Ευεργετικοί συνδυασμοί τροφών

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Συνήθως συνδυάζουμε τροφές που ταιριάζουν γευστικά και μας δίνουν νόστιμο αποτέλεσμα. Υπάρχουν ορισμένες τροφές, οι οποίες όταν συνδυαστούν, έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία και το σώμα μας. Ο οργανισμός μας απορροφά ευκολότερα ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όταν αυτά συνδυάζονται με άλλα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

1. Ντομάτα + Αβοκάντο

Πρώτα απ’ όλα, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Περιέχουν όλα τα καροτενοειδή, την ομάδα των αντιοξειδωτικών, που βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Από την άλλη πλευρά, το αβοκάντο, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λίπος, βοηθάει τα καροτενοειδή να μεταφερθούν σε όλο τον οργανισμό. Μαζί, η ντομάτα και το αβοκάντο, αποτελούν το απόλυτο δίδυμο ενάντια του καρκίνου.

2. Μήλο + Σοκολάτα

Τα μήλο και η σοκολάτα περιέχουν τα φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο τροφών βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα μήλα μπορούν να αντικατασταθούν και από σμέουρα (γνωστά ως φραμπουάζ ή raspberry).

3. Νιφάδες βρώμης + Φυστικοβούτυρο

Είναι δύο τροφές που συνδυάζουν σύνθετους υδατάνθρακες και υγιή λίπη. Αποτελούν το ιδανικό πρωινό, κυρίως αν γυμνάζεστε. Η βρώμη περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι θα δώσουν ενέργεια στον οργανισμό σας καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ το φυστικοβούτυρο περιέχει υγιή λίπη, τα οποία θα κρατήσουν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας.

4. Αμύγδαλα + Γιαούρτι

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D και E) είναι βιταμίνες, οι οποίες αποθηκεύονται στον οργανισμό μας και τις οποίες χρησιμοποιεί σε περίπτωση έλλειψης των αυτών των βιταμινών. Συνδυάζοντας τα υγιή λίπη που περιέχουν τα αμύγδαλα, με τις βιταμίνες που περιέχει το γιαούρτι, ο οργανισμός μας απορροφά ευκολότερα αυτές τις βιταμίνες. Μην ξεχνάμε, ότι το γιαούρτι βοηθάει στην υγεία των οστών μας.

5. Σπανάκι + Λεμόνι

Το σπανάκι έχει την δυνατότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην βελτίωση της μυϊκής μάζας. Όταν προσθέτουμε λεμόνι στο σπανάκι, δημιουργείται μια χημική αντίδραση στο σώμα μας, η οποία διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου. Το ίδιο ισχύει αν συνδυάσουμε κατσαρό λάχανο ή σέσκουλα με λεμόνι.

6. Σκόρδο + Ψάρι

Είναι ένας συνδυασμός που ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα ιχθυέλαια βοηθάνε στην μείωση της χοληστερόλης περισσότερο απ’ ότι αν το ψάρι μαγειρευτεί σκέτο. Επίσης, το σκόρδο βρίσκει τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του όταν προστεθεί στο ψάρι.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.