Ευαισθησία στις σχέσεις: αρνητική πλευρά ή ανθρώπινο συναίσθημα;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μπορεί όμως η ευαισθησία στις σχέσεις μας να είναι κάτι θετικό;

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Από την αρχή της ιστορίας του έχει συνηθίσει να ζει μαζί με άλλους ανθρώπους και να σχηματίζει με αυτούς σταθερούς δεσμούς με αυτούς. Ένα μεγάλο κομμάτι των δεσμών αυτών έχει να κάνει με τα συναισθήματα που νιώθουμε για αυτούς όπως επίσης και για τον τρόπο με τον οποίον αλληλεπιδρούμε με αυτούς.

Συνεπώς το πόσο εύκολα αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματά τους και το πόσο έχουμε την ανάγκη να καλύψουμε τις ψυχολογικές τους ανάγκες μπορεί ενδεχομένως να μας βοηθήσει στις σχέσεις μας με ποικίλους τρόπους.

Κατανόηση

Η συναισθηματική ευαισθησία προϋποθέτει να έχουμε την οξυδέρκεια να αντιλαμβανόμαστε το πώς αισθάνονται οι γύρω μας. Έτσι μπορούμε μέσα από την ενσυναίσθηση να βοηθήσουμε τον άλλον, ειδικότερα όταν η ψυχολογική του κατάσταση δεν είναι καλή και να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εμπιστοσύνη

Επιπλέον, η ευαισθησία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης και συναισθηματικής επικοινωνίας μεταξύ των εταίρων. Όταν κάποιος αισθάνεται ότι ο εταίρος του είναι ευαίσθητος και αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του, αυτός ο άνθρωπος γίνεται πιο πιθανό να επικοινωνήσει ανοιχτά και να μοιραστεί τα συναισθήματά του, οδηγώντας έτσι σε μια ενισχυμένη συναισθηματική σχέση όπως επίσης και σε πιο σταθερούς δεσμούς. Πιο συγκεκριμένα η εμπιστοσύνη αποτελεί ίσως και το πιο σημαντικό στοιχείο των μακροχρόνιων σχέσεων.

Ευαισθησία στις σχέσεις: αρνητική πλευρά ή ανθρώπινο συναίσθημα;

Βοηθά στην επίλυση συγκρούσεων

Για να βρεθούν κοινές λύσεις οι οποίες να εξυπηρετούν και τους δύο σε μια σχέση είναι απαραίτητα η σωστή επικοινωνία και η κατανόηση. Τα δύο αυτά στοιχεία ενισχύονται περισσότερο με την ευαισθησία σε μια σχέση και με την πιο σωστή έκφραση των συναισθημάτων και από τις δύο πλευρές. Όσο πιο καθαρά είναι εκφρασμένα τα συναισθήματα ή όσο πιο εξασκημένοι είμαστε στο να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων τόσο πιο πιθανό είναι να βρούμε και τη χρυσή τομή όσον αφορά στην επίλυση μιας πιθανής έριδας.

Αναβαθμίζει το ψυχικό δέσιμο

Ένα μεγάλο κομμάτι της αγάπης και της ομορφιάς σε μια σχέση αποτελεί η ικανότητα των δύο πλευρών να επικοινωνεί τα συναισθήματά της με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Είναι λοιπόν λογικό να πούμε ότι η ευαισθησία μέσα στην σχέση ενισχύει την έκφραση και την συναισθηματική επικοινωνία, μια και ο καθένας νιώθει πιο άνετος στο να εκφράσει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον ψυχικό του κόσμο και την κατάστασή του.

Εντούτοις καμιά φορά στην προσπάθειά μας να μάθουμε και να κατανοήσουμε τον ψυχισμό του άλλου καταλήγουμε να χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας και να μην θέτουμε σωστά όρια. Είναι λοιπόν σωστό να επιχειρήσουμε σε αυτό το θέμα να βρούμε την ιδανική ισορροπία και να οικοδομήσουμε τη σχέση μας με κατανόηση, αλλά και με σεβασμό και προς τον εαυτό μας.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.