Ετοιμαστείτε για τις πιο κοινές ερωτήσεις συνεντεύξεων

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Η συνέντευξη για τους περισσότερους, μπορεί να αποβεί μοιραία λόγω κακής διαχείρισης του άγχους. Οι μελετημένες ερωτήσεις όμως, πολλαπλασιάζουν την πιθανότητα να επιτύχετε στην συνέντευξη και να κερδίσετε την δουλειά που διεκδικείτε.

Φανταστείτε και εσείς πόσο πιο ήρεμοι θα πάτε σε μια συνέντευξη, γνωρίζοντας ότι έχετε απαντήσεις προετοιμασμένες για τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτήσεων που μπορεί να σας ζητηθούν.

Δείτε παρακάτω τις πιο κοινές ερωτήσεις:

Πείτε μας κάτι για εσάς!

Οι εργοδότες συχνά κάνουν αυτή την ερώτηση για να σπάσει ο πάγος. Επίσης, σας δίνει μια πρώιμη ευκαιρία για να παρουσιάσετε την προσωπικότητά σας.

Συμβουλή: Εσείς αρχικά συγκεντρώστε τα σημεία και τους στόχους της καριέρας σας. Συζητήστε για προσωπικά ενδιαφέροντα ή επιτεύγματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια θετική εντύπωση στο μυαλό του εργοδότη.

Ποιο είναι το κίνητρό σας;

Ανάλογα με τον ρόλο για τον οποίο υποβάλλετε αίτηση, είναι πιθανό η εταιρεία να θέσει αυτήν την ερώτηση για να προσδιορίσει εάν τα κίνητρά σας ταιριάζουν με αυτό που αναζητούν. Εάν πρόκειται για έναν ρόλο πωλήσεων, τότε θα σας περιμένουν να πείτε χρήματα. Για έναν ρόλο φροντίδας ή νοσηλευτικής, τότε θα περιμένουν να δηλώσετε ότι παρακινήστε να βοηθάτε τους άλλους.

Συμβουλή: Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς για τα κίνητρά σας.

Γιατί θα πρέπει να εξετάσουμε την πρόσληψή σας;

Οι εργοδότες θέτουν αυτή την ερώτηση για να δουν αν θα είστε κατάλληλοι για την επιχείρησή τους. Θα προσπαθήσουν επίσης να δουν αν καταλαβαίνετε τα καθήκοντα του ρόλου που θέλουν να καλύψουν.

Συμβουλή: Δείξτε ότι έχετε ερευνήσει την εταιρεία τους. Μιλήστε για το πώς μπορείτε να εκπληρώσετε με επιτυχία τα καθήκοντα του ρόλου. Αποφύγετε να μιλάτε αρνητικά για τον τρέχοντα (ή τους παρελθοντικούς) εργοδότη σας.

Ποιος είναι ο λόγος που θέλετε να εργαστείτε εδώ;

Οι εργοδότες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν έχετε ερευνήσει την εταιρεία τους και τον ρόλο για τον οποίο υποβάλλετε αίτηση.

Συμβουλή: Εξετάστε την εταιρεία σχολαστικά. (Για παράδειγμα, την ιστορία, το ήθος και τον τομέα της αγοράς.) Επιδείξτε τους στόχους της σταδιοδρομίας σας. Εξηγήστε γιατί πιστεύετε ότι θα είστε ένας καλός υπάλληλος για την εταιρεία.

Ποια είναι τα θετικά σας χαρακτηριστικά;

Οι εργοδότες με αυτή την ερώτηση θέλουν να δουν αν τα πλεονεκτήματά σας περιλαμβάνουν τα κατάλληλα προσόντα για τον συγκεκριμένο ρόλο, καθώς και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που ταιριάζουν στις ανάγκες της εταιρείας.

Συμβουλή: Αποφύγετε τα κοινά όπως: ικανή, ενθουσιώδης και σκληρή δουλειά.
Δώστε συγκεκριμένα παραδείγματα πράξεων που κάνετε καλά. Μιλήστε για χαρακτηριστικά που μπορεί να σας ξεχωρίζουν από άλλους αιτούντες.

Ποιες είναι οι αδυναμίες σας;

Η ερώτηση αυτή θεωρείται κατά κάποιο τρόπο παγίδα. Συνήθως οι εργοδότες την κάνουν γιατί σας ρωτάνε και για τις δυνατότητές σας.

Συμβουλή: Μην πείτε ότι δεν έχετε αδυναμίες. Μιλήστε για μια αδυναμία που δεν θα επηρεάσει τη δουλειά για την οποία υποβάλλετε αίτηση. Προσδιορίστε μια αδυναμία για την οποία είστε τώρα σε διαδικασία βελτίωσης. Μετατρέψτε ένα αντιληπτό αρνητικό σε ένα θετικό. (Για παράδειγμα, η έμμονη προσοχή σας στη λεπτομέρεια.)

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας όσον αφορά τον μισθό;

Οι εργοδότες θα ζητήσουν να μάθουν αν έχετε ερευνήσει το μέσο όρο της αμοιβής για τον ρόλο και να βεβαιωθούν ότι δεν αναμένετε υψηλότερο μισθό από ό,τι μπορεί να προσφερθεί. Αν και είναι σίγουρα μια δύσκολη ερώτηση, οι εργοδότες θα εντυπωσιαστούν εάν είστε έτοιμοι με μια απάντηση.

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το ποσοστό αμοιβής για παρόμοιες εργασίες.
Μην αισθάνεστε πιεσμένοι να δώσετε συγκεκριμένο αριθμό. (Αντ ‘αυτού, προσφέρετε ένα εύρος μισθών με το οποίο θα είστε ικανοποιημένοι). Εκτός από τις δηλώσεις μισθών σας, ρωτήστε για τα οφέλη της εταιρείας (όπως η υγειονομική περίθαλψη κ.α.).

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μας ρωτήσετε;

Αυτή η ερώτηση θα τεθεί στο τέλος της συνέντευξης, σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με θέματα που ενδεχομένως δεν έχουν καλυφθεί στη συνέντευξη. Παρέχει επίσης στους εργοδότες την ευκαιρία να δουν πόσο περίεργοι και ενθουσιώδεις είστε για το ρόλο και την εταιρεία τους.

Συμβουλή: Να έχετε πάντα τουλάχιστον μία ερώτηση προετοιμασμένη εκ των προτέρων. Ρωτήστε σχετικά με την εργασία και την εταιρεία.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr