο σοφοί, πιο δυνατοί, πιο σίγουροι για τα θέλω, τις αξίες και τις ανάγκες μας. Δεν συμβιβαστήκαμε θέτοντας ως δευτερεύουσα επιλογή τις επιθυμίες μας, αλλά φύγαμε με την ελπίδα για να ανακαλύψουμε και να ζήσουμε κάτι πιο όμορφο. Πάντα στη ζωή όταν μια πόρτα κλείνει, ανοίγει μια καλύτερη!

Έτσι, λοιπόν, καταγράφουμε αυτές τις στιγμές της δικής μας άρνησης και ύψωσης του αναστήματός μας. Όλες εκείνες τις στιγμές που προβάλλαμε σεβασμό και βαθιά εκτίμηση προς τον εαυτό μας και βγήκαμε νικητές!

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδάστρια του τμήματος ‘Δημοσιογραφίας-Συντακτών και Ρεπόρτερ’…