Εθνικιστικά πάθη από μία… μπύρα!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Εθνικιστικά πάθη από μία… μπύρα!Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η κατανάλωση μπύρας μπορεί να φέρει κάποιον στο τσακίρ κέφι, να… λύσει τη γλώσσα του για να εκμυστηρευθεί μυστικά που νηφάλιος ούτε που θα το τολμούσε, ακόμα και να προκαλέσει έναν καυγά. Ηλθε η ώρα να μάθουμε ότι μία μπύρα μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός σε εθνικιστικές εξάρσεις και αυτονομιστικά κινήματα!

Στην Ενούγκου, την πιο μεγάλη πόλη στην νοτιοδυτική περιοχή της Νιγηρίας, η μπύρα μάρκας “Hero”, που παρασκευάζεται και εμφιαλώνεται από την παγκόσμια βιομηχανία SAB Miller, έχει τεράστια ζήτηση. Η συγκεκριμένη μάρκα τείνει να γίνει συνώνυμη με το ίδιο το ποτό, υπάρχουν μπαρ και εστιατόρια που αρνούνται να σερβίρουν άλλη μάρκα και οποιοσδήποτε επιμείνει ότι θέλει να σερβιριστεί κάτι άλλο χαρακτηρίζεται αμέσως ως… ανεπιθύμητος. Μην πάει το μυαλό σας σε σωβιμισμό: Δεν υπάρχει εργοστάσιο εμφιαλώσεως στην Ενούγκου, για να προτιμήσουν οι κάτοικοι τα ντόπια προϊόντα. Το μυστικό βρίσκεται στο όνομα και το έμβλημα…

«Hero» σημαίνει ήρωας. Και το έμβλημα της μπύρας είναι ένας κίτρινος ήλιος που ανατέλλει σε πράσινο φόντο, ενώ το όνομα της μπύρας είναι γραμμένο σε κόκκινο φόντο. Τα σχήματα και τα χρώματα θυμίζουν έντονα τη σημαία των επαναστατών της Μπιάφρα, που προσπάθησαν να ανεξαρτητοποιηθούν από την υπόλοιπη Νιγηρία σ’ έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που κράτησε τρία χρόνια (1967-70) κι ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερου από ενός εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως παιδιών και κυρίως από ασιτία.

Εθνικιστικά πάθη από μία… μπύρα!Μπορεί να έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια από τη λήξη του πολέμου, ωστόσο στην περιοχή υπάρχουν έντονες εθνικιστικές εξάρσεις. Η φυλή των Ιμπο, που πλειοψηφεί στην περιοχή και πρωτοστάτησε στην αποστασία, ακόμα αισθάνεται «έξω από τα κόλπα» στην πολιτική της Νιγηρίας. Τα μέλη της χαρακτηρίζονται ακόμα και τώραπροδότες της πατρίδας, επειδή επιβουλεύθηκαν την ενότητά της για δικό τους όφελος (η νοτιοδυτική περιοχή της Νιγηρίας είναι η πιο πετρελαιοφόρα περιοχή της χώρας). Ακόμα και σήμερα θα δεις σημαίες της Μπιάφρα να κυματίζουν έξω από σπίτια και ανθρώπους να μιλούν ανοιχτά για μια ακόμα προσπάθεια απόσχισης. Ολοι αυτοί όταν θέλουν να πιουν κάτι φωνάζουν στον μπάρμαν «Φέρε μου μία Hero»!

Σύμπτωση ή σατανικό μάρκετινγκ; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας παραγωγής λένε ότι δεν βλέπουν τίποτα μεμπτό ούτε στο όνομα, ούτε στο έμβλημα. Κι έχουν δίκιο από την πλευρά τους. Η κυβέρνηση της Νιγηρίας εκφράζει ενίοτε την ενόχλησή της, ωστόσο δεν μπορεί να απαγορέψει ένα καταναλωτικό προϊόν χωρίς σοβαρό λόγο. Αν το κάνει, μπορεί να έλθει αντιμέτωπη με απρόσμενες ταραχές σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, αφού θα βρεθούν πολλοί να πολεμήσουν για τη… μπύρα τους!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…