Ευεργετήστε τα μαλλιά σας με κολλαγόνο

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη που υπάρχει σε αφθονία μέσα στον οργανισμό μας. Σχεδόν τα πάντα στο σώμα μας είναι φτιαγμένα από αυτό. Δέρμα, μαλλιά, νύχια, κλειδώσεις και αρθρώσεις, ζωτικά όργανα. Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει φυσιολογικά το κολλαγόνο που χρειάζεται, όμως μπορούμε να το προσλάβουμε ως συμπλήρωμα μέσω της διατροφής μας. Πράγματι, το κολλαγόνο δεν κάνει καλό μόνο στην επιδερμίδα αλλά επιπλέον μπορεί να σώσει τα μαλλιά μας, ενισχύοντας και εξυγειαίνοντας την τρίχα. Ας δούμε πρακτικά, πώς το κολλαγόνο μπορεί να ευεργετίσει τα μαλλιά μας.

Παρέχει αμινοξέα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μαλλιών

Τα μαλλιά αποτελούνται κατά κύριο λόγο από την πρωτεϊνική κερατίνη. Ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί αρκετά αμινοξέα για την παραγωγή κερατίνης – μερικά από τα οποία μπορούν να βρεθούν και στο κολλαγόνο. Έτσι, όταν καταναλώνετε κολλαγόνο και άλλες πρωτεΐνες, το σώμα σας τα διασπά σε αμινοξέα που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη νέων πρωτεϊνών και ενώσεων.

Γενικά, υπάρχουν 11 μη απαραίτητα αμινοξέα που μπορεί να παράγει το σώμα μας μόνο του και 9 βασικά που πρέπει να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Το κολλαγόνο αποτελείται κυρίως από 3 μη απαραίτητα αμινοξέα: προλίνη, γλυκίνη και υδροξυπρολίνη. Η προλίνη είναι επίσης το κύριο συστατικό της κερατίνης. Επομένως, η κατανάλωση κολλαγόνου πλούσιου σε προλίνη παρέχει στον οργανισμό μας τα δομικά στοιχεία που χρειάζεται για τη δημιουργία μαλλιών.

Βοηθά στην καταπολέμηση της βλάβης στα τριχοθυλάκια

Το κολλαγόνο μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό και να καταπολεμήσει τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που αναπτύσσονται στο σώμα μας ως αποτέλεσμα στρες, ατμοσφαιρικών ρύπων, καπνίσματος, κακών διατροφικών επιλογών, οινοπνεύματος και άλλων περιβαλλοντικών επιρροών. Πολλές ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και το DNA.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορεί επίσης να βλάψουν τους θύλακες των τριχών. Δεδομένου ότι η άμυνα του οργανισμού έναντι των ελεύθερων ριζών μειώνεται με τη γήρανση, οι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι μία ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα. Για να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες και να αποκτήσουμε ξανά υγιή μαλλιά, το σώμα μας χρειάζεται τη συμβολή των αντιοξειδωτικών ουσιών.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι το κολλαγόνο μπορεί να έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών και εξυγείανσης των μαλλιών.

Μπορεί να αποτρέψει την αραίωση μαλλιών που σχετίζεται με τη γήρανση

Το κολλαγόνο αποτελεί το 70% της δερμίδας μας, το μεσαίο στρώμα του δέρματός μας που περιέχει τη ρίζα κάθε μεμονωμένης τρίχας. Με την πάροδο του χρόνου, ο οργανισμός μας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός στην παραγωγή κολλαγόνου και την αναπλήρωση των κυττάρων στο χόριο. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά καθώς περνούν τα χρόνια.

Ως εκ τούτου, η παροχή κολλαγόνου στο σώμα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς θυλακίου και να αποτρέψει την αραίωση μαλλιών. Μια μελέτη διάκρειας οκτώ εβδομάδων σε 69 γυναίκες ηλικίας 35-55 διαπίστωσε ότι η λήψη καθημερινών συμπληρωμάτων κολλαγόνου βελτίωσε σημαντικά την ελαστικότητα του δέρματος σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Μια άλλη μελέτη 12 εβδομάδων σε περισσότερους από 1.000 ενηλίκους διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα κολλαγόνου βελτίωσε την ποσότητα αυτής της πρωτεΐνης στο δέρμα και μείωσε τα σημάδια γήρανσης του δέρματος.

Δεδομένου ότι τα μαλλιά φυτρώνουν στο δέρμα μας, η δυνατότητα του κολλαγόνου να εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης του δέρματος μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ανάπτυξη των τριχών και στη μείωση της αραίωσης.

Ίσως να μπορεί να αποτρέψει τα λευκά μαλλιά

Λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, το κολλαγόνο μπορεί να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη βλάβη των κυττάρων και να επιβραδύνει την απόκτηση γκρίζων μαλλιών. Η γήρανση των μαλλιών που σχετίζεται με την ηλικία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική, αλλά η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα που παράγουν χρώμα μαλλιών μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα που παράγουν την χρωστική που δίνει στα μαλλιά σας το χρώμα τους φυσικά, αρχίζουν να φθείρονται. Ωστόσο, οι ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν από την κακή διατροφή, το στρες και τους περιβαλλοντικούς ρύπους μπορούν να βλάψουν και τα κύτταρα αυτά πολύ πιο γρήγορα από τη φυσιολογική τους φθορά.

Δεδομένου ότι το κολλαγόνο έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, μπορεί, θεωρητικά, να βοηθήσει στην πρόληψη βλάβης στα κύτταρα που δημιουργούν το χρώμα μαλλιών. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αποτρέψει την πρόωρη γήρανση ή να επιβραδύνει τη γήρανση που σχετίζεται με την ηλικία.

Παρόλα αυτά, η έρευνα σχετικά με τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις του κολλαγόνου στους ανθρώπους είναι ακόμα ελλιπής και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…