Εθνικός Δρυμός Ολύμπου: Η φύση στα καλύτερά της!

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Ο Όλυμπος είναι εκτός από οικία των 12 Θεών και ο παλαιότερος εθνικός δρυμός με έτος ίδρυσης το 1938.

Γενικά

Ο Δρυμός καταλαμβάνει τις υψηλότερες κορυφές και τις βόρειες περιοχές του Ολύμπου. Η συνολική έκταση είναι 3933 εκτάρια και ο πυρήνας είναι 40.000 στρέμματα κυρίως από την μεριά του Λιτόχωρου Πιερίας και της Μακεδονίας. Τα ακριβή όρια είναι οι μεγάλες κορυφές Μύτικας, Στεφάνι/Θρόνος του Δία, Σκολιό, Σκάλα, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Αντώνιος, Πάγος και οι μικρότερες κορυφές πεταλοειδώς, πέριξ της χαράδρας Μαυρόλογγος, το οροπέδιο των Μουσών και η κοιλάδα του ποταμού Ενιπέα. Αποτελεί έναν πλούσιο βιότοπο και πηγή επιστημονικής έρευνας.

Βιοποικιλότητα και κλίμα

Σχετικά με την χλωρίδα, πολλά είδη φυτών απαντώνται και στις Άλπεις και την δυτική Ασία, τα 23 από τα οποία είναι ενδημικά δηλαδή βρίσκονται μόνο εκεί και πουθενά αλλού. Η βλάστηση περιλαμβάνει κουμαριές, πουρνάρια μαύρη πεύκη κλπ. Στην υποαλπική ζώνη είναι εντυπωσιακή η παρουσία κόκκινου κρίνου. Η πανίδα βρίθει από ποικιλία ειδών εντόμων, 32 είδη εντόμων και 108 πτηνών. Πολλά είδη που διαβιούν εκεί όπως το αγριόγιδο και ο χρυσαετός απειλούνται με εξαφάνιση. Οι κλιματολογικές συνθήκες εξαρτώνται από το υψόμετρο και την εποχή καθώς ο Όλυμπος έχει ιδιαίτερη γεωλογία.

Οι κάτοικοι του δρυμού

Στον Όλυμπο θα συναντήσετε τον γνωστό γυπαετό, καλιακούδες, πετροκότσυφες από πτηνοειδή αλλά και αρκετούς δρυοκολάπτες. Αξίζει να αναφερθούν οι αγριόγιδες, τα ζαρκάδια τα αγριογούρουνα, οι λύκοι και οι αρκούδες που στη θέασή τους μένει εύκολα κανείς άναυδος.

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Πως θα πάτε

Ο πιο εγγυημένος δρόμος είναι από το Λιτόχωρο Πιερίας στο οποίο θα φτάσετε από Αθήνα και Θεσσαλονίκη σιδηροδρομικώς ή οδικώς αλλά και συγκοινωνιακώς. Μετά από το Λιτόχωρο θα ανέλθετε στην θέση Πριόνια και κατόπιν μη οδικώς. Μια άλλη λιγότερο διαδεδομένη διαδρομή είναι μέσω Ελασσόνας (κατόπιν την άγουσα για Ολυμπιάδα και Σπαρμό) και Λάρισσα-Ροδιά-Συκαμινέα. Να τονιστεί ότι τα καταφύγια είναι κλειστά τον χειμώνα.

Πεζοπορία

Διαβάζοντας πεζοπορία δε θα πρέπει να αγχωνόμαστε στην ιδέα κάποιου υπερβολικού εξοπλισμού με σκοπό την ανάβαση του βουνού. Η πεζοπορία είναι η πιο απλή μορφή ανάβασης του βουνού καθότι δεν απαιτεί εφοδιασμό με εξαρτήματα και εργαλεία ή εξοντωτικό σκαρφάλωμα. 

Η κατάλληλη περίοδος για επίσκεψη

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες εποχές για να ανακαλύψει κανείς τις κορυφές του Ολύμπου. Αυτό που είναι σίγουρο και περισσότερο ασφαλές είναι να τολμήσετε την εξόρμηση προς την Άνοιξη-Καλοκαίρι.

Νομοθεσία

Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου έχει ανακηρυχθεί απ’ την UNESCO «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας». Προστατεύεται με ειδική νομοθεσία οπότε άν θελήσετε να επισκεφτείτε το μέρος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι: δεν επιτρέπεται η στάθμευση εκτός των συγκεκριμένων χώρων ενώ κρίνεται απαραίτητη η συνοδεία παιδιών και εφήβων. Ακόμα, οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό στο περιβάλλον όχι μόνο αποφεύγοντας τις ζημιές αλλά και προστατεύοντας τα ίδια τα ζώα και τις φωλιές τους.

O Όλυμπος αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό για όσους επιζητούν τόσο την δράση όσο και την ηρεμία. Η επαφή με την φύση και των πλούσιο ζωικό πληθυσμό που κατοικεί στον Δρυμό, αποτελεί σίγουρα μια εμπειρία δίχως προηγούμενο που αξίζει κανείς να βιώσει. Εφοδιασμένοι με μπόλικη ενέργεια και όρεξη για εξερεύνηση, ο Όλυμπος είναι το ιδανικό μέρος για να επιστρέψουμε στην φύση και τον καθαρό αέρα.

Περισσότερα στον Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.