Η ευεξία των “εσωτερικών” φυτών

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Η ευεξία των «εσωτερικών» φυτώνΓια ποιο λόγο στολίζουμε ένα δωμάτιο με λουλούδια και φυτά εσωτερικού χώρου; Φυσικά για να γίνει ωραιότερο. Κι όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Η επιστήμη δείχνει ότι η «συμβίωσή» μας με λουλούδια και φυτά μέσα στο σπίτι ή το γραφείο μας κάνει πιο ήρεμους, πιο δημιουργικούς και μας προστατεύει από ζαλάδες, ναυτία, κόπωση, ακόμα και ορισμένους τύπους καρκίνου. Τα συμπεράσματα αυτά δεν ανήκουν σε ανθοκόμους, ούτε σε φυτώρια που προσπαθούν να βρουν τρόπους να πουλήσουν την πραμάτεια τους, αλλά σε επιστήμονες τριών διαφορετικών πανεπιστημίων σε τρεις διαφορετικές ηπείρους.

Το ινστιτούτο ψυχιατρικής του διάσημου πανεπιστημίου της Στοκχόλμης στη Σουηδία ανακοίνωσε πρόσφατα μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κάλυψη μόλις του 2% ενός κλειστού χώρου με φυτά (κυρίως γλάστρες) βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και ηρεμεί τον οργανισμό καλύτερα και γρηγορότερα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το ανθρώπινο DNA αντιδρά θετικά στο πράσινο λόγω της εξελικτικής διαδικασίας, η οποία έχει χαράξει στο υποσυνείδητό μας ότι τα φυτά είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας, έτσι κάθε φορά που βρισκόμαστε κοντά τους και τα βλέπουμε νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς. Το ποσοστό κάλυψης είναι πολύ μικρό, αρκούν λίγες γλάστρες. Μπορούν να γίνουν περισσότερες αν το παράθυρο δεν έχει θέα ή δεν υπάρχει καθόλου παράθυρο.

Η ευεξία των «εσωτερικών» φυτώνΤο πανεπιστήμιο A&M του Τέξας έκανε μια πρωτότυπη έρευνα για τη σημασία των λουλουδιών στη ζωή μας. Γνωρίζουμε από προσωπική πείρα ότι ένα μπουκέτο φρέσκα λουλούδια μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι αυτό αποδεικνύεται και επιστημονικά. Δύο ομάδες γραμματέων κλήθηκαν να εργαστούν σεδύο διαφορετικούς χώρους, ο ένας στολισμένος με αφηρημένα γλυπτά κι ο άλλος με λουλούδια. Μετά από έναν μήνα αποδείχτηκε ότι οι γραμματείς που εργάζονταν στην αίθουσα με τα λουλούδια είχαν περισσότερες επαγγελματικές ιδέες κατά 13%.

Το πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϋ μας δίνει μέσω της έρευνάς του λύσεις για την καθαριότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Ακόμα κι αν έχουμε απαγορέψει το κάπνισμα, δεν πρέπει να νομίζουμε ότι στο χώρο μας κυριαρχεί ο… καθαρός αέρας. Η σκόνη, τα μικρόβια, οι επικίνδυνοι ρύποι, καθώς και οι οσμές από μη οικολογικά βερνίκια και τα έπιπλα από μοριοσανίδες εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας, που φτάσουν και σε σοβαρά παθολογικά αίτια, όπως ναυτία, ζαλάδες και κόπωση. Οι ερευνητές μέτρησαν τους ρύπους σε πέντε επαγγελματικά γραφεία, στη συνέχεια τοποθέτησαν συγκεκριμένα φυτά εσωτερικού χώρου στις γωνίες και έκαναν τις ίδιες μετρήσεις μετά από έναν μήνα. Ο αέρας στο εσωτερικό των γραφείων ήταν καθαρότερος κατά 70%.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…